П’ять копійок несіть у банк

2230 0

Ми у соцмережах:

П’ять копійок несіть у банк

Монети номіналом 1, 2 та 5 копійок до розрахунку більше не приймають. Із 1 жовтня їх вивели з грошового обігу, оскільки вартість виготовлення цих монет значно перевищує їхню номінальну вартість. Тож держава, як повідомляє Нацбанк, зможе економити на цій дрібноті понад 90 млн гривень на рік.

Що робити з дрібними монетами, якщо вони залишилися? Викинути чи почати колекціонувати? Чи залишити собі, щоб пізніше продати колекціонерам уже за іншою ціною? Кожен може вирішувати сам. Але якщо у когось справді залишилося багато копійок, їх можна до 30 вересня 2020 року здати в банк, у будь-яке відділення, безкоштовно та без обмежень у кількості. Після цього ще протягом двох років після того, до 30 вересня 2022 року, вилучені з обігу копійки прийматиме Національний банк та уповноважені ним банки — Ощадбанк, ПриватБанк та Райффайзенбанк Аваль.

Почали поступово вилучати з обігу також і монети номіналом 25 копійок. Розраховуватися ними можна, але з банків ці копійки в обіг більше не будуть надходити, тобто їх ставатиме усе менше. Як повідомила речниця ПриватБанку у Рівненській області Світлана Литвин, люди уже здають у банк вилучені з обігу копійки, але це не масове явище, а поодинокі випадки. Здають здебільшого мешканці міст на суми, які не перевищують 100 гривень.

— Копійки на суму до 100 гривень приймають усі наші відділення, — коментує Світлана Литвин. — Якщо хтось має більшу суму, потрібно звертатися лише у ті відділення, які мають спеціальні апарати для підрахунку монет. У Рівному таке відділення лише одне — на вулиці Київській, 21 («Політон»). Інші відділення їх не мають, тож касири рахують копійки вручну, а це займає багато часу. Поки що ніхто не приносив монет по 1, 2 та 5 копійок на більші суми.

Із 25 жовтня Національний банк ввів в обіг банкноту нового найвищого номіналу — 1000 гривень. За розміром і кольором банкнота номіналом 1000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів. Нова купюра вже є в обігу, але в банкоматах і терміналах її поки що немає, оскільки техніку потрібно налаштувати під неї, як і під кожну купюру. Тільки-но налаштують, банки почнуть завантажувати в банкомати і нову купюру в 1000 гривень.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також