Яку дату вшановують у Берестечку?

1463 0

Ми у соцмережах:

Яку дату вшановують у Берестечку?

Вшанування 367-ї річниці битви під Берестечком цієї неділі, 10 червня, не обійшлося без ексцесів. Частина козацьких організацій відмовилася їхати до Пляшевої разом з політиками, а мешканці Млинова використали подію як спосіб «достукатися» до обласних чиновників — і перекрили дорогу.

Батьки школярів та викладачі Млинівської гуманітарної гімназії з восьмої ранку ходили пішохідним переходом на дорозі у Млинові, що веде до Пляшевої. Чекали на голову Рівненської ОДА Олексія Муляренка, який, знали, мав їхати на Козацькі Могили. Перекриттям траси вимагали зберегти гімназію, яку цього року мають перевести у будівлю місцевої школи і перетворити на ліцей. Рішення ухвалило керівництво Млинівської ОТГ задля економії.

З протестувальниками голова ОДА, як і його заступниця Світлана Богатирчук-Кривко, поспілкувалися. Зупинився перепитати, що сталося, і кортеж патріарха Філарета. Проте допомогти млинівчанам ніхто не обіцяв. Бо оптимізація навчальних закладів — питання, яке вирішують ОТГ самостійно.

Поліція пропускала автомобілі у Млинові альтернативним шляхом, тож великих заторів пікетувальники у неділю не створили. Та й гостей у Пляшевій цього року було менше. Не було жодного столичного посадовця. Відмовилися їхати 10 червня і кілька козацьких організацій.

Віктор Пражмовський, голова правління Рівненської обласної федерації козацького бойового мистецтва «Спас», оприлюднив позицію сучасних козаків на сторінці у соцмережі:

— Битва почалася 27 червня 1651 року. Хто придумав її прив’язувати до дев’ятої неділі після Пасхи — не знаю… Ви, напевно, звертали увагу, що вшанування перетворилося на політичний шабаш і ярмарку для торговців?

Леонід Галабуз, директор Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви»:

— Козаки давно говорять, що потрібно перенести вшанування на день початку битви. Але ж йдеться не лише про світські заходи, а й про церковні, тому поки жодного рішення про зміну дати не виносили.

Вшанування проходить традиційно рік у рік. Розпочинається із патріаршого богослужіння. Патріарх Філарет вже більше десяти років приїздить до нас разом з владиками, архієреями та священиками з різних областей. З’їжджаються і представники влади, часом навіть перші особи держави, щоб покласти квіти до меморіалу та взяти участь у мітингу-реквіємі. Цього року було і близько 10 тисяч гостей. Торік, може, на дві тисячі більше. Опісля мітингу — концерт патріотичної пісні. А цього четверга до нас традиційно з’їдуться діти з усієї області.

Заповідник, до слова, хочуть збільшувати. За словами пана Галабуза, у планах — збудувати музейний комплекс, а також реконструювати куполи Михайлівського храму, найстарішого на території заповідника, в якому, розповідають, молився Богдан Хмельницький перед битвою, що була переломною у національно-визвольній війні українських козаків. Програш та значні втрати під Берестечком призвели до того, що у 1654 році гетьман Хмельницький підписав «Березневі статті» з Москвою.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також