20 річна історія довгобуду в онкодиспансері завершиться навесні?

1766 0

Ми у соцмережах:

20 річна історія довгобуду в онкодиспансері завершиться навесні?

Цей заклад не має уже звичної назви — Рівненський обласний онкологічний диспансер. Тепер це — Рівненський обласний протипухлинний центр. Змінився і його статус — заклад реорганізовано у комунальне неприбуткове підприємство, бо цього вимагає медична реформа.

Але за зовнішніми змінами залишилися старі проблеми. Основні з них — це необхідність завершити корпус закладу, який почали будувати майже 20 років тому, а також — нестача коштів на роботу та ремонт обладнання. Ці дві проблеми мають однакову причину — все більше людей звертається до закладу за діагностикою та лікуванням.

Торік в центрі отримали допомогу понад 8 тисяч осіб, і не тільки з Рівненщини — їдуть з усієї України. Тут провели понад 5 тисяч операцій. Зараз три корпуси центру розраховані на 230 ліжкомісць — цього мало, він перевантажений у півтора раза. Тож новий корпус та додаткові місця украй потрібні. Над його завершенням сьогодні активно працюють проектанти, після експертизи проекту розпочнуться будівельні роботи. І тоді стане відомою загальна вартість проекту — приблизно називають суму у 40 мільйонів гривень.

На добудову незавершеного корпусу з бюджету області цього року виділено майже 10 мільйонів гривень. Григорій Максим’як сподівається, що корпус буде здано в експлуатацію навесні. У новому корпусі мають облаштувати поліклініку та хірургічне відділення, в якому буде додаткових 40 місць для хворих.

Ще одна проблема — робота технічного обладнання, також зумовлена тим, що збільшується кількість пацієнтів, яким потрібна допомога. На лінійному прискорювачі у диспансері ще донедавна проводили 50-70 сеансів за добу. За останніх три місяці апарат через перевантаження двічі зупинявся, тож тепер прийняли рішення зменшити кількість сеансів — не більше 50 в день. Головний лікар розповів, що лінійний прискорювач працює завдяки благодійним внескам, за які й ремонтують апарат. Зараз у закладі не працює інший лінійний прискорювач Elekta Synergy — потрібно замінити магнетрон, який коштує 2,5 мільйона гривень. Та обласна рада такі кошти виділити не може, тож знову надія — на благодійні внески.

Що ж до забезпечення хіміотерапевтичними засобами для лікування онкохворих, то, повідомив Григорій Максим’як, отримано їх нещодавно на майже 5 млн грн.:

— Потішитись можна було б, якби не маленька примітка: це медикаменти, які повинні були поставити в область у 2016-2017 роках. Ми їх тільки зараз отримали.

Вікторія КРАСУЦЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також