28 серпня - перша Пречиста, або Успіння Пресвятої Богородиці: традиції, вірування, прикмети

3281 0

Ми у соцмережах:

28 серпня - перша Пречиста, або Успіння Пресвятої Богородиці: традиції, вірування, прикмети

Усього відзначається три Пречистих. Перша — 28 серпня, друга — 21 вересня (Різдво Пресвятої Богородиці, а третя - 4 грудня (введення в храм Пресвятої Богородиці).

Проте саме перша Пречиста вважається одним із дванадцяти найважливіших християнських свят року.

Після вознесіння Ісуса Христа на небеса Божа Матір залишилась під наглядом Івана Богослова. Вона часто навідувалась до гробу Христа та молилась до нього. В один з таких моментів і явився їй архангел Гавриїл і попередив про перехід до життя небесного, котрий має статись зовсім скоро.

Всі учні Христа зібрались, аби провести Богородицю в небесне життя, і стали свідками цього дійства: Христос зійшов на землю у супроводі душ праведників, ангелів та архангелів і забрав тіло й душу Богородиці на небеса.

Слово "успіння" перекладається як смерть або сон перед сходженням на Небеса. Для вірян смерть – це перший крок до зустрічі з Господом. Тому на Успіння Пресвятої Богородиці люди не оплакують смерть Марії, а прославляють її. Адже за успінням було воскресіння, після якого Божа Матір возз'єдналася зі своїм Сином.

Вважається, що на Успіння Пресвята Богородиця по-особливому чує молитви людей.

Із закінченням Успенського посту починалася пора сватань і весіль. Вважалося, якщо з першої Пречистої не знайдеш собі пари – до наступного року в дівках можна залишитися.

На Успіння добра погода – до прохолодного бабиного літа.

Яка Перша Пречиста – така й осінь.

Веселка 28 серпня – до теплої осені.

Багато павутиння – зима буде малосніжною і морозною.

Згідно з повір'ям, не можна стригтися молодим дівчатам на виданні – чим більше волосся зістрижено, тим пізніше дівчина заміж вийде.

Цього дня заборонено ходити босоніж. Особливо по траві й зранку. Роса вважається слізьми Пресвятої Богородиці, тож топтатись по них — великий гріх.

За давнім повір'ям, сватання на Успіння – до вічного кохання, яке триватиме і на Небесах.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також