31 жовтня. Цей день в історії

887 0

Ми у соцмережах:

31 жовтня. Цей день в історії

Основні історичні події, які трапилися сьогодні.

 1517-й рік - монах ордену августинців, професор філософії і теології університету Віттенберга Мартін Лютер обнародував текст з 95-а тезами про індульгенцію, в котрих виступив проти пов'язаних з нею фінансових зловживань.

Свій протест Лютер виразив досить емоційно, прибивши текст з тезами до дверей собору у Віттенберзі і розіславши їх копії своїм друзям в Бранденбург, Нюрнберг і Ерфурт. До початку 1518 року вони стали відомі всій Німеччині як на латині, так і в німецькому перекладі. Протест Лютера проти внесенння світських елементів у католицьке віровчення знайшов широкий відгук у християн і поступово переріс у політичну проблему, що, фактично, стало початком протестантської Реформації.

1815-й - англієць Гамфрі Деві запатентував шахтарську лампу.

1895-го у Петербурі освячений Казанський собор.

Собор Казанської Божої Матері— один з найбільших православних храмів Санкт-Петербургу, До його будівництва статус кафедрального собору мав Петропавлівський, після нього — Ісаакієвський. У 90-і роки XX століття статус кафедрального знову повернувся Казанському собору. Собор дав назву Казанському острову в дельті Неви, на якому знаходиться і Казанському мосту на перетині Невського проспекту і каналу Грибоєдова. Довгий час був місцем зберігання однієї з головних святинь Російської Церкві — ікони Казанської Божої Матері, знайденою за Івана Грозного незабаром після завоювання Казані. Щодо зовнішності майбутнього храму Павло I розпорядився, щоб він був схожий на Собор Святого Петра у Ватикані. Прототипу він зобов'язаний величезною колонадою (96 колон).

У 1941 році на горі Рашмор (США) завершене спорудження найбільшого пам'ятника світу — 18-метрові голови чотирьох президентів.

44- року в Аушвіці відбулася остання масова страта в газовій камері.

В 1956-му американський адмірал Г. Дуфек став першою людиною, яка приземлилася на літаку на Південному полюсі.

У 1961 році почала діяти найбільша в СРСР теплова електростанція — Придніпровська ГРЕС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також