Щасливе
Електронна передплата газети
☰ РОЗДІЛИ
Обласна газета «Рівне вечірнє»
Наш провайдер:
-25% на металопластикові вікна

У часи мого дитинства усі без винятку жили подвійним життям. Тому що офіційно ми будували комунізм, про що говорили по радіо, показували по телевізору та писали в газетах. Неофіційно ж кожен жив своїм життям, ніяк із тим комунізмом не пов'язаним.
Loading...
Loading...
 

Якщо ікринка розчиняється у гарячій воді, значить фальшива

5-1-2011

Для багатьох незмінним атрибутом святкового застілля є червона ікра. Однак часто під виглядом червоної ікри приховується неїстівний і навіть небезпечний продукт. Щоб отримати задоволення від справжнього делікатесу і не отруїтися, експерти радять утриматися від купівлі на вагу.

По-перше, продукт цей швидко псується, і невідомо, скільки він лежить на прилавку. Відповідно, якщо давно, то в ньому накопичуються шкідливі бактерії і мікроорганізми. Більше того, нерідкісні випадки, коли в ікру на вагу додають, як мінімум, газовану воду (це ще нічого) або мийні засоби для надання їй свіжого і рихлого вигляду. Зрозуміло, про такі маніпуляції вам ніхто не повідомить, та й ви самі, навіть спробувавши, можете не здогадатися про такі добавки. Не кажучи вже про те, що вибираючи нерозфасовану ікру, можна отримати відверту підробку: ікру білкову чи зроблену з желатину.

Однак перевага придбання вагової ікри все ж є: на відміну від закупореної банки, ви можете відразу роздивитися ікру і навіть спробувати. Відповідно, якщо ви все-таки купуєте ікру на вагу, то робіть це в перевірених, рекомендованих місцях і керуйтеся деякими правилами. Як відрізнити білкову імітацію від натуральної ікри, пояснює Олена Петрова, експерт Товариства захисту прав споживачів «Громадський контроль»:

»У білкової, несправжньої ікри ікринки більш жорсткі, погано лопаються, яскраво-помаранчевого кольору, а у справжньої ікри вони лопаються при легкому натисканні. До того ж, у справжньої ікри завжди можна побачити крапочки на ікринках, так звані вічка зародка».

Крім іншого, ікринки якісного продукту легко відокремлюються одна від іншої, колір у них найчастіше ненасичений, а не яскраво-оранжевий, не повинно бути ніякого нальоту, плівки, слизу, без запаху соняшникової олії або згірклого жиру. Якісна ікра не може сильно гірчити. Якщо ви купуєте продукт у банці, то, звичайно, перевірити все це ви зможете вже тільки розкривши її, але в цьому випадку убезпечити себе можна, уважно вивчивши упаковку та етикетку. Так, можливо, не всі знають, що деякі консерванти з недавнього часу не дозволені до використання, зазначає Олена Петрова:

»Оптимальний склад ікри: ікра, сіль, 1-2 консерванти. За держстандартом дозволено лише один консервант — сорбінова кислота. Донедавна використовувався ще один консервант — уротропін. Але з липня 2010 року він заборонений в Росії. У Європі заборонений дуже давно. Це канцерогенна речовина, Е 239. Звертайте увагу. Не купуйте, якщо він є «.

Зрозуміло, що на етикетці повинні бути вказані сорт, виробник, дата випуску і термін придатності. Природно, банка, якщо вона бляшана, не може бути роздутою. Взагалі, в ідеалі потрібно купувати ікру в скляній тарі, оскільки в жерстяній до вишуканого смаку домішуються продукти окислення.

До речі, ще один спосіб перевірити, чи справжню ікру ви купили — кинути 2-3 ікринки у склянку з гарячою водою. Фальшива ікра розчиниться в ній.

Що стосується свіжості, то, як правило, ікру видобувають в липні-серпні. Тому якщо вказана інша дата випуску, це означає, що солили ікру морожену або фасували торішню, що, зрозуміло, позначиться на якості. Вагова ікра, з урахуванням того, що вона свіжа і без консервантів, зберігається місяць-два в холодильнику; баночна, присмачена як мінімум одним-двома «Е», — близько року.

Що стосується іншого делікатесу — ікри чорної, то майте на увазі, вона може продаватися тільки в магазинах. Якщо ви бачите цю ікру на ринку, то це 100% браконьєрський товар. І жоден продавець на базарі не зможе надати вам ветеринарне свідоцтво, а, відповідно, з`ясувати дати випуску та придатності, умови зберігання і склад буде неможливо.

Loading...
 
Читайте також:

Кетчуп і майонез: все про найулюбленіші соуси
№1, 5-1-2011

Бризки свята: яким має бути справжнє шампанське?
№96, 30-12-2010

Як не отруїти гостей у новорічну ніч
№96, 30-12-2010

Разом з чаєм заварюємо скріпки та нитки
№94, 23-12-2010

Не прожити нам без Китаю
№92, 16-12-2010

Чому Україна не може обійтися без товарів з Піднебесної

М’якість, народжена холодом
№92, 16-12-2010

Обід за хвилину
№90, 9-12-2010

З чого зроблені супи швидкого приготування?

Майже не залишилося техніки кінця 90-х
№90, 9-12-2010

Хороший шоколад тане в роті, а не в руках, блищить і сухо «тріщить»
№88, 2-12-2010

Чому українці будуть їсти закордонне м’ясо
№86, 25-11-2010

Витрати на новорічні свята збільшаться
№86, 25-11-2010

Реклама на сайті

Наповнення © «Рівне Вечірнє», (с) 2003-2017. Оновлюється щодня.
При використанні матеріалів посилання на www.rivnepost.rv.ua обов’язкове.
Програмування та дизайн © «Рівне Вечірнє»
Засновник — Микола НЕСЕНЮК. Головний редактор — Валентина ШАХ valensrv@gmail.com. Редактор сайту — Алла Садовник allasadovnuk@i.ua.
Адреса для листування з редакцією: rivnepost@gmail.com. Редактор он-лайн новин — Жанна Пінчук pinkrime@gmail.com.
Телефони редакції: (0362) 62-56-54, 62-56-55
@ — друкується на правах реклами.

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика