Зекономлять на вуличних ліхтарях

1490 0

Ми у соцмережах:

Зекономлять на вуличних ліхтарях

Всі лампочки розжарювання у вуличних ліхтарях Рівного замінять на світлодіодні. Щоб зменшити витрати на електроенергію. Але хочуть зробити це не за бюджетні кошти, а за рахунок інвестора. І дуже схоже, що підприємець з такими намірами уже є.

Міський голова Володимир Хомко розповів, що у Хмельницькому та Житомирі лампи у ліхтарях давно замінили на світлодіодні. Тож хочуть так зробити і в Рівному. Причому на це, запевняє п.Хомко, з бюджету міста не витратять ні копійки. І роботи з встановлення, і самі економні лампочки профінансує інвестор — енергозберігаюча компанія.

Ми попросили пана голову пояснити, в чому ж полягає зацікавленість інвестора вкладати гроші в такий проект, тобто в чому його зиск.

Володимир Хомко пояснив механізм співробітництва, але чомусь на прикладі не електроенергії, а тепла.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Схема проста. Наприклад, виконком споживає тепла на 1000 гривень за місяць. Приходить приватний інвестор і проводить аудит, за результатами якого ми бачимо, що виконком може споживати тепла на 700 гривень. Тобто 300 гривень економії в місяць. Інвестор дивиться, що за п’ять років, якщо збирати по тих 300 гривень щомісяця, можна окупити свої вкладені кошти і заробити. Тоді ми укладаємо угоду з цим приватним інвестором. Він модернізує наше приміщення. І забирає кошти за рахунок економії протягом певного часу. А нам залишається модернізоване приміщення. Так буде і з вуличним освітленням.

Тож на засіданні міськвиконкому КП «Міськсвітло» було доручено провести конкурс на відбір інвестора. Уже підрахували, що за рахунок встановлення світлодіодних ламп місто зекономить понад 800 тисяч кВт, а це понад 2 мільйони гривень бюджетних коштів.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також