Жалюгідне існування нікому не потрібних дітей

1899 0

Ми у соцмережах:

Жалюгідне існування нікому не потрібних дітей

Берлін. Через 15 років після повалення Берлінської стіни в більшості країн Східної Європи і колишнього Радянського Союзу кожна третя дитина живе в злиднях. Тільки в 9 державах цього регіону, по яких є статистика з бідності, кількість таких дітей становить 14 мільйонів. Ці дані наводяться в звіті Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) по Східній Європі за 2004 рік.

Незважаючи на невеличке пожвавлення, рівень економічного розвитку в багатьох державах все ще залишається нижче рівня 1989 р. ЮНІСЕФ попереджає про серйозність наслідків, до яких може призвести загострення соціальних протиріч і байдужність суспільства до мільйонів неблагополучних дітей. Тривожним сигналом є різке збільшення вживання алкоголю і наркотиків, що є головною причиною високого рівня смертності у віковій групі населення від 15 до 24 років. Тільки в 2001 р. у регіоні померло 58 000 осіб цієї вікової групи в результаті нещасних випадків, отруєння, самогубств або насильства. Інфіковані голки і статеві стосунки призвели до різкого збільшення числа ВІЛ-інфікованих. Торік, за оцінками, у цьому регіоні кількість «нових» інфікованих становила 230 000 осіб, 80% з них були молодшими 30 років. «Економічне зростання у Східній Європі й колишньому Радянському Союзі обходить дітей стороною. Бідність підриває соціальну єдність у цих нових товариствах», — заявив директор ЮНІСЕФ Керол Белламі. Плоди поступового економічного пожвавлення після краху комуністичної системи як всередині цих країн, так і в регіоні в цілому розподіляються нерівномірно. У Росії рівень економічного розвитку становить всього 75% від рівня 1989 р., у Грузії й Молдавії — лише 40%. Середній прибуток населення помітно зріс тільки у 8 країнах, які знову вступили в Європейську Спільноту (Естонія, Латвія, Литва, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія, Угорщина). Але, незважаючи на економічне зростання, кількість робочих місць в останні роки майже не збільшилася, а в таких країнах, як Литва, Польща, Сербія й Чорногорія вона навіть знизилася. Масштаби соціальних потрясінь у результаті безробіття й відсутність перспектив у багатьох сім’ях відображаються в неймовірно високій кількості розлучень. У Росії, наприклад, розлучаються 83 із 100 сімей. Оскільки в більшості з цих держав профілактична соціальна робота тільки зароджується, то переважною відповіддю на проблеми сімей є, як і колись, розміщення дітей у державних закладах. Понад 700 000 дітей живуть у дитячих будинках або аналогічних закладах, тому що батьки більше не можуть або не хочуть утримувати їх. Проте підготовка дітей до самостійного життя в цих закладах незадовільна. Часто в підлітковому віці вони втікають з цих закладів і опиняються на вулиці.

Зловживання наркотиками й алкоголем зростає Занепокоєність ЮНІСЕФ викликає різке збільшення вживання різноманітних легальних і нелегальних наркотиків. Діти із неблагополучних сімей і дитбудинків, також безпритульні діти, біженці й вигнанці особливо схильні до ризику шукати розради від безнадійності й порожнечі в наркотиках. Алкоголь. Під час опитувань в Україні 61% хлопчиків і 45% дівчаток зізнавалися, що напивалися двічі або більше. У Росії вживання алкоголю підлітками збільшилося з 1993 р. на 18%, а в Прибалтійських державах навіть на 30%. Такий процес стимулюється широкомасштабною рекламою алкогольних напоїв, головною цільовою групою якої є молодь. Важкі наркотики. З початку 90-х років держави, які знаходяться на маршруті контрабанди наркотиків з Афганістану і Пакистану через Росію в Європу, затопила хвиля наркотиків. За оцінками, 3,3 мільйона осіб у цьому регіоні вживають опіати, 2,4 мільйона — амфетаміни. Особливо дешевими і легкодоступними наркотиками є опіати. Опитування в Росії показали, що 1 із 50 осіб пробувала опіати. Навпаки, кокаїн і екстазі відіграють тут другорядну роль. Вони поширені насамперед у Західній Європі. Найбільше наркотиків вживають підлітки й молодь. Багато, потрапляючи в залежність від наркотиків, починають вводити собі все більші дози. При цьому вони часто діляться своєю голкою з іншими наркоманами. Це головна причина різкого поширення ВІЛ-інфекції. У великих містах Росії, Білорусі й України від 60% до 70% наркоманів, які вживають наркотики шляхом ін’єкцій, інфіковані. Часто вони заробляють на наркотики проституцією, передаючи вірус своїм дітям.

Приклад Одеси: злидні, наркотики, СНІД Українське місто-порт Одеса є епіцентром цього страшного процесу. Тільки за останні п’ять років кількість ВІЛ-інфекцій зросла там у 20 разів. СНІД вийшов за межі середовища наркоманів, торкнувшись всіх прошарків населення. Все більша кількість дітей народжуються вже з ВІЛ-інфекцією. У притулках регіону перебувають сотні кинутих дітей. Жахливо висока кількість безпритульних дітей на вулицях Одеси, яка становить, за оцінками, 3000 осіб. Багато з них опинилися на вулиці, втікши з дитячих будинків інших районів країни або із сімей, де панує насильство. Вони живуть групами до 20 осіб, — діти і підлітки, ділячись один з одним усім: зібраною милостинею, своїми тілами і своїми наркотиками. Багато вводять собі небезпечні коктейлі з екстрактів болезаспокійливих таблеток, мухоморів, марихуани, опіуму й сиропу від кашлю.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також