Змінюють статус — звільняють працівників. Формальність?

3702 0

Ми у соцмережах:

Змінюють статус — звільняють працівників. Формальність?

Медичні заклади на Рівненщині реорганізують у комунальні підприємства. Процес — довготривалий і вимагає дотримання багатьох бюрократичних процедур. Ці зміни поки не відчутні для пацієнтів, проте лякають працівників медзакладів. Бо ж у процесі реорганізації їх усіх мають звільнити.

Головні лікарі обіцяють своїм працівникам, що процедура звільнення — формальна, тож усіх приймуть на роботу — уже у комунальне підприємство — без будь-яких перешкод. Втім, багатьох, особливо середній та молодший медичний персонал (тобто тих, кого легше замінити), навіть така формальність лякає. Побоюються, що частину назад не працевлаштують: або буде скорочення штатів, або візьмуть на їхнє місце когось іншого.

Віталій Бойко, головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні та депутат облради:

— У нашому закладі усі, хто зараз працює, збережуть місця. Уже у процесі роботи комунального підприємства, коли буде інша структура фінансування, то будемо аналізувати, в яких відділеннях більше навантаження, в яких менше. Втім, навіть це не означатиме, що у закладі будуть скорочення. Можливо, під час реорганізації виникатимуть питання щодо подальшої роботи у закладах пенсіонерів. Але такі випадки, думаю, будуть поодинокими, і з працівниками проблему уже вирішуватимуть індивідуально.

Юрій Осіпчук, начальник обласного управління охорони здоров’я:

Жодних ризиків для працівників немає. Звісно, якщо керівництво закладу захоче когось звільнити під час реорганізації, то зможе це зробити. Але жодних вимог скорочувати штати немає — відбувається лише заміна статусу із комунального закладу та комунальне підприємство. Та й ніхто мені не доповідав, що в якомусь із закладів планують звільнити частину працівників під час процедури переходу.

Щодо пацієнтів, то зміни у лікарнях та диспансерах вони відчують з 2020 року — саме тоді має стартувати нова схема фінансування вторинного та третинного рівня медицини. Якщо Рівненська область справиться з реорганізацією закладів швидше, то, можливо, частина закладів стануть пілотними і розпочнуть працювати з Національною службою здоров’я із середини 2019 року. Відтоді у лікарнях частина послуг буде уже платною — офіційно.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також