Операція "Змова": м`ясо у рівненські дитсадки закуплять, але дорожче

1294 0

Ми у соцмережах:

фото: zmi.ck.ua

У 28 дитсадках Рівного з квітня почнуть нарешті завозити м'ясо для харчування дітей.

Досі, уже місяць, в дитсадках м'ясні страви змушені були замінити яйцями, рибою, бобовими, тобто продуктами, багатими на білки.

Причина такої зміни раціону – скасований тендер, який провели у лютому. Пильна СБУ заявила, що під час проведення закупівлі на платформі “Prozorro” була змова постачальників м’яса. Тож тендер на сім мільйонів гривень скасували.

Спецслужба надіслала свої застереження міському управлінню освіти. Їх деталі не розголошували, посилаючись на закритість інформації. Однак в листуванні між відомствами говориться, що під час тендера могла бути змова між двома підприємцями - Оленою Балас та Анатолієм Шевчуком.

Повторні торги оперативно оголосили, і 26 березня стало відомо, що переможцем...  став підприємець Анатолій Шевчук, якого раніше спецслужби нібито запідозрили у змові.
ГО “За чесний тендер” при цьому вказує на таке: “Єдина різниця, що на першому тендері підприємець пропонував м’ясо по 104,95 грн/кг тепер ціна складе 112,5 грн/кг. У підсумку для рівненських дитсадків закуповують те ж саме м’ясо, у того ж підприємця, тільки із затримкою у два місяці і дорожче”.

До слова, у семи дитсадках Рівного перебоїв із постачанням м'яса не було, адже ці заклади самі проводять закупівлі.

Мирослава Примак, юрист громадської організації “За чесний тендер”:

- Якщо аналізувати офіційну позицію СБУ, то там є несумісні речі. По-перше, заявляється, що була зупинена закупівля неякісного м'яса. По-друге, що під час тендеру був виявлений факт антиконкурентних узгоджених дій і змови.

Ці два поняття є тотожними. Зазначу, що Служба безпеки неуповноважена встановлювати факти чи ознаки змови. Цим займається виключно антимонопольний комітет. І лише за їх подання торги можна відмінити.

Найбільш імовірно, що торги були відмінені через лист Державної аудиторської служби. Однак там немає ні слова про змову. Державна структура говорить, що управління освіти зробило помилку в тендерній документації.

Через велику тендерну суму це були європейські торги. Вони мають свою особливість. У них спочатку перевіряють документацію, а потім фірми допускаються на аукціон. Бо у звичайних торгах фірми спочатку подають свою ціну, а потім уже у них перевіряють документи.

Але управління освіти чомусь вимагало від учасників на етапі подачі пропозицій вказувати свою ціну за товар. Хоч під час перевірки документів ніхто не має знати, в якого учасника яка ціна. Через таке порушення можна відмінити тендер, бо його неможливо усунути. Це відповідно і сталося.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також