Електронна передплата газети
☰ РОЗДІЛИ
Обласна газета «Рівне вечірнє»
Наш провайдер:
-25% на металопластикові вікна

Чув, що десь у місті криво паркан поставили. Не хочете піти перевірити? А на іншій вулиці будувати щось збираються ніби незаконно. Ходімо перевіримо! А потім пікет організуємо біля офісу порушників, пресу запросимо, інтерв'ю дамо…

Франко і музика. Рівнянам розкажуть про те, хто з музикантів використовує поезію класика


2016-й – рік Івана Франка в Україні. Аби заохотити молодь дізнатися більше про українського інтелектуала, який має найбільший серед українців творчий доробок, обласна бібліотека вирішила провести творчий захід.
http://www.tk-tat.ru/ цена на доставку сборного груза из москвы.
Loading...
Loading...
 

Якщо не хочеш готувати

26-3-2004

Інколи нестерпне почуття голоду одночасно поєднується з таким же нестерпним небажанням брати участь у процесі приготування іжі. Особливо ця ситуація знайома надміру завантаженим роботою жінкам. На благополучному Заході подібна проблема давно вирішена мережею доступних закладів громадського харчування та службами доставки їжі додому. Що робити в Рівному, якщо готувати немає ні сил, ні бажання — говоримо сьогодні.

Навари, мила...

Одним із шляхів вирішення проблеми сімейного голоду є придбання готових заморожених страв, які потрібно лише зварити чи підсмажити. Найчастіше цю благородну місію виконують пельмені та вареники, які в Рівному представлені дуже широко.

Щодо ціни, то, пельмені домашнього виробництва можна придбати на центральному продовольчому ринку (інколи й біля входу до речового ринку) за 8,50-9 гривень за кілограм, магазинні розфасовки в середньому коштують 10 гривень за кілограм. 

Що ж до смакових властивостей, то, за словами Ірини Рощук, керуючої універсамом «Сільпо», серед величезної кількості пельменної продукції добре зарекомендували себе київські «Буржуйські» пельмені за ціною 3,91 гривні за 400-грамову упаковку або 10,10 гривні за кілограмову. Серед продукції луцької фірми «А-Тос» вирізняються пельмені з куркою — 3,48 грн. за 400 г, з додаванням кропу «По-російськи» — 4,98 грн. за 400 г. Також користуються попитом «Пікантні» пельмені маленького розміру виробництва фірми «Лада-Ладушка» — 4,32 грн. за 400 г, молодь надає перевагу найдешевшим «Студентським» (виробник «Морозко») за 3,86 грн. за 0,5 кг, гурмани полюбляють дещо дорожчі «Сибірські» пельмені за 9 гривень за 0,5 кг. Смачні вареники з найрізноманітнішою начинкою — з солодким і солоним сиром, лівером, капустою, картоплею, курячим м’ясом — нині виробляють у Луцьку, Донецьку, Дніпропетровську. Залежно від начинки їх ціна становить у середньому від 3,04 грн. до 4,20 грн. за 400 г.

Продавець пасажу «Юність» Оксана Антонюк розповіла, що серед продукції фірми «А-Тос» покупцям особливо полюбилися пельмені з м’яса вищого гатунку «По-домашньому» — 5,85 гривні за 0,5 кг та «По-російськи» — 11,40 грн. за кілограм. Вареники цього виробника, залежно від начинки, коштують від 3,90 грн. до 5,25 грн. за 0,5 кг.

Також у Рівному продається й продукція місцевого виробництва — фірми «Козацькі страви». За словами продавців, найбільшим попитом користуються пельмені «Домашні» — 4,90 грн. за 400 г та зі свинини — 5,20 грн. за 400 г, вареники рівенського виробництва коштують від трьох гривень.

За загальним спостереженням продавців, найактивніше розкуповується пельменна продукція наприкінці робочого дня та напередодні вихідних. Термін споживання заморожених страв становить близько трьох місяців, проте довго в морозилках вони не залежуються — попит на них незмінно високий.

Напівфабрикати

В Рівному можна придбати й інші напівфабрикати, асортимент яких особливо широкий у супермаркетах. У тому ж «Сільпо» можна придбати млинці з різноманітною начинкою — від 4,10 грн. до 8,81 грн. за 420 г., котлети — від 2,95 за 300 г до 13,08 грн. за 700 г, картопляники з м’ясом («Козацькі страви») — 3,60 грн. за 450 г, листкове тісто («А-Тос») — 4,26 грн. за 0,5 кг. Рибні бургери коштують 11,64 грн. за кілограм, з овочами — 5,00 гривень за 365 г, лососеві бургери — 3,31 грн. за 250 г, рибні палички — 12,17 грн. за кілограм.

Готова їжа

Проте для найбільш лінивих чи втомлених життям людей навіть приготувати напівфабрикат може бути проблематичним. Раніше їм на допомогу приходили спеціалізовані кулінарії, проте від колишніх кулінарій радянського зразка в місті не залишилося й сліду. Магазини, де вони розміщувалися, приватизували, й нині там працюють звичайні приватні магазини. Однак звільнене приватизацією місце порожнім довго не було й його поступово зайняли сучасні супермаркети, повідкривавши спеціалізовані відділи кулінарій.

Відділ із чи не найширшим асортиментом трапився мені в супермаркеті «Літа», який щодня пропонує понад 20 видів салатів і стільки ж готових страв та близько 15 видів різноманітної випічки. За словами продавця Вікторії Ціпан, це далеко не ввесь асортимент відділу, адже уподобання покупців мають сезонний характер. Під час поста краще продаються рибні страви, навесні — салати зі свіжих овочів. Проте незмінним попитом користуються салати «Слойоний» за 1,52 грн. (тут і далі зазначається вартість за 100 грамів продукту), «По-гуцульськи» — 1,84 грн., салат з пекінської капусти та крабових паличок — 1,96 грн. Також покупці полюбляють печінку з грибами — 2,46 грн., шинку з грибами — 2,05 грн., кальмари з грибами — 2,00 грн.

Найдешевший салат зі свіжої капусти тут коштує 1 гривню, найдорожчий з морепродуктів — 4,85 гривні. Фаршировану щуку можна придбати за 3,40 грн., фаршировану скумбрію — за 2,47 грн., рибне філе в пиві коштує 3,30 грн., смажена риба — 1,78 грн., рибний паштет — 2,67 грн. М’ясо «По-іспанськи» коштує 2,38 грн., м’ясо запечене — 3,79 грн., курячі стегенця — 1,74 грн., куряче філе — 3,89 грн., рулет із зеленню — 3,61 грн., з грибами — 2,67 грн., сирний — 1,54 грн., смажена печінка — 2,20 грн., паштет з печінки — 2,05 грн. За 2 гривні 88 копійок можна навіть придбати шніцель «Еротичний», який своєю назвою постійно збуджує цікавість покупців. Щоправда, чому його так нарікли і чи має він відповідні назві властивості, ніхто достеменно не знає.

За словами пані Вікторії, відділ приймає попередні замовлення на приготування страв для різноманітних святкувань, причому саме замовлення безкоштовне. А ті, хто хоче смачно пообідати, можуть замовити до готових страв гарячу картоплю фрі, яка коштує 68 копійок.

Як розповіла шеф-кухар відділу «Гастрономія-кулінарія» універсаму «Сільпо» Світлана Пермікіна, щоб о 9 годині свіжі страви вже чекали на своїх покупців, їх починають готувати з пів на сьому ранку. Салати нарізають невеликими порціями й по мірі продажу дорізають, непродану впродовж дня продукцію списують. Тому за якість і свіжість страв покупці можуть не хвилюватися: за словами пані Світлани, роботу відділу ретельно контролює санстанція.

Відділ «Гастрономія-кулінарія» працює в універсамі відносно недавно, тому всього обсягу страв, який пропонує всеукраїнська мережа «Сільпо», ще немає. Натомість, вивчивши уподобання клієнтів, щодня готують 18-25 страв, які найкраще продаються. Серед них салати «Олів’є» за 15,62 гривні (тут і далі зазначається вартість за один кілограм), «Копенгаген» — 23,90 грн., «Олександрія» — 25,86 грн., «Грибний» — 35 грн. Одним із найдешевших салатів є «Вінегрет» за ціною 8,52 грн., найдорожчим — «Гурман» з куркою та шампіньйонами, що коштує 40,70 гривні за кілограм. Також тут можна придбати кури-гриль за 17,40 грн., рибу смажену в клярі — 24,84 грн., фаршировані курячі стегенця — 23 грн., котлети «По-київськи» — 28,40 грн. (одна штука коштує близько трьох гривень), капусту тушковану з грибами — 9,80 грн., баклажани мариновані з овочами — 17,84 грн., оливки чорні та зелені — 31,20 грн., капусту квашену — 7,19 грн., огірки солоні — 7,20 грн. Також бажаючим пообідати можуть підсмажити деруни за ціною 5,50 гривні за кілограм

.

У відділі «Гастрономія» магазину «Темп», що знаходиться в Будинку одягу, можна придбати близько 15 видів салатів, десятка готових страв, різноманітну випічку та тістечка. За словами продавця Наталії Андрошулік, найдешевшим є салат зі свіжої капусти за 78 копійок (тут і далі зазначається вартість за 100 грамів), найдорожчим — салат з кальмарами за 2,20 грн. Найбільшим попитом у покупців користуються салати «Олів’є» — 1,10 грн., «Вінегрет» — 0,60 грн., «Шуба» — 1,30 грн., «Дністер» — 0,98 грн. З м’ясних страв особливо смачною є ковбаса домашня — 3,90 грн., м’ясо «По-французьки» — 4,20 грн. за шматок, печінка смажена — 2,92 грн., торт з печінки — 2,30 грн., голубці — 1,37 грн. Млинці з сиром коштують 1,20 грн., рибна котлета — 1 грн., зрази картопляні з м’ясом — 1,12 грн.

Любителям страв, приготовлених на грилі, варто знати про існування магазину «Швидко», що знаходиться у приміщенні колишнього ательє «Полісянка». Як розповів його директор Валерій Сергеєв, нині в асортименті є фаршировані грибами кури-гриль — 20 грн. (тут і далі зазначається вартість за один кілограм), фаршировані курячі стегенця — 24 гривні, крильця-гриль — 18 грн., колінця свинячі-гриль — 18 грн., реберця-гриль — 19 грн., печінка з грибами та помідорами — 26 грн., горбуша — 23 грн., м’ясо печене — 28 грн. До м’яса й риби можна придбати різноманітні соуси — 2,50 гривні за 200 г, гриби мариновані — 2 гривні за 100 г, квашену капусту — 7 грн. за кілограм. Млинці з сиром коштують 1 гривню, з маком — 1,20 грн., м’ясом та грибами — по 1,50 грн., щоправда, їх готують лише за попереднім замовленням. 

Як видно, в Рівному є можливість непогано харчуватись, навіть зовсім не підходячи до плити. Були б гроші, час та бажання продегустувати усі пропозиції для обрання найсмачніших та найулюбленіших страв.

Ірина УГРИНЧУК, e-mail: irau@ukr.net

Loading...
 
Читайте також:

Індустрія краси
№21, 19-3-2004

Загальна мобілізація
№19, 12-3-2004

Весняні знижки
№18, 5-3-2004

Є контакт!
№16, 27-2-2004

Побачити все!
№14, 20-2-2004

Якщо є зайві гроші
№12, 13-2-2004

Зняти квартиру за один день
№8, 30-1-2004

Собачий одяг
№6, 23-1-2004

Зимові розваги
№4, 16-1-2004

Веселого Різдва!
№2, 7-1-2004

Підготуватись за один день
№1, 1-1-2004

Реклама на сайті

Наповнення © «Рівне Вечірнє», (с) 2003-2016. Оновлюється щодня.
При використанні матеріалів посилання на www.rivnepost.rv.ua обов’язкове.
Програмування та дизайн © «Рівне Вечірнє»
Засновник — Микола НЕСЕНЮК. Головний редактор — Валентина ШАХ valensrv@gmail.com. Редактор сайту — Алла Садовник allasadovnuk@i.ua.
Адреса для листування з редакцією: rivnepost@gmail.com. Редактор он-лайн новин — Жанна Пінчук pinkrime@gmail.com.
Телефони редакції: (0362) 62-56-54, 62-56-55
@ — друкується на правах реклами.

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика