Знову понесуть на конкурс ескізи пам’ятника Бандері

1561 0

Ми у соцмережах:

Цьогоріч навесні в МБК вже була виставка проектів постаменту

Архітекторам обіцяють премії, а втілення їхніх ідей у граніт коштуватиме близько семи мільйонів.

І тут варто нагадати, що цьогоріч навесні рівняни вже бачили сім проектів постаменту провіднику ОУН — їх навіть виставляли для огляду у міському Будинку культури. Але переможця так і не визначили. Можливо тому, що жоден з проектів не відповідав критеріям голови конкурсної комісії «свободівця» Юрія Осіпчука? «Хотілося би бачити пам’ятник, на котрому нема потреби робити жодного надпису, а навіть здалеку зрозуміло, кого зображає ця архітектурна форма», — говорив тоді Юрій Осіпчук.

Пізніше, щоправда, чиновники пояснили — конкурс вирішили провести повторно, внісши зміни в його умови: архітектори повинні показати не тільки пам’ятник, а й «вписати» його в конкретне місце — вхід у парк імені Шевченка на розі вулиць Бандери і Чорновола. Запропонувати й варіанти благоустрою цієї території.

— Жоден з учасників не виконав умов конкурсу, тому він не був проведений, — пояснив начальник відділу генплану та розвитку міста управління містобудування та архітектури Андрій Юрков. — Ми внесли зміни до умов конкурсу. Оскільки пам’ятник має розміщуватися на перехресті, то там планується провести ще модернізацію і благоустрій входу в парк.

Міський голова Володимир Хомко дещо конкретизував завдання:

У процесі ескізного проектування прийшли до висновку, що було б непогано під кутом 45 градусів до вулиці Степана Бандери і до вулиці Чорновола зробити алею в парк і по центру цієї алеї поставити пам’ятник. Можливо, якась аркада буде, ще щось — але це архітектори скажуть. І тоді пам’ятник стояв би при вході в парк.

Прийом заявок на участь у конкурсі триватиме до 21 вересня, прийом ескізів — до 22 жовтня, переможців визначать аж 16 листопада. Тож, очевидно, реконструювати вхід у парк і встановити там вже готовий пам’ятник до 1 січня, коли святкуватимуть 110-ту річницю від дня народження Степана Бандери, не встигнуть.

Загалом кошторис конкурсу становить 71 тисячу гривень, які будуть виділяти з міського бюджету. Відповідно до умов конкурсу, дизайнер, ескіз якого займе перше місце, отримає 20 тис. грн. премії, друге — 15 тис. грн. і третє — 10 тис. грн. Сам пам’ятник коштуватиме близько семи мільйонів гривень.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також