8 помилок при виборі фотоапарата

90 0

Ми у соцмережах:

8 помилок при виборі фотоапарата

Якщо ви професійний фотограф, то напевно знаєте, що вам потрібно від техніки. А ось новачки та любителі іноді вибирають камеру за ціною, кількістю відгуків — загалом навмання.

Розібрали найпопулярніші помилки під час вибору фотоапарата. Через них навіть хороша техніка може не виправдати ваших очікувань заявляють експерти Photography.

Фотоапарат відрізняється від вбудованої у смартфон камери можливістю заміни об'єктива. Ось неповний перелік їх різновидів:

  • Портретна оптика з фіксованою фокусною відстанню зазвичай 35 або 50 мм, допомагає красиво розмивати фон;
  • Ширококутні об'єктиви - охоплюють якнайбільше простору, теж мають фіксоване ФР (24 мм або менше);
  • Зум-об'єктиви – допомагають у зйомці птахів, тварин та спортивних подій;
  • Стандартна оптика - теж має змінну фокусну відстань, але в невеликих межах (наприклад, 18-55 мм);
  • Макрооб'єктиви – служать для фотографування комах та кольорів.

Немає оптики на всі випадки життя! Більш того, у майбутньому у власника фотоапарата може виникнути бажання придбати той самий об'єктив, але вищої якості, випущений іншим виробником. Саме тому не варто вкладати усі гроші в камеру. Можливо, варто взяти модель дешевше, але купити хороший об'єктив. Будьте певні, що комплектний швидко перестане влаштовувати. І навіть якщо інтерес до зйомки зникне, оптику потім можна продати за непогані гроші.

Все сказане вище правильно щодо дзеркальних і системних (бездзеркальних) камер. Ще є компактні моделі, оптика яких не змінюється, будучи частиною корпусу.

Зробити ставку відразу на найдорожчу камеру

Дивитись виключно на цінник не варто. Нерідко камери за схожою вартістю мають різні специфікації - одна ув'язнена під зйомку якісного відео, а інша призначена для фотографування. А ще існує продукція Leica з астрономічним цінником, характеристики якої здаються застарілими, але це статусний бренд.

Найприкріше буде в тому випадку, якщо вам швидко набридне користуватися купленою камерою. Таке буває. Пристрій не можна кинути в кишеню як сучасний смартфон. Воно потребує певного часу на освоєння. Вищезгадані об'єктиви дорого коштують. Все це призводить до того, що ви зможете швидко охолонути до фотоапарата, не отримавши від нього бажаного. Розчарувати здатна навіть найдорожча бездзеркальна камера.

Для початкової зйомки спочатку взяти модель дешевше. А вже якщо ви почнете отримувати від фотографування та зйомки відео задоволення або навіть зароблятимете цим, можна задуматися про пристрій дорожче. До того ж, потренувавшись на бюджетній камері, ви зможете зрозуміти, які характеристики вам особливо важливі і на що звертати увагу в майбутньому.

Фотоапарати одного виробника використовують один і той же байонет. Це означає, що вам не доведеться змінювати оптику при переході до іншої моделі (виключення – коли об'єктив призначений для кропу, а новий фотоапарат виявляється повнокадровим). Вдруге можна навіть купити так звану тушку (Body), в комплекті з якою взагалі немає об'єктиву.

Тип стабілізатора зображення

Фотоапарат використовуватиметься для відеозйомки? В цьому випадку не завадить модель із вбудованою стабілізацією. Ця функція допоможе і у фотографуванні, дозволивши зробити витримку довшою та зменшити ISO. Електронна стабілізація в системних та дзеркальних камерах зустрічається рідко - це доля екшн-камер та смартфонів. Найчастіше застосовується оптичний стабілізатор, що рухає матрицю убік, протилежну руху пристрою. В результаті картинка перестає тремтіти. Найсильніше це допомагає при використанні зуму.

Деякі фотоапарати досі позбавлені оптичної стабілізації. Але нею може бути наділений об'єктив. Про його наявність свідчать літери OSS (у Sony), O.I.S. (у Panasonic), IS (у Canon) та VR (у Nikon). Але й коштує така оптика дорого.

Якщо ваші камера та об'єктив не наділені стабілізацією – нічого страшного, у майбутньому можна купити стедикам. Це аксесуар, що є ручкою і механічним стабілізатором. Його використовують майже всі професійні оператори.

Кількістю мегапікселів

Існує стереотип, що якість фотографії залежить виключно від кількості пікселів матриці. Недарма ж Samsung, Xiaomi та інші компанії вбудовують у свої смартфони 100-мегапіксельні камери. Насправді це докорінно неправильне судження. В іншому випадку виробники дзеркальних і системних фотоапаратів вже давно оснастили б свої матриці величезною кількістю пікселів. Але ми бачимо 48 Мп чи навіть менше.

Тип матриці та кроп-фактор

Усі сучасні фотоапарати оснащуються CMOS-матрицею (також називається КМОП-сенсором). У дрібницях технологія може відрізнятися - в основному це позначається на положенні пікселів різних кольорів. У старих компактних камерах зустрічається CCD-матриця. Краще не робити помилку і придбати щось більш сучасне, інакше на вас чекають розмита («мильна») картинка і посередня якість зйомки в темряві.

Особливу увагу зверніть на розмір матриці. Це набагато важливіше дозволу! В ідеалі варто обзавестися фотоапаратом із повнокадровим сенсором (Full Frame) — розмір його матриці буде ідентичний кадру 35-міліметрової фотоплівки. Однак така камера виявиться великою, важкою та дорогою. Тому багато любителів вважають за краще зробити вибір на користь пристрою з сенсором кроп-фактором 1.5 або 1.6. Якщо фотоапарат оснащений ще скромнішою матрицею — це вже привід задуматися, чи не взяти замість нього флагманський смартфон.

Кроп-фактором називають число, що показує те, як сильно сенсор відрізняється від розмірів кадру 35-міліметрової фотоплівки. Тобто, 1.5 — це матриця, яка у півтора рази менша. Якщо вона має ще скромніші розміри, їх вказують у дюймах.

Вага фотоапарата

Сучасні фотоапарати можуть бути дуже важкими. Відмова від дзеркала полегшила конструкцію, але не сильно. Знову погляньте на наведену вище таблицю, що включає популярні моделі фотоапаратів.

Додайте до цього вагу об'єктива. Навіть найдешевша оптика із пластиковим корпусом важить приблизно 130 г. А вага зум-об'єктива з 200-міліметровою фокусною відстанню може досягати 400 г, і це не межа. Якщо ви не збираєтеся стати професійним фотографом або оператором, краще розглянути камеру легше. А комусь взагалі замість неї слід купити флагманський смартфон. Він обійдеться майже в ту ж суму, але надасть ширший функціонал і не вимагатиме місця у рюкзаку.

Вважати, що всі фотокамери однаково зручні

Професіонали роблять свій вибір на користь фотоапаратів не тільки через високу якість знімків та можливість заміни об'єктива. Фотокамерою зручно скористатися. Спробуйте змінити налаштування камери у смартфоні - вперше ви не відразу зрозумієте, як це робиться. А у фотоапаратах для цього призначені коліщатка та кнопки. Але не у всіх. Перед покупкою переконайтеся, що під регулювання витримки та діафрагми виділено окремі коліщатка. Це дозволить максимально використовувати ручний режим зйомки. В іншому випадку для регулювання якогось із параметрів доведеться не тільки обертати коліщатко, але й затискати спеціальну кнопку, або користуватися сенсорним дисплеєм або навіть виходити в меню.

Ручний режим має будь-яку фотокамеру, виняток — найдешевші компактні моделі. Зазвичай позначається P. У ньому пропонується самостійно вибрати значення діафрагми, витримку та ISO. Простіше кажучи, ви самі регулюєте яскравість знімка, рівень цифрового шуму та рівень розмиття заднього фону.

На зручність експлуатації впливає конструкція РК-дисплея. Зараз краще взяти фотоапарат із відкидним екраном. В ідеалі він повинен повертатися вгору чи вбік. Інакше у вас виникнуть складності при зйомці себе зі штатива.

Можливості знімати відео

Іноді фотоапарат вибирається виключно для зйомки відео. Але навіть якщо ви збираєтеся тільки фотографувати, не обмежуйте себе і можливостями відео. У разі вибору пристрою уточніть, як зніматиметься відео. Зараз немає сенсу брати модель, максимум якої Full HD (1080p). Краще витратитися на фотоапарат, що вміє писати відео з роздільною здатністю 4K (2160p). В ідеалі він повинен робити це із частотою 60 кадрів/с. Але можна обмежитись і вдвічі меншим параметром, особливо якщо бюджет обмежений.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також