Якщо ви не сидите на суворій дієті, забудьте про правило не їсти після 18.00. В ідеалі калорійність вечері не повинна перевищувати 15-17% добової потреби в енергії, тобто від 280 до 350 ккал. Найкраще, якщо останній прийом їжі відбудеться приблизно за 2 години до сну. В цілому ж гарна вечеря повинна починатися… з сніданку. Це легко помітити: чим він скромніший, тим сильніше хочеться їсти ввечері. Крім того, чим більше солодкого ми їмо на сніданок, тим більший денний викид інсуліну, а значить, тим сильніший буде вечірній апетит. Зранку найкраще вибирати з таких продуктів, як нежирна шинка, сир, йогурт, горіхи, вівсяні пластівці, багате кальцієм соєве молоко. В цих продуктах є тваринні або рослинні протеїни, які містять амінокислоти, що сприяють утворенню добових нейромедіаторів. А ранкова ложка меду дає імпульс вечірньому утворенню триптофану і покращує синтез серотоніну. А це означає, якщо ми добре поснідали і розумно пообідали, то будемо набагато краще спати вночі. Якщо, звичайно, і повечеряти теж не забудемо.
Що заважає нам заснути? Звичайно ж, кава, кола та чай — і чорний, і зелений, які роблять нас більш енергійними. Дія кофеїну, що міститься в них, триває шість годин, тому краще не пити кофеїновмісні напої після 17.00.
Здавалося б, алкоголь тільки полегшує засипання. Але як тільки він засвоюється організмом, людина прокидається, і їй важко знову заснути.
Нарешті, смажене, жирне, гостре: такі страви уповільнюють травлення і підвищують температуру тіла, що може призвести до труднощів засинання і викликати безсоння.
Знизити небажаний ефект та й взагалі заснути спокійніше допоможуть трав`яні чаї та відвари. Перцева м’ята, пасифлора, ромашка, валеріана присипляють як разом, так і окремо. А в поєднанні з мелісою вони добре впливають на серцево-судинну систему та сприяють травленню.





