З болота було видно тільки голову

3065 0

Ми у соцмережах:

З болота було видно тільки голову

У селі Новомалин Острозького району ледве не втопився у болоті 16-річний Олександр Равський. У Великодню ніч хлопець заліз у ставок, воду з якого спустили ще півроку тому, аби наловити риби. Коли повертався на берег, застряг у багнюці. Трясовина засмоктувала хлопчину. Його помітили, коли на поверхні залишалась лише голова.

Хлопця у багні випадково побачила жінка, що йшла до церкви на всенічну службу. Почувши стогін, що долинав із темноти, посвітила ліхтариком і побачила людську голову. Кричати Олександр вже не міг. У болоті він пробув понад дві години.

Першим до ставка прибіг орендар Віктор Співак. Він миттю побіг до місця, на яке вказувала односельчанка.

— Перше, що я йому сказав: не ворушися! Мовляв, не намагайся сам, бо буде кінець. Чим більше ворушишся, тим більше засмоктує, — розповідає Віктор Співак.

Він одразу зрозумів: самотужки підлітка не витягне. Відтак зателефонував рятувальникам і в поліцію. Дільничний Руслан Ягодка у Новомалинській церкві якраз охороняв правопорядок. Коли йому зателефонували з райвідділу, помчав до водойми.

— Я посвітив ліхтарем і зрозумів, що знаю хлопця. Це Олександр Равський. Він стоїть в нашому відділі на обліку як дитина, яка часто залишає домівку. Ми з Віктором його заспокоїли, потім підійшов ще один чоловік. З вагончика для охоронців взяли дошки і стали їх класти, щоб пробратись до Олександра. Він був у намулі метрів за сімдесят від берега. Але щойно ставали на дошку, опинялись у трясовині. Тож довелося чекати рятувальників, — розповідає дільничний поліцейський Руслан Ягодка.

Грузли в болоті і рятувальники, розповідає керівник зміни Микола Кучерук. Щойно зійшли з бетонних плит, опинились у трясовині майже по пояс. Вирішили дістатися до Олександра надувним човном.

— Ми кидали йому рятувального круга, але хлопець вже не мав сил за нього схопитись. Сам би він точно не зміг вибратись. Ми дістались до нього човном, витягли його з болота, а потім нас всіх разом на човні за допомогою мотузки витягли на берег поліцейський, орендар ставку та селяни, — розповідає керівник караулу Острозької пожежної частини Микола Кучерук.

На березі хлопця передали медикам. «Швидкою» його доправили до Острозької районної лікарні. Від переляку та холоду в підлітка заніміли руки і ноги. Він навіть не міг говорити. 

— Олександр був у свідомості. Загальний стан відносно задовільний, але видно було ознаки переохолодження. Ми госпіталізували його у реанімаційне відділення, втім, нині він перебуває у травматології, — прокоментував головний лікар Острозької районної лікарні Василь Веляник.

Опинився у болоті, бо Великодньої ночі пішов ловити рибу, — так розповідав Олександр своїм рятівникам. Мовляв, живуть із матір’ю небагато, тож хотів заробити грошей. А в болото потрапив, бо не знав місцевості. Навіть вдень ця трясовина виглядає як цілком безпечна висушена водойма. Хоча, за словами місцевих, має глибину до шести метрів.

Світлана Прокопчук.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також