14 жовтня – аж чотири свята

1538 0

Ми у соцмережах:

14 жовтня – аж чотири свята

14 жовтня відзначається відразу чотири великих свята

 

Це День захисника України, Покрова Пресвятої Богородиці, річниця створення Української Повстанської Армії та День українського козацтва.

День захисника України було встановлено на 14 жовтня у 2014 році. Разом з тим було скасовано святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого.

Покрова Пресвятої Богородиці — неперехідне велике православне свято. Покров символізує заступництво Діви Марії за всіх Її чад перед Господом.

 Згідно з переказами, Богородиця явилася в 910 році схиленою в молитві у Влахернському храмі в Константинополі. Люди просили звільнення від ворогів, які оточили місто.

 Діва Марія почала благати Бога за християн і покрила людей у храмі своїм омофором на знак того, що бере їх під Свою опіку. Вважається, що завдяки захисту Богородиці буря розкидала кораблі супротивника і врятувала жителів Константинополя.

У народній традиції в цей день відзначалася зустріч осені з зимою. І пов'язаний він був з безліччю традицій і прикмет.

З цього дня розпочиналися вечірні дівочі посиденьки та осінній весільний сезон.

За давніх часів незаміжні дівчата особливо чекали цього свята. Біля ікони Божої Матері просили: "Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку",

У Богородиці просять підтримки, захисту і покровительства в сімейному житті. Крім того, вірять, що шлюб, укладений на Покрову, завжди буде під захистом Діви Марії.

Забороняється на Покрову важка фізична праця і виконання домашніх обов'язків. Також вважалося, що в цей день не можна позичати гроші і відмовляти сватам.

 Покрову Пресвятої Богородиці особливо шанували козаки. Вони будували храми на її честь і вважали Матір Божу своєю заступницею і покровителькою. День українського козацтва в Україні  було започатковано в Україні 1999 року.

14 жовтня також святкується 78-та річниця створення Української Повстанської Армії, яка була сформована в 1942 році.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також