Щасливе
Електронна передплата газети
☰ РОЗДІЛИ
Обласна газета «Рівне вечірнє»
Наш провайдер:
-25% на металопластикові вікна

У часи мого дитинства усі без винятку жили подвійним життям. Тому що офіційно ми будували комунізм, про що говорили по радіо, показували по телевізору та писали в газетах. Неофіційно ж кожен жив своїм життям, ніяк із тим комунізмом не пов'язаним.

«ДНК» довжиною у 150 років


Я завжди дуже скептично ставився до письменницьких антологій, укладених видавництвом «Клуб сімейного дозвілля», адже практично завжди написані там історії були створені на замовлення і не дуже цікавили самих авторів. Але, на диво, збірка короткої прози «ДНК», до якої увійшли історії Сергія Жадана, Юрія Винничука, Ірени Карпи, Олександра «Фоззі» Сидоренка, Макса Кідрука, Андрія Кокотюхи та Володимира Рафєєнка, утворила цільний текст, який зачіпає до глибини душі.
Loading...
Loading...
 

Кухонний помічник

25-11-2004

Вважається, що приготування їжі — це творчий і навіть дещо мистецький процес. Проте господині добре знають, що радість від кухонної творчості часто затьмарюється багатогодинними нарізаннями, замішуваннями, збиваннями та іншими видами виснажливої й рутинної роботи. Зберегти сили й значно пришвидшити процес куховарства може агрегат, що поєднує в собі можливості кількох підсобних працівників — кухонний комбайн.

Що ж воно таке?

Як розповів завідувач відділу побутової техніки магазину «Реноме-Комфорт» Олександр Ящук, кухонний комбайн — це прилад, що складається з моторного блока, яким керують з допомогою кнопок, однієї чи двох робочих чаш та комплекту спеціальних насадок. Найдешевші й відповідно найпростіші комбайни оснащені однією робочою чашею. В ній можна приготувати м’ясний фарш з допомогою ножа-крильчатки, замісити тісто, збити яйця чи інші продукти. В комплекті також є кілька насадок-терток, з допомогою яких можна порізати чи нашинкувати овочі.

Дорожчі комбайни зазвичай мають другу чашу — блендер, яка використовується для змішування будь-яких рідин, подрібнення льоду чи невеликої кількості продуктів, а також одну чи дві соковижималки — для цитрусових та для інших овочів і фруктів.

Варто зауважити, що виробники для різних країн випускають відмінні комплектації комбайнів. Наприклад, спеціально для ринку країн СНД випускають комбайни, укомплектовані шнековими м’ясорубками — за зовнішнім виглядом вони схожі на звичайні механічні м’ясорубки, якими більшість з нас і користується для приготування м’ясного фаршу. Однак наявність у комбайні шнекової м’ясорубки одночасно тягне за собою відсутність соковижималки. До слова, ніж-крильчатка, який є практично в усіх моделях комбайнів, працює аж ніяк не гірше від шнекової м’ясорубки. Крім того, він не лише подрібнює м’ясо, але одночасно ще й перемішує та збиває його, насичуючи повітрям. У результаті котлети з такого фаршу виходять дуже пухкими й майже тануть у роті.

Кількість спеціальних насадок у різних комплектаціях комбайнів також може відрізнятися, проте при потребі додаткові насадки можна згодом докупити в сервісних центрах. Серед найбільш популярних насадок — диски, які нарізають чи труть картоплю для приготування картоплі-фрі чи дерунів; «максі-прес», що використовується для приготування овочевих, ягідних чи фруктових пюре; млинок для круп, який перемелює їх аж до порошкоподібного стану; морозивниця, з допомогою якої можна приготувати морозиво вдома. Диски-насадки для шинкування чи нарізання овочів відрізняються діаметром отворів, від яких і залежить розмір шматочків, отриманих у результаті нарізання.

Критерії вибору

Крім цілком логічного критерію — функціональності комбайну, є ще кілька параметрів, на які варто звертати особливу увагу.

1. Величина робочої чаші. Зазвичай виробники вказують, яку кількість тіста ви зможете замісити в чаші за один цикл чи скільки яєць збити. При виборі величини робочої чаші варто врахувати кількість людей, для яких працюватиме комбайн, а також те, що у надто великій чаші важче обробити невелику кількість продуктів.

2. Потужність різних моделей комбайнів у середньому перебуває в межах від 550 до 1000 Вт. Чим більшою є робоча чаша комбайна, тим вищою має бути його потужність. До того ж якщо ви полюбляєте вироби з крутого тіста, наприклад пельмені, то варто обрати потужнішу модель.

3. Швидкість. Перевагу варто надавати моделям, котрі мають кілька варіантів швидкостей — від 2 до 14. Адже чим більший діапазон швидкостей, тим легше підібрати оптимальний режим для певної операції — наприклад, для замішування тіста потрібна низька швидкість роботи комбайна, а для збивання яєчних білків — висока.

4. Наявність або шнекової м’ясорубки або соковижималки, які в одній моделі не поєднуються.

Виробники та моделі

У магазинах Рівного найбільше представлені кухонні комбайни виробництва Bosch, Siemens, Braun, Tefal, Moulinex. Проте обираючи прилад певного виробника, спершу варто поцікавитися наявністю в місті сервісного центру цієї фірми — адже якщо якась деталь комбайна вийде з ладу, купувати її доведеться саме в сервісному центрі, як, до речі, й додаткові насадки, які не передбачаються основною комплектацією. Саме з цієї причини пан Олександр порадив звернути увагу на прилади німецької компанії «Браун», котра вважається одним з найкращих виробників кухонних комбайнів. Адже «Браун» спеціалізується на виготовленні саме кухонних приладів та деяких електричних засобів гігієни — зубних щіток, електробритв.

Кожний виробник комбайнів для приваблення клієнтів намагається застосовувати якесь «ноу-хау», що вирізняє його з-поміж інших. Так, скажімо, деякі моделі комбайнів комплектуються ємностями для зберігання насадок — Tefal 6764 Kaleo V3, Rowenta Universo KA 900, Bosch серії MUM. В окремих моделях комбайнів виробництва «Бош» та «Сіменс» застосовано технологію «Power Mix» — подвійний вал приводу, що дозволяє працювати двом чашам приладу одночасно. В основну комплектацію комбайнів виробництва «Бош», «Мулінекс» та «Сіменс» зазвичай входить насадка «максі-прес». Більшість комбайнів мають функцію «імпульсного режиму» — прилад працює поки ви натискаєте кнопку. Подібна функція буває корисною, якщо є потреба в короткочасній допомозі комбайна. Деякі дорожчі моделі кухонних комбайнів мають сенсорне керування, запрограмовані швидкості для різних функцій, що корегуються залежно від кількості продуктів.

Щодо цін, то вони в основному залежать від функціональності комбайна, його потужності, кількості швидкостей, іменитості виробника та місця купівлі, проте в середньому вартість кухонного комбайна рідко перевищує 1000 гривень. Серед конкретних моделей, котрі позитивно зарекомендували себе серед споживачів, — Braun К 600, Braun К 700, Bosch «Power Mix» 5180 та 5380.

За словами заступника директора магазину «Фокстрот» Тетяни Пилипей, при виборі певної моделі покупцю варто одразу визначитися, чи важлива для нього наявність соковижималки, адже від цього залежатиме вартість комбайна. Наприклад, найдешевший комбайн без соковижималки, але зі стандартним набором необхідних функцій — заміс тіста, приготування фаршу, тертка-шинковка — коштує лише 379 гривень (Phillips HR-7605,380 Вт). Однією з найкращих моделей кухонних комбайнів, яка, до речі, нині є своєрідним хітом продажів «Фокстроту», на думку пані Тетяни, є все той же Braun К 700. Щодо інших вподобань покупців, то останнім часом вони особливо цікавляться наявністю в комбайні насадки для приготування дерунів. До речі, насадки для дерунів та картоплі фрі для комбайнів Phillips можна придбати в магазині за 44 гривні, різноманітні тертки коштують 35 гривень.

Комбайни проти автономних приладів

Загалом суперечки про те, що краще: кухонний комбайн чи кожний прилад окремо, вирішуються просто. Грубо кажучи, купуючи комбайн, ви купуєте один мотор, який і становить левову частку вартості прилада, плюс різноманітні насадки. Купуючи автономні електроприлади, ви платите за кожний мотор окремо. Якщо порівняти вартість комбайна та загальну вартість автономних приладів, можливості яких він поєднує, доцільність купівлі комбайна є незаперечною. Не кажучи вже про те, що окремі прилади займають на кухні більше місця. Тож якщо ви не плануєте щодня переробляти відра фруктів чи готувати десятки кілограмів фаршу, можливостей кухонного комбайна цілком вистачить. Проте для великих обсяів переробки варто купувати окремі прилади.

Ірина УГРИНЧУК, e-mail: irau@ukr.net.

Loading...
 
Читайте також:

Відсотки зі спадщини
№87, 25-11-2004

Пухова подушка — найкраща подружка!
№81, 4-11-2004

Вся справа — в капелюсі!
№71, 30-9-2004

Усі під парасольку!
№69, 23-9-2004

Розмова за філіжанкою кави
№63, 2-9-2004

Музичні інструменти
№61, 26-8-2004

Купіть ровер!
№60, 19-8-2004

Сувенірна екзотика
№58, 12-8-2004

Сувенір на згадку
№56, 5-8-2004

Дитяча мрія
№54, 29-7-2004

Йдемо рибалити
№52, 22-7-2004

Реклама на сайті

Наповнення © «Рівне Вечірнє», (с) 2003-2017. Оновлюється щодня.
При використанні матеріалів посилання на www.rivnepost.rv.ua обов’язкове.
Програмування та дизайн © «Рівне Вечірнє»
Засновник — Микола НЕСЕНЮК. Головний редактор — Валентина ШАХ valensrv@gmail.com. Редактор сайту — Алла Садовник allasadovnuk@i.ua.
Адреса для листування з редакцією: rivnepost@gmail.com. Редактор он-лайн новин — Жанна Пінчук pinkrime@gmail.com.
Телефони редакції: (0362) 62-56-54, 62-56-55
@ — друкується на правах реклами.

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика