100 мільйонів винахідникам: останній шанс для інновацій ?

2602 1
Мінекономпрозвитку здивувало соціум справді революційною новиною – держава розпочинає (вперше за історію незалежності) програму фінансування інноваційних стартапів. Цікаво, що йдеться навіть не про позички чи позики, а про грант – на розвиток самої ідеї: патентування, патентні дослідження, створення дослідного зразка, презентаційних матеріалів чи розробки бізнес-плану самого інноваційного проекту.

Мінекономпрозвитку здивувало соціум справді революційною новиною – держава розпочинає (вперше за історію незалежності) програму фінансування інноваційних стартапів. Цікаво, що йдеться навіть не про позички чи позики, а про грант – на розвиток самої ідеї: патентування, патентні дослідження, створення дослідного зразка, презентаційних матеріалів чи розробки бізнес-плану самого інноваційного проекту.

Достатньо мати винахід, корисну модель чи промисловий зразок. Ба, відомство пішло ще далі: дозволяє мати лише ідею – тобто, можна навіть не володіти патентом, а лише подати заявку на його отримання (доклавши докази того, що є перспектива отримання патенту.


Що ж виходить:
• Стимулюється патентна та інноваційна активність
• Зменшується час від ідеї до ринку
• Фінансуванню/ підтримці підлягають навіть «м’які проекти» - ІТ, ІСТ – технології тощо
• Винахідник чи винахідниця самі обирають об’єкт фінансування – чи то патентування, чи то бізнес-планування, чи то створення дослідного зразка.


Відбувається щось неймовірне, чи не так? Не віриться? А от давайте уявімо, що справді усе буде проведено чесно і прозоро – ну так, як має бути і є усі шанси отримати державний грант – і не дивовижно!


Роль патентних повірених


Цікаво, і що не дуже помітно (як на перший погляд), що суттєво зростає значення інституту патентних повірених. От погляньте: потрібен патент чи патентна заявка, патентний пошук чи оцінка шансів отримання патенту. Насправді, це – перший випадок такої уваги з боку держави до справжніх професіоналів з інтелектуальної власності. Адже, тепер їхні послуги є об’єктом для фінансування чи то заявником чи то грантом. І це також неймовірно!


Інші програми:


Згадаю одразу 3 міжнародні програми, які тим чи іншим боком займаються чи займалися підтримкою винахідників і тих, з якими я, як патентний повірений чи мої експерти-патентознавці з Рівнепатент, займалися.


1. СRDI – програма USAID на фінансування презентацій українських розробок перед американськими інвесторами. Ця програма діяла у 2008-2011 рр. і неочікувано відновила свою роботу цьогоріч. Сума – до 10 000 USD.


2. Програма “Інноваційний ваучер” від USAID – працювала у 2011-2012 рр. – насправді, досить схожа на нашу державну – фінансує розробку бізнес-планів інноваційних проектів, патентування чи створення дослідного зразка. Спрощена система розгляду заявок, але і сума лише до 2 000 $. Для справедливості зазначу, що навіть 3 моїх клієнти-винахідники отримати фінансування через цю програму. Гроші приходили на рахунок виконавців, безпосередньо від USAID. Тобто, заявники отримували «віртуальні» гроші – насправді, готову послугу на цю вартість.


3. SES (Служба старших експертів, ФРН) – постійно діюча програма, яка підтримує експертними послугами бізнес, який здатний до зростання. Знову ж таки, заявники отримують послуги експерта з ЄС, але фізично грошей «не бачать». До того ж, програма SES не допомагає чистим стартапам – а організаціям від 2 років діяльності. Скажу, що лише у 2018 році 72 українських заявники отримали експертів від SES. Тому, як кумулятивний ресурс, поруч з фінансовим, програма дуже ефективна і доступна. 16 моїх клієнтів скористалися цією програмою лише у 2018. А, загалом, понад 120 експертних місій для інноваторів – моїх клієнтів - було виконано.


Як практик-патентознавець, не можу не тішитися такими програми, які справді надихають допомагати бути більш конкурентними та багатшими наших клієнтів. Шкода, що не усі це розуміють, не усі патентні повірені заточені на результат своїх заявників. Але, саме у цій роботі і є головна місія цього інституту – комерціалізувати технології, створюю нову додану вартість, роблячи багатшою своїх співгромадян та країну.


Справді, виглядає так, що такий конкурс – ледь не останній вагон потягу, під назвою: «Українські інновації». Тому, маємо справді серйозний виклик та шанс для розвитку інноваційної економіки (як однієї із її складової).


Що ж, нагадаю, що на перший конкурсний етап завершується прийом заявок 03.03.19. Заявку можна подати онлайн, за посиланням
. Консультують та допомагають подавати заявки у відділеннях Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ), які діють у більшості обласних центрів.


З усіх інших питань, запрошую звертатися до патентного бюро «Рівнепатент»
, сторінка у соціальній мережі фейсбук - Рівнепатент. Експерти-патентознавці нададуть необхідну допомогу та консультації з приводу оформлення об’єктів науково-технічної творчості, як обов’язкову умову для фінансування проекту цього Конкурсу.


Хай ж вам усім пощастить!

Коментарі

  • sergejdro 09:49, 24.07.2020

    ПЕРХОТЬ БОИТСЯ ЭТОГО ШАМПУНЯ КАК ОГНЯ: https://stopperhot.com

Залиште вiдповiдь

Читайте також