З гілочки — по 60 помідорів

24543 0

Ми у соцмережах:

З гілочки — по 60 помідорів

Овочі з власного городу — найсмачніші, вважають і селяни, і городяни — затяті дачники, забезпечуючи свої сім’ї і редискою, й огірками, іншими традиційними для українців овочами. А от з помідорами, незважаючи на набутий досвід і поради професіоналів, більшість мають проблеми. Всі клопоти марні: чорніють вони, не встигнувши дозріти, хоч плач — бідкаються рівняни. А от у Георгія Сіренчука, мешканця села Повча, що в Дубенському районі, помідори не тільки достигають на грядках, а й дають небачений врожай — з кожної гілочки по 60 помідорів він збирає. Георгій Сіренчук вже понад 25 років займається вирощуванням саме помідорів, встиг перепробувати багато сортів, деякий час захоплювався сортом «Гігант» — помідори вагою майже кілограм виростали, тепер вирощує «Жовтий ліан». Своїми секретами п.Георгій охоче ділиться з читачами «РВ».

— Пане Георгію, чому саме вирощуванню помідорів ви приділяєте найбільше уваги? — А тому, що помідори я люблю найбільше — і за їхній неповторний смак, і за те, що вони запобігають утворенню холестерину. Можливо, ще щось вирощував би, та не маю вже сил, і земельна ділянка невелика — лише 5 соток.

— Займаючись стільки років вирощуванням помідорів, ви вже виробили свою систему догляду за ними. Поділитесь з нашими читачами? — Потрібно насамперед любити цю роботу — старанно доглядати за помідорами, витратити багато часу, терпіння і сил. Ще одне золоте правило: помідори потрібно разів зо три пересаджувати, щоб коренева система добре розвинулась. Чим кращий корінь, тим краща розсада, а потім рослина.

— Тобто, купуючи на ринку розсаду помідорів, потрібно вибирати ту, в якої гарний корінь? — Так. Ви знаєте, іноді навіть смішно, коли на ринку люди один перед одним вихоплюють у продавця з рук розсаду з довгим стеблом і пишною кроною. Просто люди не розуміють, що це не показники для хорошого врожаю

 — А що є показником? — Коли вдома я доглядаю за помідорами, то обов’язково обриваю всі бокові гілочки, які виростають на стеблі, щоб рослина не здичавіла. Плоди будуть хороші тільки ті, які ростуть на гілочці біля стовбура.

— Де берете насіння: купуєте чи маєте своє? — Коли тільки починав, купив декілька сортів. Зараз висіваю тільки своє. Причому висіваю в грунт щороку в один і той же день — 8 березня

 — Чим підживляєте? — Замочую курячий послід, розводжу 1 літр на відро води. Але підливати потрібно не раніше ніж через 10 днів після висаджування в грунт, щоб не попалити коріння.

— Що ви робите, щоб помідори не чорніли? — Обробляю їх неорганічним добривом двічі, а коли пересаджую в грунт, кроплю бордоською сумішшю (вапно з синім каменем).

— «Жовтий ліан» — це ваш найулюбленіший сорт. Чому? — Цей сорт помідорів до рук мені потрапив зовсім випадково і відтоді став дійсно найулюбленішим. По-перше, він має гарний смак, а по-друге, одна гілочка плодоносить до 60 помідорів, з трьох гілочок я збираю 120 плодів.

— А чому ви звели «Гіганти», які славились великою вагою? — Та тому, що «Гігант» дає в середньому три-чотири плоди. Один заважує близько кілограма, інші трохи менші. Самі розумієте, великий урожай тут не збереш. Та зараз знову придбав насіння «Гіганта», тільки жовтого. Результат побачу восени.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також