ЗНО-2019: нові правила і дати

2216 0

Ми у соцмережах:

ЗНО-2019: нові правила і дати

Директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк розповіла про нововведення у системі зовнішнього незалежного оцінювання, нові правила прийому до вишів та терміни пробного ЗНО.

У 2019 році серед 11 запропонованих предметів учні зможуть обрати щонайбільше чотири. Для отримання атестату обов’язковими предметами є українська мова і література, математика або історія України та один предмет на вибір.

Начальник управління освіти та науки Рівненської ОДА Григорій Таргонський наголосив, що вирішувати, який саме предмет складами, будуть виключно абітурієнти, а не керівництво навчальних закладів.

Окрім випускників шкіл, ЗНО складатимуть і випускники коледжів та училищ. Так, вони писатимуть тест з української мови й літератури, математики або історії України, і цей результат зарахують в атестат, а третій предмет вони складатимуть у своєму навчальному закладі.

На замовлення учнів тести будуть перекладатися кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською, угорською мовами. Минулого року для учнів Рівненщини перекладали лише російською та польською мовами.Реєстрація учасників ЗНО-2019 розпочнеться з 5 лютого і триватиме до 25 березня. А основна сесія запланована на період з 21 травня по 13 червня.

За словами Лариси Середяк, при вступі до вищих навчальних закладів медичного профілю треба буде подолати поріг у 150 балів на всі спеціальності, окрім фармації, на яку потрібно 130 балів. Такий же поріг треба подолати при вступі й на «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини».

Також для вступу до вищого навчального закладу після коледжу на спеціальності «Економіка» та «Публічне управління і адміністрування» вступники змушені будуть здавати ЗНО з української мови і літератури. Хоча раніше їх лише на основі співбесіди та атестату зараховували на другий або третій курс.

Наступного року при вступі до вищих навчальних закладів будуть дійсні сертифікати ЗНО за 2017, 2018 та 2019 роки, а з іноземних мов за 2018 та 2019 роки.

Між тим, пані Лариса зазначила, що з восьмого до 31 січня триватиме реєстрація на пробне ЗНО. Його орієнтовна вартість буде 140 гривень, тому освітяни радять реєструватися лише на один предмет, для того, щоб побачити, як проходить процедура проведення тестування. Бо пробне ЗНО максимально наближене до основного.

Дні проведення пробного тестування: 16 березня - українська мова і література; 23 березня - англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова, математика, історія України, фізика, біологія та хімія.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також