Щасливе
Електронна передплата газети
☰ РОЗДІЛИ
Обласна газета «Рівне вечірнє»
Наш провайдер:
-25% на металопластикові вікна

За освітою я мовник. Тож під час навчання в інституті, який ще не перейменували тоді в університет, мусив прочитати і прослухати чималий шмат інформації щодо мовного питання. Про те, як ця мова розвивається, і таке інше. Одразу зізнаюся — тоді це було мені не дуже цікаво.

Кубок Марка — на День Конституції


Спідвейні змагання, присвячені пам'яті Ігоря Марка, відбудуться у середу, 28 червня, у Рівному. За попередньою інформацією, участь в особистих перегонах братимуть спортсмени з України, Польщі, Латвії, Італії, Данії, Аргентини, а можливо, навіть Австралії.

Була школа — стала пам'ятка архітектури?


Колишнє приміщення ЗОШ №14 на вул. Залізничній, 34, яке міська влада Рівного збиралася продати з аукціону під приватний дитячий садок, невдовзі може отримати новий статус. Як виявилося, тепер це не просто напіврозвалена стара хатина з котельнею, спортзалом та майстернею в окремих корпусах, а… потенційна пам'ятка архітектури місцевого значення.
 

Риба на прилавках є, сироватки від ботулізму — нема

17-6-2017

Після нещодавнього скандалу, коли декілька киян отруїлися в'яле­ною рибою кіровоградського виробника, купленою в супермаркетах, у столиці тимчасово заборонили її продаж. У Рівному поки нічого забороняти не збираються, бо цього року в області лише зареєстрували підозру на ботулізм, але не саме захворювання.

Риба

Та й в'ялених карасів, лящів і бичків у місцевих торговців менше купувати не стали. Втім, про всяк випадок, епідеміологи радять рівнянам утриматися від купівлі риби та консервованих продуктів на стихійному ринку. Бо сироватки від ботулізму на Рівненщині немає, в Україні її не перереєстровують вже другий рік поспіль. Тобто, якщо захворієш, доведеться терміново шукати ліки за кордоном — хвороба розвивається за лічені години.

Ігор Остапенко, начальник міського управління торгівлі та громадського харчування:

— Про жодні обмеження на продаж у Рівному в'яленої риби чи інших продуктів не йдеться. У нас поки ситуація спокійна, захворювань на ботулізм не було. На жаль, проконтролювати якість усієї риби, що продається у місті, неможливо — кожну тараньку ж не випатраєш.

Любов Грицюта, лікар-епідеміолог ДУ «Рівненський обласний центр лабораторних досліджень МОЗ України»:

— З протиботулінічною сироваткою справді велика проблема. Бо хвороба розвивається стрімко, а в медичних закладах та в аптечній мережі сироватки немає. Доводиться родичам пацієнта самим шукати за кордоном дорогу польську або російську сироватку, а лікарі її вколюють на свій страх і ризик, адже жодна з них у нас не сертифікована і невідомо, в яких умовах вона зберігалася. Притому, що й власної, українського виробництва, теж немає.

2014-го та 2015-го у Рівненській області зафіксували п'ять випадків ботулізму, торік — вже десять (постраждали дев'ятеро дорослих та одна дитина). На щастя, летальних випадків не було. У тих десяти випадках токсин потрапляв до людей з придбаною на стихійному ринку копченою рибою, курятиною невідомого походження, домашнім паштетом, тушонкою. Зокрема, домашніми консервами з тюльки отруїлася ціла родина — батьки з дитиною.

Тяжкість захворювання залежить від дози токсину, яка потрапила до людини з їжею. Іноді симптоми проявляються вже за кілька годин, а можуть — і через 2-5 діб. Все починається як звичайне харчове отруєння: біль в животі, розлади шлунка, нудота. А згодом у хворого на ботулізм різко погіршується зір (важко читати, з'являється сітка перед очима, двоїння предметів) та стає важко ковтати, змінюється голос. В такому випадку треба терміново звертатися до лікаря, самолікування не допускається. До слова, імунітет до ботулізму не виробляється, тож можна захворіти повторно.

Щоб убезпечити себе від ботулізму, не купуйте продукти на стихійному ринку. А домашні м'ясні або рибні консерви перед вживанням слід обов'язково прокип'ятити 10-15 хвилин. Взагалі, усі домашні консерви потрібно зберігати у холодному місці.

Олена РАКС.

Олександр Лащук: «Двері, сейфи, стіл в ОДА»


Як тільки у наших краях з'явились забезпечені бурштинокопачі, то будівельна галузь Рівненщини почала розвиватись небаченими темпами.
 
Читайте також:

Мило проти судом у ногах
№23, 16-6-2017

Мило проти судом у ногах
№24, 15-6-2017

Літо, комахи, проблеми
№24, 15-6-2017

Літо, комахи, проблеми
№23, 15-6-2017

Якого кольору ваш сніданок, обід і вечеря?
№23, 13-6-2017

20-20-20
№22, 12-6-2017

Морква замість сонця
№22, 11-6-2017

Бережіть хребет змолоду
№22, 10-6-2017

Правильне побачення
№22, 8-6-2017

Продукти, що знижують лібідо

Обід за комп'ютером
№22, 6-6-2017

Чим нагодувати очі
№22, 5-6-2017

Наповнення © «Рівне Вечірнє», (с) 2003-2017. Оновлюється щодня.
При використанні матеріалів посилання на www.rivnepost.rv.ua обов’язкове.
Програмування та дизайн © «Рівне Вечірнє»
Засновник — Микола Несенюк.

Головний редактор — Валентина ШАХ: valensrv@gmail.com.

Керівник рекламного відділу — Микола Жванський: rivne_ren@ukr.net

Редактор сайту — Алла Садовник: allasadovnuk@i.ua.

Редактор он-лайн новин — Жанна Пінчук: pinkrime@gmail.com.

Контакти для розміщення реклами: (097) 462-65-64, (096) 81-89-627, e-mail: advertrv@ukr.net

Адреса для листування з редакцією: rivnepost@gmail.com.
Телефони редакції: (067) 362-56-86, (0362) 62-56-54, 62-56-55
@ — друкується на правах реклами.