За землю, можливо, доведеться доплатити

2095 1

Ми у соцмережах:

За землю, можливо, доведеться доплатити

У Рівненській області є 373 тисячі осіб, які мають земельні ділянки — і орендарі, і власники. Торік вони переказали до місцевих бюджетів загалом 58,9 млн. грн. оренди та податку за землю. Цього року до 1 травня всіх власників і орендарів перерахують. І визначать, скільки вони тепер платитимуть за землю, якою користуються.

Ставки оренди та податку визначають місцеві ради і можуть змінювати їх щороку. Законодавством лише передбачено мінімальні та максимальні розміри: не більш ніж 1% від нормативної грошової оцінки для земель загального користування, не менше 0,3% та не більше 1% від нормативної грошової оцінки для сільськогосподарських угідь. Ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, не повинна перевищувати 5% від нормативної грошової оцінки.

До слова, плата за землю, як і податок на нерухомість, наповнюють місцеві бюджети, тож органи місцевого самоврядування зацікавлені у встановленні якнайвищих ставок. Проте від сплати земельного податку звільнені інваліди першої і другої групи, родини, які виховують трьох і більше неповнолітніх дітей, пенсіонери за віком, ветерани війни та чорнобильці.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також