1 Травня у світі: від гавайських танців до кельтського Белтейна

1394 0

Ми у соцмережах:

1 Травня у світі: від гавайських танців до кельтського Белтейна

Історія свята 1 Травня почалась в Австралії. Саме там у 1856 році працівники вперше висунули вимоги скоротити тривалість робочого дня до восьми годин. Після того демонстрації з подібними вимогами кілька разів виникали у США, де центром руху за скорочення робочого дня стало Чикаго. Вже 1 травня 1886 року страйкували не лише у Чикаго, а й у Нью-Йорку, Балтиморі, Вашингтоні, Пітсбурзі, Детройті та інших містах.

1-травня Історія свята 1 Травня почалась в Австралії. Саме там у 1856 році працівники вперше висунули вимоги скоротити тривалість робочого дня до восьми годин. Після того демонстрації з подібними вимогами кілька разів виникали у США, де центром руху за скорочення робочого дня стало Чикаго. Вже 1 травня 1886 року страйкували не лише у Чикаго, а й у Нью-Йорку, Балтиморі, Вашингтоні, Пітсбурзі, Детройті та інших містах. Смерть шести демонстрантів під час розгону мітингу 4 травня спричинила ще більші протести, під час яких загинуло вже вісім поліцейських, мінімум четверо робітників, ще п'ятьох працівників-анархістів засудили до смертної кари. Саме в пам'ять про страчених Паризький конгрес ІІ Інтернаціоналу в 1889 році оголосив 1 травня 1890 року Днем солідарності робітників світу, запропонувавши відзначити його демонстраціями з вимогами восьмигодинного робочого дня та інших соціальних гарантій. В СРСР свято стало офіційним одразу після Жовтневої революції 1917 року. В цей день проводились демонстрації та військові паради. В епоху «розвинутого соціалізму» риторика першотравневих заходів дещо змінилась: у цей період 1 травня радянські робітники «висловлювали свою солідарність з революційною боротьбою робітників капіталістичних країн». Саме в СРСР виникла майовка — традиційне сімейне зібрання на природі 1 або 2 травня. Цікаво, що в дореволюційній Росії майовкою називали нелегальне зібрання робітників у перший день травня. Такі заходи переслідувалися поліцією, оскільки в цей період масові демонстрації на 1 травня здебільшого мали політичний характер.

Україна

1-Травня-1 Після проголошення незалежності в Україні продовжили відзначати 1 Травня, але під старою радянською назвою — День міжнародної солідарності трудящих. На відміну від більшості західних і навіть пострадянських країн, де першотравневі демонстрації перетворилися на карнавальні святкові дійства, в Україні вони все ще мають соціально-політичний характер. Українські трудящі відзначають свято відпочиваючи — згідно з Кодексом законів про працю України, 1 та 2 травня оголошено неробочими днями.

Росія

Навіть у Росії, яка вважає себе правонаступницею Радянського Союзу, ще у 1992 році 1 Травня перейменували на Свято весни та праці. Втім, щорічні демонстрації мають яскраве політичне забарвлення, найбільш активними в цей день є комуністи, анархісти та представники деяких опозиційних організацій. У той самий час офіційні заходи, організовані владою, тематично віддалені навіть від радянського Першотравня. За останні роки на них з'являлись гасла на кшталт «План Путіна — план Перемоги», «Три малюки в сім'ї — це норма», «Бонуси — пенсіонерам».

США та Канада

Святкування Дня праці у країні, де він фактично сформувався, припинилося під час Холодної війни з СРСР. Через антирадянську риторику американської влади відзначення свята стало політично неприйнятним, і чимало першотравневих демонстрацій було придушено правоохоронцями. Саме для боротьби з Днем солідарності з робітниками в 1958 році у Штатах запровадили День лояльності та День права, які святкують і до сьогодні. Після розпаду СРСР заборону на День праці зняли, втім, святу не вдалося повернути популярність. Незважаючи на те, що День лояльності є офіційним святом, відзначають його далеко не у всій країні. Офіційно цей день виділено для визнання лояльності до США та визнання спадщини американської свободи. Функцію ж Дня права визначено як «відображення ролі права в основі країни та визнання його важливості для суспільства». На Гавайських островах, які є окремим штатом, 1 травня проводять День леі — свято гавайських танців. Воно отримало таку назву на честь леі — традиційної місцевої прикраси у вигляді гірлянди з квітів, насіння, пір'їн, яку надягають на шию. Окрім того, мешканці Саскачевана, однієї з провінцій Канади, 1 травня відзначають День ховраха. Традиція свята сягає корінням у культуру місцевих індіанців. Ця дата ніколи не була в Канаді вихідним днем, але завжди відзначається веселощами. Лягати спати тверезим у цей день вважається великим гріхом.

Європа

Белтейн У країнах Європи, окрім Дня праці, відзначають й інші свята. Так, у Франції 1 травня святкують День конвалії на честь квітки-талісмана короля Карла IX. У Фінляндії в цей день відбувається традиційний карнавал студентів, головним ритуалом якого є надягання білого кашкета — одного з атрибутів абітурієнта — на статую німфи Хавіс Аманда у Хельсінкі. Першого травня у Європі також відзначають День білої ромашки — міжнародну дату на честь допомоги хворим на туберкульоз і солідарності з хворими та фтизіатрами, а Латвія святкує День конституції. Популярним у Європі також є Белтейн — давнє кельтське свято початку літа. Його присвячували богу сонця і родючості, якому приносили символічні жертви кельтські друїди. В наш час його святкують не лише в Ірландії, Шотландії та Уельсі, а у всій Європі й навіть в Україні. Зокрема, у цей день поціновувачі давньої культури нерідко влаштовують тематичні фестивалі та святкування. Так само популярним в багатьох країнах Європи лишається і Вальпургієва ніч з 30 квітня на 1 травня. Вона вважається святом весни і сягає корінням у дохристиянські традиції. У той же час, найбільш яскраві першотравневі демонстрації відбуваються у Німеччині. Ця дата відома жорсткими сутичками між членами радикальних лівих угруповань та правоохоронцями. Під час демонстрацій сквотери та анархісти нерідко об'єднуються у так званий «Чорний блок», після чого б'ються з поліцією та влаштовують безлад. Найчастіше об'єктами атак стають банки, приміщення міжнародних корпорацій, ресторани McDonalds, кав'ярні Starbucks, престижні автомобілі. Члени «Чорного блоку» носять чорний одяг та сонцезахисні окуляри, оскільки вважають цей колір символом анархізму.

Азія та Океанія

день-леі-на-Гаваях У Казахстані у перший день травня відзначають Свято єдності народу Казахстану. Указ про його запровадження підписав президент країни Нурсултан Назарбаєв у 1995 році, тим самим скасувавши День праці. На думку політичної верхівки Казахстану, збереження міжнаціональної та міжрелігійної згоди є одним з головних пріоритетів країни. Окрім того, 1 травня Південна Корея офіційно відзначає День народження Будди, а Маршаллові острови святкують День конституції. свято-ховраха-в-канаді


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також