400 родин хасидів приїхали з Польщі до Рівного спеціально замовленим потягом

16580 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

Вчора по обіді на рівненський вокзал приїхав пасажирський потяг із Перемишля. Очевидці нарахували 13 вагонів, з яких вийшли хасиди – представники релігійно-містичної течії іудаїзму.

РВ вдалося дізнатися, куди прямували хасиди. Рівненщина, як виявилося, їх не цікавила.

Потяг з Перемишля замовила вижницька громада хасидів. Родини, які їхали через Рівне на паломництво до містечка Вижниця на Буковині, - з різних країн.

Вони прилетіли до Польщі, а вже звідти до України добиралися потягом. У Рівному хасиди пересіли на автобуси.

фото Olena Levchuk з соц. мережі facebook

Дорогою до Вижниці родини запланували відвідати й інші місця паломництва, зокрема Бердичів на Житомирщині.

 

 

До Острога, попри запрошення, вони не поїхали. А нагадаємо, що в Острозі відновлюють Велику синагогу, яку відносять до XV ст., проте вона належить до дохасидського періоду.  

Хасидизм у Вижниці ж бере початок у середині ХІХ століття.

Після Голокосту вціліли лише кілька десятків сімей вижницьких хасидів, які вирушили за своїм ребе до Ізраїлю, пише «Збруч».

Зараз вижницькі хасиди – потужна та впливова сила в ізраїльському суспільстві.

Зазначимо, що на Рівненщині теж є місце паломництва хасидів. У селищі Млинів є могила равина, якого за життя називали святим,  - Аарона ІІ Перлова (1802-1872).

Учнів Аарона Перлова після його смерті згуртував його син Ашер Перлов Столінський. Громада хасидів «Карлін-Столін», яку започаткувала родина Перлових, представлена практично в усьому єврейському світі. Має синагоги, школи, веде велику релігійно-просвітницьку діяльність.

У Млинові також збереглася синагога. Нині споруда – у приватній власності, проте подейкують, що її збираються відновити для богослужінь, і тоді Млинів може стати другою Уманню.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також