Змієборець у парку Шевченка може провалитись у підземелля

1362 0

Ми у соцмережах:

Змієборець у парку Шевченка може провалитись у підземелля

Старого фонтана та скульптури «Змієборця» уже немає на ескізах рівненських архітекторів, які пропонують свої проекти щодо цієї частини парку ім. Шевченка, де вони стоять ще з 50-х років минулого сторіччя.

Валентин Дем'янов, архітектор одного з проектів туристичного об'єкта «На гірці»:

— Під землею ми маємо унікальну споруду, якій тисяча років. Очевидно, це був монастир. У 50-і роки за часів Сталіна все, що там ще не було зруйновано, знищили. На місці підземелля поставили фонтан з пам'ятником богатиреві, підкреслюю, з російських, а не українських казок. Його вже кілька разів ремонтували і щоразу порушували питання про ведення розкопок на тому місці, але міська влада на той час вважала, що це недоречно. Таких об'єктів, як це підземелля, в Україні — одиниці. І воно знаходиться під сталінською спорудою, якій всього лише 70 років. Вона може провалитися у підземелля і вже його руйнує. Тому під час першого етапу реконструкції садиби «На гірці» було прийнято рішення ліквідувати чашу фонтана, а богатиря залишити. Проте з часом і його потрібно буде перенести. Сумісність цього пам'ятника з тисячолітнім туристичним об'єктом на території колишнього монастиря сумнівна.

Тарас Максименко, начальник міського управління культури:

— Щодо скульптури змієборця, то він залишиться там, де стоїть. Це передбачено у відповідному розпорядженні міського голови. Бо це частина епохи, він важливий для рівнян. Крім того, коли я був директором парку, то залучив спонсорські кошти для його капітального ремонту і тепер маю зобов'язання перед спонсорами. Архітектори не дозволяють його переносити, бо споруда нестабільна. На ній знову з'явилися тріщини, її потрібно ремонтувати. Щодо того, що скульптура не впишеться в архітектурний ансамбль, то я, наприклад, так не вважаю. В будь-якому разі ми шукатимемо рішення. Для цього залучимо архітекторів, які проектували туристичні об'єкти і будівлі для Берліна та Гамбурга. Затвердженого ескізного рішення верхньої експозиції підземної садиби «На гірці» поки немає. Бачення Валентина Дем'янова і представлений ним ескіз — лише передпроектна пропозиція. Є ще одна така за авторством Шолудька. Звісно, ми їх розглянемо і врахуємо всі їхні переваги. Проте ще раз наголошую, що ескізну пропозицію входу в підземелля розроблятимуть німецькі архітектори.

Кошти на консервацію та реставрацію підземелля, а також на побудову входу до нього та благоустрій прилеглої території, нагадаємо, — грантові. 443 тисяч євро надала Єврокомісія на умовах, що 10% від цієї суми буде виділено з міського бюджету. За словами п. Максименка, ще однією умовою виділення гранту було те, що підземелля має стати самодостатнім туристичним об'єктом. Він сам на себе зароблятиме гроші за рахунок організації квестів для рівнян та гостей міста, які, очевидно, будуть платними.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також