820 тисяч гривень – щоб почути слова матері: як люди, які втратили слух, шукають кошти на його відновлення

1533 0

Ми у соцмережах:

820 тисяч гривень – щоб почути слова матері: як люди, які втратили слух, шукають кошти на його відновлення

На Рівненщині є 33 людини, які мають проблемі зі слухом та потребують встановлення кохлеарних імплантів, мовних процесорів, слухових апаратів та деталей для цих засобів. Такі операції проводять в Інституті отоларингології у Києві, проте відповідно до державної програми такими апаратами безкоштовно забезпечують лише дітей до 18 років.

Сьгодні у Рівному відбувся круглий стіл на тему «Охорона вуха та слуху в Рівному та області», де рівняни наголошують на необхідності внести зміни до державної програми та вимагають передбачити кошти на ці потреби.

Киянка, мати дитини з кохлеарним імплантом Наталія Мокрій зазначила, що і діти, у яких є проблеми зі слухом, і дорослі мають однакове право на те, аби кохлеарний імплант встановлювали за рахунок держави. Існує і дитяча, і доросла черга на встановлення імплантів, проте коштів не вистачає.

Засновниця ГО «Чути завжди» Ірина Хомюк розповідає, що її сину 39 років. Після травми, яку отримав сім років тому, він втратив слух. Мову жестів він вчити відмовився, аби не розучитися говорити. Зараз він говорить, але не чує, тому йому постійно треба допомога. Сім’я п. Хомюк роками шукає спонсорів, фонди, з допомогою яких можна поставити імплантати. Імплантацію треба провести якнайшвидше, бо й так втратили багато часу. У держави на це коштів немає, а кохлеарний імплант коштує 820 тис. грн.

Жителька Костополя Марія виховує сина Андрія, який ще у п’ять років після прийому антибіотиків втратив слух:

В Інституті отоларингології у Києві нам сказали, що слух вже не можна повернути. Протягом 25 років Андрій ходив із слуховими апаратами, проте йому не було комфортно з ними. Жити та спілкуватися було важко. Ми лікувалися в рівненській обласній лікарні, там поставили діагноз – повна глухота. А під час чергової консультації в київському ЛОР-інституті сказали, якщо за півроку не поставити імплант, то він повністю втратить і слух, і мову. Я зверталася до депутатів, аби ті допомогли, проте кошти на кохлеарний імплант доводилося шукати самотужки. Після встановлення імпланту Андрій швидко реабілітувався. Відтоді минуло три роки. Зараз перестав працювати мовний процесор, який відремонтувати не можна, а заміна коштує 10 тис. євро. Ми знову шукаємо кошти самі, проте теж хочемо, аби ті, хто потребує встановлення кохлеарних імплантів, могли їх встановити безкоштовно.

Сурдопедагог Ольга Кобзар говорить, що тим людям, яким встановили кохлеарні імпланти, потрібна тривала реабілітація. Вона радить працювати з логопедами, сурдопедагогами та постійно перебувати в мовному середовищі. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також