А якби не відео? Скандал у сільській школі на Рівненщині

7185 0

Ми у соцмережах:

Фото: Суспільне, tipove_berezne

Відео на декілька секунд, зняте на телефон старшокласниками, стало причиною скандалу, який може завдати неприємностей не лише вчителю фізкультури Володимиру Віталійовичу, який на цьому відео завдає учневі ударів ногами. Застосуванням до школярів фізичної сили нікого у наших школах, особливо сільських, вже давно не здивуєш. Це сприймалося як норма аж до появи у дітей мобільних телефонів, якими вони можуть тепер зафільмувати будь-які дії своїх педагогів. Хоч під час уроків, хоч поза ними. Сказав необережне слово чи підняв на учня руку (або ногу, як згаданий фізкультурник) і за кілька хвилин це вже бачать і чують сотні, а за правильної «розкрутки» тисячі, а то й сотні тисяч людей. І що з того, що «всі так роблять»? На відео зняли саме тебе — тобі і відповідати за усією суворістю закону. Або не відповідати, коли судді раптом «засліпнуть», що теж трапляється. Одне можна стверджувати точно — так як колись, тепер вже не буде. І перш ніж образити беззахисного школяра чи школярку словом або дією, сільський педагог тепер добре подумає. Треба ж тим педагогам хоч колись думати!

«Встань, іди сюди. Я тебе помілую зараз!»: чоловік біля дошки двічі б’є підлітка ногою в тулуб, а зіщулений на підлозі учень закриває голову руками. Ці відеокадри потрапили в соцмережі і зацікавили не лише поліцію, а й дійшли до уповноваженого з прав людини. Чи припустиме таке виховання, навіть якщо учень і сам зразковою поведінкою не вирізняється? В освіті кажуть — ні. В селі ж думки розходяться — дехто з місцевих навіть підтримує вчителя, додають, що раніше за ним такого не помічали, а от хлопець, бувало, поводився дивно. Правоохоронці ж відкрили кримінальне провадження і будуть розбиратися: як таке вийшло і що далі робити з педагогом?

Інцидент стався минулого четверга у філії Прислуцького ліцею в селі Хотин колишнього Березнівського району. Тоді по обіді під час перерви до класу зайшов 35-річний вчитель фізкультури. 14-річний Юрко, який потрапив йому під «гарячу ногу», навчається у дев’ятому класі. Уривок відео триває кілька секунд, і з нього неможливо зрозуміти причини конфлікту.

Наталія, сестра побитого учня:

— Перерва була. Зайшов вчитель, Юра сказав щось таке типу «алілуя»... Він прибіг до нього, взяв за шкірку і почав ногами копати! Це неправильно, він не має права таке робити.

Хлопець розказав батькам, але вони до правоохоронців не зверталися — синців на тілі сина не бачили. В пресслужбі поліції кажуть, що про ситуацію в ліцеї дізналися, коли моніторили соцмережі:

— На місце події виїхали працівники ювенальної превенції Рівненського районного управління та слідчо-оперативна група з Березного, встановлюють усі обставини. Відкрито кримінальне провадження за фактом нанесення умисного легкого тілесного ушкодження. Слідчі дії тривають.

Якщо провину вчителя доведуть, то за цією статтею йому «світить» штраф до 850 гривень або до 200 годин громадських робіт, в гіршому випадку — виправні роботи строком до одного року. А доки триває слідство, у школі ситуацію з побиттям не коментують, та й сам вчитель спілкуватися не бажає. Наразі ж його від роботи відсторонили.

Але таку поведінку вчителя ніщо не виправдовує, каже директор обласного департаменту освіти та науки Петро Коржевський:

— Цей прецедент не має аргументів виправдання. Повага до гідності прав, свобод і законних інтересів всіх учасників освітнього процесу є беззаперечним обов’язком вчителя, за невиконання якого педагог несе відповідальність.

Скандал в сільській школі обурив Дмитра Лубінця, уповноваженого Верховної Ради з прав людини, який прислав в Хотин свого представника:

— Жодне насилля стосовно дитини не може бути виправдане. Відомо, що працівники поліції здійснюють слідчі дії з метою встановлення фактичних обставин справи.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також