Щасливе
Електронна передплата газети
☰ РОЗДІЛИ
Обласна газета «Рівне вечірнє»
Наш провайдер:
-25% на металопластикові вікна

Прийшла добра новина — наші доблесні та непідкупні правоохоронці знайшли і знешкодили верховного вождя невловимої до цього «бурштинової мафії». Ним виявився такий собі Боровик — колишній заступник прокурора нашої області. І хто б міг подумати! Ми не могли, ви не могли, а вони могли.
Loading...
Loading...
 

Бобові: не можна їсти на вечерю, поєднувати з картоплею, м'ясом і горіхами

Як правильно готувати і їсти бобові

24-3-2017

У період Великого посту бобові — продукт номер один на столі, адже вони — багате джерело рослинного білка, по суті, є замінником м'яса, яєць, молочного. Але при всій очевидній користі бобовими не варто зловживати.

Суп квасоля

Чим корисні бобові

Одна порція бобів (приблизно половина чашки) містить всього 11 калорій, 20 г вуглеводів, 7-9 г клітковини, 8 г білка, 1 г жирів. Крім того, вони — джерело вітамінів групи В, заліза, міді, магнію, цинку і фосфору. До слова, білка — будівельного матеріалу для нашого організму — в бобах приблизно стільки ж, скільки і в твердому сирі, курятині та в більшості видів риби.

Вживання бобів дозволяє більш ефективно контролювати рівень глюкози в крові, а також холестерину. Також вони є добрими помічниками при схудненні: велика кількість клітковини і складних вуглеводів надовго забезпечують відчуття ситості. А високий вміст калію, магнію і клітковини допомагає більш ефективно контролювати артеріальний тиск.

Скільки і коли їх можна їсти

Боби повинні становити мінімум 9% від загального харчового раціону. Це приблизно 70-90 грамів у день. Вони мають високу енергетичну цінність і одночасно низьку калорійність. Їсти бобові оптимально протягом дня, а ось на вечерю не рекомендується: це продукт важкий, і організму потрібен час, щоб його перетравити.

З чим поєднуються

З усіма овочами, крім картоплі (крохмаль перешкоджає засвоєнню білка) — із зеленню, некислими фруктами, гречкою і з жирами (краще — з рослинними). Не рекомендується їх комбінувати з хлібом і горіхами: це однаково важка для перетравлення їжа. Також не варто їсти боби в стравах з м'ясом. І те й інше — білок, тому потрібно вибирати щось одне, щоб ферментативна система не отримала подвійний удар. А ось «квашені» овочі, багаті кисломолочними бактеріями, які допомагають перетравлювати важку їжу, ідеально підходять як доповнення, наприклад, до горохового пюре. Боби краще засвоюються, якщо при приготуванні в страву додати спеції: імбир, куркуму або будь-який вид перцю.

Кому протипоказані

Більшість бобів містять велику кількість грубої клітковини. Тому не варто надмірно вживати їх при всіляких запальних захворюваннях кишечнику. Крім того, деякі бобові (наприклад, арахіс і соя) є алергенами, тому їхнє вживання має бути помірним і обережним.

Види бобових

Квасоля. Червона — джерело заліза, яке бере участь в процесі утворення еритроцитів і підвищує гемоглобін. Її вживання корисно для серцево-судинної і нервової систем. А ось поїдання білої квасолі сприяє зміцненню кісток, оскільки вона містить кальцій. А також калій, необхідний для профілактики серцевих недуг.

Нут. Крім великої кількості мінералів і вітамінів, містить метіонін. Це амінокислота, що нормалізує рівень холестерину, поліпшує роботу печінки і перешкоджає її ожирінню.

Соя. Містить лецитин (бере участь у жировому обміні і прискорює метаболічні процеси), кальцій (зміцнює кістки) та ізофлавони (запобігають виникненню злоякісних пухлин).

Сочевиця. У ній ще більше фолієвої кислоти, ніж у гороху: в 100 г продукту її 100 мкг. Також вона джерело заліза. Але на відміну від гороху, в ній не такий багатий набір амінокислот. Зате є ізофлавони — речовини, що пригнічують онкопроцес.

Горох. У ньому міститься велика кількість незамінних амінокислот (таких же, як і в м'ясі) і вітаміну С. Також цей бобовий — джерело фолієвої кислоти (бере участь в процесі ділення клітин і розвитку тканин). У 100 г гороху міститься 65 мкг фолієвої кислоти. Свіжий горох сприяє підвищенню імунітету, поліпшенню стану волосся і шкіри.

Loading...
 
Читайте також:

Харчове несприйняття небезпечніше, ніж алергія
№12, 23-3-2017

Щоб чай не перетворився на отруту
№11, 20-3-2017

Березень — час чистити організм
№11, 19-3-2017

Оніміла рука, стрибає тиск? Винен хребет!
№10, 18-3-2017

П'ять несподіваних симптомів остеохондрозу

На здоров'я впливає висота, на якій проживає людина
№10, 17-3-2017

Запах після дощу може бути небезпечним
№10, 16-3-2017

Хліб з ароматизатором
№10, 13-3-2017

Чи варто їсти мюслі щоранку?
№9, 12-3-2017

Медичні кола пекла
№10, 11-3-2017

Батьки півторарічної дитини після місяця ходінь у комунальні медичні заклади, перейшли до платного лікаря.

Чому люди говорять уві сні
№9, 11-3-2017

Тримайте ніс у чистоті
№9, 10-3-2017

Реклама на сайті

Наповнення © «Рівне Вечірнє», (с) 2003-2017. Оновлюється щодня.
При використанні матеріалів посилання на www.rivnepost.rv.ua обов’язкове.
Програмування та дизайн © «Рівне Вечірнє»
Засновник — Микола НЕСЕНЮК. Головний редактор — Валентина ШАХ valensrv@gmail.com. Редактор сайту — Алла Садовник allasadovnuk@i.ua.
Адреса для листування з редакцією: rivnepost@gmail.com. Редактор он-лайн новин — Жанна Пінчук pinkrime@gmail.com.
Телефони редакції: (0362) 62-56-54, 62-56-55
@ — друкується на правах реклами.

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика