А серце стукає і стукає: яким має бути пульс здорової людини

1630 0

Ми у соцмережах:

А серце стукає і стукає: яким має бути пульс здорової людини

Для різних вікових категорій існують різні норми частоти пульсу у спокої. Залежить він також і від статі людини: для чоловіків середнього віку нормальні показники пульсу — 60–80 уд/хв, для жінок — 65–90 уд/хв. У людей похилого віку — 65 уд/хв. Якщо людина хворіє, її пульс підвищується до 120–150 уд/хв.

Частота пульсу здорової людини коливається протягом дня. Найнижчі його значення спостерігаються зранку і пізно ввечері. Найбільш високі показники пульсу можна зафіксувати ближче до вечора. У положенні стоячи і сидячи пульс вищий, ніж у положенні лежачи.

Пульс визначається промацуванням пальцями правої руки (середнім, вказівним і підмізинним) променевої артерії, яка знаходиться на лівій руці. Цю артерію можна легко знайти, якщо розташувати великий палець горизонтально на зап’ясті, нижче першої складки, що утворюється шкірою зап’ястя.

Важливим показником здоров’я організму є рівномірність пульсу. У здорової людини він повинен бути рівним по наповненості, силі, напруженості протягом 100 ударів. Нерівномірність цих показників пульсу свідчить про хворобу.

Якщо в спокої або при невеликому навантаженні пульс досягає більше ста ударів за хвилину, цей стан називається тахікардією і вимагає медичного обстеження.

Низькі показники пульсу — менше 50 ударів за хвилину — свідчать про брадикардію і також вимагають медичного обстеження.

Дуже повільний і слабкий пульс може свідчити про серцеву недостатність. Цей стан небезпечний для життя і вимагає швидкої медичної допомоги.

При фізичних навантаженнях пульс збільшується. Максимально допустиме число серцевих скорочень у цьому випадку визначається за наступною формулою: 220 — вік людини = максимальне число серцевого скорочення. Так, якщо ви займаєтеся спортом і вам, приміром, 30 років, то ваш пульс під час занять не повинен бути більше цифри 190. Протягом 10 хвилин після припинення навантажень показники пульсу повинні прийти до норми.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також