Щасливе
Електронна передплата газети
☰ РОЗДІЛИ
Обласна газета «Рівне вечірнє»
Наш провайдер:
-25% на металопластикові вікна

Ви часом не знаєте, чим нині займається партія конкретних справ? Ні, я не «приколююсь», у нас насправді є така партія. Вона навіть набрала щось на останніх місцевих виборах і провела до цих рад своїх людей. Не пригадуєте? Кажете, що «конкретними справами» займається кожен, навіть коли спить — чим не конкретна справа?

«Хірург» вийшов на полювання


Уявіть собі — ви цілий рік мріяли про відпустку, щоб розслабитися та порибалити на улюбленому озері. І ось ви мандруєте власним автомобілем до точки призначення, виставивши руку у вікно, та насолоджуєтесь потоком прохолодного повітря, що потрапляє до вас у салон. Але раптом вам телефонують і наказують повертатися, адже сталося звіряче вбивство, яке потрібно розслідувати. Так і було з Томасом Муром — детективом відділу кримінальних злочинів.
 

Додайте в їжу міді і цинку

14-1-2010

Які продукти сприяють підвищенню імунітету, що так актуально в холодний період, а які, навпаки, його знижують? Розповідає доктор медичних наук, співробітник Інституту мікроелементів при ЮНЕСКО Ольга Громова.

— Налягайте на м’ясо. Енергія м’язів безпосередньо залежить від наявності у раціоні червоного м`яса. На відміну від курячого білого, воно володіє високою енергетикою. Краще готувати не морожене, а парне або лише злегка охолоджене м`ясо: воно смачніше, містить більше протеїнів, вітамінів і мікроелементів. Щоб не набрати зайвих калорій, їжте м’ясо відварним або запеченим і з великою кількістю зелені. Дуже корисно час від часу вживати м`ясні субпродукти — печінку, нирки. Вони містять речовину холін, яке покращує реакцію і роботу нервових клітин. Проте в смаженому вигляді м`ясо краще не вживати. Воно сприяє процесам застою і бродіння в кишечнику, отруює організм. Проте багато з нас його обожнюють. Чому? Учені встановили, що при вживанні смаженої їжі організм активно виділяє ендорфіни — гормони радості. Це допомагає у холодний сезон додати позитивних емоцій. Але здоров’ю це не сприяє. Про ковбасу, сосиски, різноманітну копченину бажано забути зовсім. Це так звана мертва їжа.

Натомість додайте міді, селену і цинку — тонус організму безпосередньо залежить від кількості деяких мікроелементів. Наприклад, мідь необхідна для підтримки клітин мозку і м’язів в активній формі. Вона міститься в печінці і яйцях. Для підвищення енергетичного потенціалу також важливий баланс цинку і селену. Якщо цих елементів не вистачає, людина стає млявою, погано думає, легко піддається інфекціям і захворюванням. Цинк міститься у твердих сирах, крабах, креветках, горіхах (особливо фісташках), а також в насінні. Причому їсти його бажано несмаженим. Селену багато в броколі та морепродуктах.

Не забувайте про «вітаміни бадьорості». До них насамперед належать вітаміни тих груп, яких багато в коричневому рисі, вівсянці, гречці, пшеничній і перловій крупах. Саме ці елементи разом з фолієвої кислотою, яка також міститься в зернах злаків, забезпечують високу активність м`язових і нервових клітин.

Високий життєвий тонус підтримує і вітамін Е. Його найбільше у пророщеній пшениці, горіхах, олії — оливковій, кукурудзяній, рапсовій, соняшниковій.

Надавайте перевагу сирим овочам або фруктам. Але якщо ви з’їли термічно оброблену їжу, фрукти і овочі не можна їсти 1,5-2 години, інакше в кишечнику виникнуть процеси бродіння і гниття, що веде до порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Оптимальний варіант — з’їсти натщесерце яблуко, потім склянку біокефіру (йогурту, кисляку) і лише через 15 хвилин приступити до звичайного сніданку. Це нормалізує кишкову мікрофлору і, відповідно, зміцнить імунітет.

 
Читайте також:

Ризик розлучення залежить від професії
№3, 14-1-2010

Підліткам потрібно рано лягати спати
№3, 14-1-2010

Люди можуть чути... шкірою
№3, 14-1-2010

Потенційних злочинців можна виявити в 3 роки
№3, 14-1-2010

Народження дитини продовжує життя батькам
№3, 14-1-2010

Дітей оздоровили більше
№2, 12-1-2010

Потрібні державні аптеки
№2, 12-1-2010

Різновиди грипу можна визначати і в Рівному
№96, 30-12-2009

Мозоль на п’ятці? Лікуйте кишечник, або Про що розповість деформація стопи
№93, 17-12-2009

Чим небезпечна їжа з мікрохвильовки?
№93, 17-12-2009

Дисбактеріоз — хвороба уявна
№93, 17-12-2009

Наповнення © «Рівне Вечірнє», (с) 2003-2017. Оновлюється щодня.
При використанні матеріалів посилання на www.rivnepost.rv.ua обов’язкове.
Програмування та дизайн © «Рівне Вечірнє»
Засновник — Микола Несенюк.

Головний редактор — Валентина ШАХ: valensrv@gmail.com.

Редактор сайту — Алла Садовник: allasadovnuk@i.ua.

Редактор он-лайн новин — Жанна Пінчук: pinkrime@gmail.com.

Керівник рекламного відділу — Жванський Микола: rivne_ren@ukr.net

Контакти для розміщення реклами: (097) 462-65-64, (096) 81-89-627, e-mail: advertrv@ukr.net

Адреса для листування з редакцією: rivnepost@gmail.com.
Телефони редакції: (067) 362-56-86, (0362) 62-56-54, 62-56-55
@ — друкується на правах реклами.


Яндекс цитирования Яндекс.Метрика