Щасливе
Електронна передплата газети
☰ РОЗДІЛИ
Обласна газета «Рівне вечірнє»
Наш провайдер:
-25% на металопластикові вікна

Упевнений, що понад половина жителів Рівного, навіть ті декілька тисяч, що мешкають на цій вулиці, не знають, на честь чого вона названа «Відінською». Більше того — вже другий десяток років народ називає цю вулицю «ВідЕнською», як таку, що названа іменем столиці Австрії за аналогією з «віденською кавою» та «віденськими булочками».
 

Квашені продукти: яка користь?

26-12-2016

Дієтологи радять якомога частіше їсти квашені овочі. Вони зміцнюють організм і підвищують стійкість до інфекцій. А ще — це джерело вітамінів.

kvashenay-kapusta-bez-soli-1-600x450

Квашена капуста — скарбниця вітамінів

Лише 200 г квашеної капусти забезпечують майже половину денної потреби у вітаміні С. Крім того, квашена капуста містить багато заліза, вітаміну В6, фолієвої кислоти та кальцію. Капуста містить мало калорій — у 100 грамах є лише 20 ккал, натомість — багато життєво необхідних речовин. Вона сприяє травленню, регулює кислотно-лужний баланс, нормалізує рівень цукру і холестерину, допомагаючи таким чином хворим на цукровий діабет і людям, які мають порушення обміну речовин.

Дуже корисні салати з капусти і при авітамінозі та для зміцнення імунної системи.

Квашену капусту використовують і для косметичних процедур. Маска з неї додасть свіжості й шовковистості шкірі обличчя, знебарвить пігментні плями, а також допоможе позбутися вугрового висипу.

Однак через високий вміст органічних кислот квашена капуста протипоказана тим, у кого хвора підшлункова залоза, є ниркова недостатність, камені у жовчному міхурі. Не рекомендується вживати її гіпертонікам та людям із захворюваннями щитоподібної залози.

Помідори — антибіотик, і не тільки

Головна перевага квашених помідорів у тому, що це — природний антиоксидант під назвою лікопін. Помірне вживання квашених томатів сприяє значному зниженню ризику захворювань підшлункової та передміхурової залоз, серцево-судинної системи і шийки матки.

У квашених помідорах міститься чимало корисних речовин: йод, калій, фосфор, бор, магній, натрій, марганець, кальцій, залізо, мідь та цинк. А ще в них є природний антибіотик — кверцетин, який має протизапальний ефект.

Огірки з бактеріями. Корисними

Квашені огірки містять багато клітковини, яка необхідна для правильного функціонування травної системи, та антиоксиданти, які борються з вільними радикалами. А ще огірки мають у своєму складі корисні бактерії, які можуть контролювати розвиток шкідливих кишкових мікробів, що допомагає підтримувати здоров'я травної системи. У соліннях утворюється молочна кислота, яка допомагає знижувати кількість жиру в крові, що поліпшує її циркуляцію, а також знижує підвищений кров'яний тиск. Огірковий розсіл діє і як легкий проносний засіб.

Однак квашені огірки слід виключити з раціону людям, хворим на ожиріння, і тим, хто має проблеми зі шлунком чи кишечником, страждає від атеросклерозу і гіпертонії. Солені огірки не рекомендується вживати хворим на гострий гепатит, холецистит, жовчнокам'яну хворобу. Крім того, їх не варто їсти хворим на хронічний нефрит у стадії загострення, а також тим, хто потерпає від хронічної ниркової недостатності, сечокам'яної хвороби та пієлонефриту.

 
Читайте також:

Покажуть, де ліки безкоштовні
№51, 24-12-2016

Як уникнути травм під час ожеледиці
№50, 23-12-2016

При падінні на льоду постарайтеся згрупуватися, присісти й округлити спину

Рівненських школярів грип «загнав» на канікули
№51, 22-12-2016

Викликати лікаря додому тепер можна за додатковими номерами телефонів
№50, 22-12-2016

Вакцини досі нема, а «Таміфлю» — на два дні
№50, 17-12-2016

Болить живіт
№49, 15-12-2016

Як запобігти смерті нервових клітин
№49, 15-12-2016

Для жвавості розуму їжте менше солодкого, добре спіть і не куріть

Ліки від гепатиту С – загроза монополізації ринку
№49, 13-12-2016

Дієтологи розповіли, як харчуватися взимку
№49, 12-12-2016

У Рівному започаткували «Хірургічні дні»
№48, 11-12-2016

Одягайтесь «як капуста»
№48, 10-12-2016

Наповнення © «Рівне Вечірнє», (с) 2003-2017. Оновлюється щодня.
При використанні матеріалів посилання на www.rivnepost.rv.ua обов’язкове.
Програмування та дизайн © «Рівне Вечірнє»
Засновник — Микола НЕСЕНЮК. Головний редактор — Валентина ШАХ valensrv@gmail.com. Редактор сайту — Алла Садовник allasadovnuk@i.ua.
Адреса для листування з редакцією: rivnepost@gmail.com. Редактор он-лайн новин — Жанна Пінчук pinkrime@gmail.com.
Телефони редакції: (0362) 62-56-54, 62-56-55
@ — друкується на правах реклами.

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика