Земляк піде у міжнародний спортивний суд в Лозанні

2718 0

Ми у соцмережах:

Земляк піде у міжнародний спортивний суд в Лозанні

Чемпіонат світу з легкої атлетики, який цими днями проходить у Лондоні, міг би принести успіх Ользі Земляк, видатній спортсменці із Рівного, яка була чемпіонкою Європи, призером Олімпійських Ігор і входить до числа найкращих у світі в бігу на 400 метрів.

Ольга Земляк:

— Таке рішення прийняла Федерація легкої атлетики України. При цьому вони посилалися на офіційний документ від Міжнародної федерації легкої атлетики (IAAF), який відмовилися мені надати. Викликали сумніви і самі допінг-проби. Вони перевірялися не по офіційному стандарту антидопінгової організації, а за якоюсь невідомою до цих пір методикою. Я дізналася, що подібними справами займається міжнародний спортивний суд в Лозанні (Швейцарія). Знаю, що це буде дуже недешево. Проте я надто багато втратила через цей скандал. Це і вже підписані контракти на рекламу, наприклад, з брендом Nike, це змагання, в яких я мала стартувати. Наприклад, переможцю останнього етапу Діамантової ліги, яка має розпочатися 21 вересня в Брюсселі і в якому я мала взяти участь, платять 50 тисяч доларів. Проте найголовніше навіть не це, а моя репутація, на яку я важко працювала роками.

Сергій Басенко:

— Ольга — прекрасна спортсменка, дуже відповідальна і цілеспрямована. Ось уже 7 років вона успішно будує свою кар'єру у великому спорті і зараз — пік її професійного розвитку. Тому ситуація, яка склалася із її відстороненням від чемпіонату світу шокувала всіх, і була справжнім ударом. Робити якісь висновки рано, тому що фактично ми не володіємо повною інформацією. Виникає враження, що ФЛАУ навмисне приховує від нас важливі документи. Їхній юрист Фідель Тимченко, замість того, щоб допомогти юридичною консультацією, закликає нас не боротися за своє чесне ім'я, а одразу здатися. Якщо ми цього не зробимо, обіцяє він, то нам же буде гірше. Дуже багато запитань викликають результати аналізів. Їх нібито рік тому провела Міжнародна антидопінгова агенція (WADA) під час чемпіонату Європи в Амстердамі. Результати допінг-проб були наданi для аналiзу незалежному експерту в Австралію, щоб він їх переглянув та надав оцiнку показникам, якi були отриманi. Експерт дійшов висновку, що спортсменка могла вживати забороненi препарати. При цьому він знав, хто ця спортсменка і в яких змаганнях брала участь, а це неприпустимо, згідно міжнародних стандартів. До того ж ми ніяк не можемо зрозуміти, чому про результати аналізів стало відомо тільки за 5 днів до чемпіонату світу, якщо вони були взяті ще рік тому? Тож напрошується висновок, що Ольгу відсторонили зі змагань не просто так.

Микола Драганчук, голова Рівненської обласної ради:

— Ольга Земляк — це гордість нашої області і не тільки, це провідна легкоатлетка країни. Ми її цінуємо і доказом цього є те, що під час попередньої сесії виділили їй гроші на квартиру. Жоден депутат не був проти цього. Я читав її пояснення щодо цього скандалу, висвітленого в ЗМІ, і дійшов висновку, що її відсторонення — незрозуміле. До мене звернулися прихильники її таланту і попросили про підтримку. Я особисто телефонував до міністра спорту Ігоря Жданова, щоб проінформувати його про цю ситуацію та попросити підійти до її вирішення максимально не упереджено та об'єктивно. Він сказав, що ознайомлений з цим питанням, але втручатися не має права. Те, що сьогодні Ольга Земляк не в Лондоні, — велика поразка для України. Вона ж заявила, що готова пройти ще одні допінг-проби. Я вірю їй більше, ніж будь-якому спортивному чиновнику. Морально ми будемо підтримувати її.

Від редакції:

На жаль, ми не маємо коментарів ані від Федерації легкої атлетики, ані від Міжнародної антидопінгової агенції. У допінгових скандалах зазвичай коментарі мінімальні — лише факти. Однак слід зауважити, що Федерація собі не ворог аби просто так залишити вдома двох претенденток на медалі (окрім Ольги Земляк до Лондона не поїхала спринтерка Олеся Повх). Швидше за все, для цього таки були підстави, що би там не казали спортсменка та її тренер. До того ж у спортивній біографії Ольги Земляк вже були неприємності із допінгом. Ми щиро бажаємо Ользі відстояти своє чесне імя у суді. А коли цього не станеться, не будемо сильно здивовані. Тому що насправді у спорті найвищих досягнень допоміжні препарати вживають усі. Не всі попадаються!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також