Землю іподрому вже роздають на паї

1580 0

Ми у соцмережах:

Землю іподрому вже роздають на паї

Завершилася восьмирічна боротьба працівників Мирогощанського іподрому за землю, яка їм належить відповідно до закону. Днями люди, яких рік у рік годували обіцянками про паї, нарешті почали їх отримувати. Окрім того, сам іподром набув статусу публічного акціонерного товариства, частину акцій якого буде розподілено між працівниками.

18 лютого у Мирогощі святкували зустріч зими із весною. Проте піднесений настрій у місцевих жителів був ще й з іншої причини – на сцені врочисто першим десятьом працівникам Мирогощанського іподрому було вручено витяги на землю. Нарешті вони отримали обіцяні паї, які відтепер вважатимуться їхньою приватною власністю. Ще 70 особам такі витяги видадуть до червня. Загалом же на земельні ділянки претендують 1050 теперішніх і колишніх працівників іподрому.

- Це результат майже трьох років роботи. Вдалося зробити те, у що мало хто вірив, але все ж мені це вдалося, - зазначив Володимир Присяжненко, директор ДП “Мирогощанський іподром” (у 2015-2017 роках). – Сьогодні ми дали документи першим десятьом людям. До літа отримають інші. Шкода, але за час, поки тривала наша спільна боротьба, дехто з колишніх працівників іподрому так і не дочекалися своїх паїв, пішовши з життя. Тож тепер я беру на себе зобов’язання допомогти їхнім нащадкам отримати зароблені важкою працею їхніх батьків земельні наділи.

- В Україні понад 20 таких підприємств, в яких виникли проблеми з передачею паїв, - розповів нардеп Олександр Дехтярчук. – Акціонерне товариство, яким тепер є іподром, - перше серед них, де справа зрушила з місця. Понад 8 років паї використовувалися, а люди не отримували за це нічого. Тепер усе зміниться, і вони зможуть самотужки вирішувати, що робити із землею – обробляти її чи віддавати в оренду. Ідеться про три тисячі гектарів землі, розташованої поблизу траси міжнародного значення – це ласий шматок для орендаря і одна з кращих ділянок на Дубенщині. Добитися його роздержавлення нам вдалося завдяки саме уряду Володимира Гройсмана, бо Арсеній Яценюк гальмував цю справу. Маю надію, що наше досягнення дасть стимул для розвитку Мирогощанської ОТГ, а також покладе початок роздержавленню й інших схожих об’єктів.

- Було зроблено неможливе – зробити витяги на паї, - каже начальник Фонду держмайна в Рівненській області Кирило Бережний. – Наприкінці 2017 року на базі Мирогощанського іподрому було створено публічне акціонерне товариство. 75% його акцій буде передано державі, а 25% - розподілено між сотнею працівників іподрому. Окрім землі, є ще й майно, наприклад, та ж техніка, інвентар та інше. Працівники іподрому можуть претендувати і на нього. Майно в таких випадках передається їм у власність на пільгових умовах. А поки що на завершальному етапі перебуває саме робота з передачі земельних ділянок.

Не всю власність іподрому буде передано в приватні руки. Конюшні з кіньми, приміщення та інвентар їдальні та кафе не було включено в статутний фонд акціонерного товариства. Вони будуть передані на баланс Мирогощанського аграрного коледжу, який на разі й користується всім вище перерахованим. Окрім того, чимало студентів коледжу задіяні в кінному спорті, який керівництво навчального закладу та місцеві чиновники мають намір розвивати, щоб вийти на всеукраїнський рівень.

Дарина Гузенкова


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також