Щасливе
Електронна передплата газети
☰ РОЗДІЛИ
Обласна газета «Рівне вечірнє»
Наш провайдер:
-25% на металопластикові вікна

Прийшла добра новина — наші доблесні та непідкупні правоохоронці знайшли і знешкодили верховного вождя невловимої до цього «бурштинової мафії». Ним виявився такий собі Боровик — колишній заступник прокурора нашої області. І хто б міг подумати! Ми не могли, ви не могли, а вони могли.
http://malyshok-m.ru/ детский интернет магазин воронеж.
 

На шашлики!

2-6-2005

Американці цей процес називають «барбекю», німці — «грилем», а ми — смаженням шашликів. Примхи весняної погоди вже закінчилися, тож випробувати свої кулінарні вміння на природі можна хоч у найближчі вихідні. Про те, що варто з собою прихопити, — говоримо сьогодні.

Мангали, грилі, барбекю

Звичайно, смажити шашлики можна й над багаттям, нанизавши шматки м’яса на гілочки дерев. Проте знавці кажуть, що в такому випадку справжнім шашликом і не пахнутиме — для його приготування необхідне спеціальне обладнання, до якого відносять мангали, грилі та барбекю.

Найпростішим за конструкцією є мангал, який зазвичай виготовляють у вигляді ящика. Відповідно теплова дія на продукт здійснюється в мангалі знизу й збоку від стінок. Недоліком мангала є те, що в ньому важко регулювати тягу, оскільки повітря надходить лише через отвори в нижній частині ємності для палива. Через це додаткове надходження повітря доводиться забезпечувати, активно обмахуючи мангал чимось підходящим.

Значних конструктивних відмінностей між грилем та барбекю практично немає. Єдина різниця в тому, що гриль укомплектовується кришкою, а в барбекю вона не передбачена. Традиційні форми гриля — глибока кругла пательня і «бочечка» — забезпечують рівномірну термічну дію на продукт зверху, з боків та знизу. В барбекю продукти обробляються теплом лише знизу, тому вони бувають будь-якої форми.

Основним елементом як грилів, так і барбекю є решітки. На верхні решітки, які, як правило, можуть встановлюватися на кількох різних рівнях, кладуть продукти, на нижні — паливо. Замість решіток для приготування страв використовують також і звичайні шампури, і дерев’яні шпажки. На відміну від мангалів, у нижній та верхній частині корпуса гриля є отвори з кришками для регулювання надходження повітря. Деякі моделі грилів мають вертел, фіксований чи відкидний столик, на якому зручно розмістити все необхідне для куховарства, коліщатка.

Що обрати?

Якщо на природу ви виїжджаєте нечасто, можна придбати навіть одноразовий барбекю — лоток з фольги, в якому послідовно розміщені шар вугілля, решітка й підставка. Або спеціальні решітки-стейкери, з допомогою яких можна смажити шашлики і над вогнищем. Якщо ж ви великий любитель пікніків, то варто обирати між грилем та барбекю, кулінарний ефект яких дещо відрізняється. Завдяки наявності кришки гриль забезпечує не лише термічну дію на продукти, але й можливість їх копчення. Тому в порівнянні з барбекю кількість страв, приготовлених на грилі, дещо більша.

Ціни

Придбати мангали, грилі та барбекю можна у рівенських магазинах спорттоварів — «Адідас», «Динамо», «Спорттовари» та в деяких магазинах побутової техніки. Наприклад, у «Спорттоварах» мангали Grilly коштують від 93 до 120 гривень, грилі та барбекю — від 18 гривень за одноразовий барбекю до 810 гривень за гриль із нержавіючої сталі.

В асортименті магазину «Фокстрот», що на вул. Княгині Ольги, нині є лише електричне барбекю Delonghi за 229 гривень. Хоча, як запевнили продавці, інколи в продажу бувають і звичайні грилі та барбекю.

У «Реноме-Комфорт» нині продається три моделі барбекю — за 48 грн., 114 грн. та 216 гривень. До речі, на цінниках цих пристроїв чомусь вказано, що вони — грилі, хоча в їхній конструкції кришка не передбачена, через що повноправними грилями вони називатися не можуть.

У магазинах товарів для мисливців та рибалок «Сікурс» та «Мисливець» розповіли, що подібна продукція у них трапляється, проте нині ні мангалів, ні грилів немає. В «Мисливці» можна придбати лише решітки для шашликів за 25 та 28 гривень.

Інколи грилі та барбекю можна побачити й на центральному продовольчому ринку, у продавців, котрі торгують різним металево-господарчим крамом. 

Аксесуари

Необхідним додатком до гриля, мангала чи барбекю є паливо. Найкращим вважається деревне вугілля з берези, бука чи вільхи. У «Спорттоварах» трикілограмовий пакет вугілля можна придбати за 12 гривень, 10-кілограмовий — за 33 гривні. Спеціальні фени-вентилятори для роздування вугілля коштують 21 гривню — за механічний та 30 гривень за електричний пристрій. Шампури з нержавіючої сталі можна придбати за 3 гривні, набір з 50 одноразових дерев’яних шпажок — за 5,10 гривні, решітки-стейкери — за 24-36 гривень, рукавички — за 8-10 гривень.

Для любителів максимального комфорту передбачені спеціальні набори для грилю: від найпростіших за 48-51 гривню, що складаються з кількох предметів, до великих наборів різноманітного посуду, що поміщаються у фартухи — 102 гривні, валізи — 120 гривень чи рюкзаки — 249 гривень.

Варто знати

1. Перед першим використанням ємність для смаження необхідно змазати олією, добре прогріти й залишити охолонути.

2. Зверніть увагу, чи дозволяє інструкція придбаного вами пристрою використовувати дрова, які мають значно вищу, ніж у деревного вугілля, температуру горіння. Якщо це не дозволено — не ризикуйте, інакше поверхня пристрою може пропалитися.

Ірина УГРИНЧУК, e-mail: irau@ukr.net

 
Читайте також:

Штучне сонце
№36, 19-5-2005

Ландшафтний дизайн
№34, 12-5-2005

Заробити на непотребі
№33, 5-5-2005

У пошуках дешевого м’яса
№32, 28-4-2005

Усі — на масаж!
№30, 21-4-2005

На базар чи у магазин?
№28, 14-4-2005

Саджальний сезон
№26, 7-4-2005

Сам собі Шварценеггер
№24, 31-3-2005

Результат буде видно на фігурі
№22, 24-3-2005

Квіти для коханої
№18, 10-3-2005

Порятунок для взуття
№17, 3-3-2005

Реклама на сайті

Наповнення © «Рівне Вечірнє», (с) 2003-2017. Оновлюється щодня.
При використанні матеріалів посилання на www.rivnepost.rv.ua обов’язкове.
Програмування та дизайн © «Рівне Вечірнє»
Засновник — Микола НЕСЕНЮК. Головний редактор — Валентина ШАХ valensrv@gmail.com. Редактор сайту — Алла Садовник allasadovnuk@i.ua.
Адреса для листування з редакцією: rivnepost@gmail.com. Редактор он-лайн новин — Жанна Пінчук pinkrime@gmail.com.
Телефони редакції: (0362) 62-56-54, 62-56-55
@ — друкується на правах реклами.

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика