Земляк і земляки

1958 0

Ми у соцмережах:

Земляк і земляки

Легкоатлетку з Рівного Ольгу Земляк вдруге упіймали на вживанні заборонених препаратів, дискваліфікували та позбавили нагород. Після цього у цивілізованій країні про спортсменку одразу б забули — ніхто не бажає бути поруч із людиною, що здобула перемогу обманом. У нас навпаки — всі без винятку спортивні діячі Рівного виступили «на захист» спортсменки.

Причина проста — засудивши вчинок Ольги Земляк, слід йти далі. Дізнаватися, хто саме і коли саме порадив спортсменці вживати допінг. Визнавати, що «успіхи» рівнянки були досягнуті шахрайським шляхом. Уважно придивитися до інших місцевих атлетів — чи не намагаються вони здобути високі результати за допомогою заборонених препаратів? На що розраховує сама спортсменка, яка стверджує, що збирається оскаржувати свою дискваліфікацію у Міжнародному спортивному суді? А на що вона розраховувала, коли вживала заборонені препарати? На жаль, земляки Ольги Земляк пішли шляхом росіян, які теж заперечують офіційно доведене вживання допінгу своїми спортсменами. То може, в Ольги не ті земляки?

Микола НЕСЕНЮК.

Ще минулого літа перед чемпіонатом світу у Федерації легкої атлетики України запідозрили Ольгу Земляк у вживанні заборонених речовин, в останній момент виключивши із числа учасників змагань. А у лютому цього року Виконком ФЛАУ вирішив за порушення антидопінгових правил дискваліфікувати Ольгу Земляк на 8 років (з 3 серпня 2017-го по 2 серпня 2025 року), анулювати її результати та позбавити всіх титулів та нагород у період з 5 липня 2016-го до 3 серпня 2017 року. Крім цього, підлягають поверненню призові й грошові винагороди, отримані нею у вказаний період.

Ольга Земляк, легкоатлетка:

— Це рішення я чекала, і здивувалася б, якби воно було іншим у нашої федерації, яка порушила усе, що могла порушити. Я ставлюся до цього спокійно. Ми з юристами подаємо апеляцію в Лозанну.

— Повертати багато нагород доведеться?

— Про повернення нагород не йдеться, адже їх у цей період не було.

— Яка доля вашої олімпійської медалі?

— На медаль я чекаю. Вона їде-їде й ніяк не приїде. Міжнародний олімпійський комітет дав підтвердження, що в України є ця медаль.

— Чи продовжуєте ви займатися спортом професійно?

— Хочу від цього всього відпочити. Свою справу з чоловіком розпочала. При цьому буду стежити за тим, як просувається моя справа щодо дискваліфікації.

Які шанси в Ольги Земляк отримати реабілітацію в Лозанні та оцінку ситуації загалом ми попросили дати місцевих тренерів та функціонерів, так чи інакше причетних до спортсменки.

Коментарі

Олег Машаненков, президент обласної федерації легкої атлетики, перший тренер Ольги Земляк:

— Сучасний контроль у спорті вийшов на новий рівень, а тому сказати з впевненістю, де правда, а де ні, нині складно. На жаль, зараз багато скандалів у легкій атлетиці. Хоча особисто мене насторожує цифра — 8 років. Чому саме стільки — мені ніхто не пояснив. Щодо апеляції, то були випадки, коли спортсменів виправдовували, але це дуже дорога процедура.

Ярослав Нечипорець, екс-тренер Ольги Земляк:

— Є випадки, коли зі спортсменів знімали дискваліфікацію. Наприклад, словацького ходака, чемпіона світу та олімпійського чемпіона виправдали. Але там підключилася вся країна, щоб довести його невинуватість.

Микола Петренчук, керівник обласного відділення Національного олімпійського комітету:

— Ситуація неоднозначна. Я не знаю всіх обґрунтувань ФЛАУ, але якщо спортсменка готує апеляцію, то значить, має для того підстави. Якщо вона впевнена у своїй правоті, то я її підтримую. В будь-якому разі це ніяк не позначиться на відносинах Ольги та нашого відділення НОК. Ми її, як і раніше, запрошуватимемо на свої акції. Як би там не було, мова йде про 2016–2017 роки, але ж Ольга Земляк мала значні здобутки і раніше.

Сергій Ющишин, керівник «Рівне раннінг клаб»:

— Ситуація незрозуміла, а тому мені складно давати їй якусь оцінку. Наскільки мені відомо, в Ольги був завищений рівень тестостерону. З цього можуть випливати різні висновки. Втім, заборонених препаратів у неї у крові не виявили. Як на мене, треба обов’язково подавати до суду, адже це справа честі. Ольга Земляк є однією із засновниць «Рівне раннінг клаб», однією з тих, хто ще на самому початку повірив у нашу ідею, вона одна з лідерок нашого клубу, а тому рішення ФЛАУ на наші стосунки ніяк не вплине. Більше того, ми усіма можливими способами будемо захищати та підтримувати її у цей складний момент.

Для Ольги Земляк це вже не перший подібний інцидент. Відбувши дворічну дискваліфікацію ще на зорі кар’єри, вона змогла згодом стати чемпіонкою та двічі срібною призеркою чемпіонатів Європи. А в 2012-му на Олімпійських іграх у Лондоні Ольга в естафеті посіла четверте місце. Пізніше після дискваліфікації росіянок українкам присудили третє місце. Щоправда, медаль рівнянка поки так і не отримала. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також