А якщо подарунок — танк?

1573 0

Ми у соцмережах:

А якщо подарунок — танк?

Ні цінність, ні вартість того, що може прийняти у подарунок держслужбовець, законом нині не регламентовано. У новому законі «Про запобігання і протидію корупції» сказано, що це можуть бути «подарунки, які відповідають загальноприйнятим уявленням про гостинність за умови, що вартість одного подарунка не перевищує розміру однієї податкової соціальної пільги». На 1 січня цього року її розмір становить 434,5 гривні. Щоправда, закон цей набуде чинності на початку наступного року.

Берташ створив «подарункову» комісію Не очікуючи нового закону, голова облдержадміністрації Василь Берташ, щойно посівши цю посаду у березні цього року, питання чиновницьких подарунків поставив жорстко — він одразу підписав розпорядження «Про комісію з питань оцінювання вартості, використання, місця та строку зберігання предметів, подарованих уповноваженим особам під час проведення офіційних заходів». ”Подарунково-оціночну» комісію очолив заступник голови ОДА Андрій Лавренчук, до її складу увійшли начальники відділів. Розроблено положення про комісію, порядок оцінки, заведено спеціальний журнал та затверджено форму акта їхнього приймання-передачі. Утім, як розповіла заступник начальника відділу кадрів облдержадміністрації Лариса Трифонюк, якогось місця, де б зберігалися ці подарунки, не визначено, щось на кшталт музею в адміністрації теж нема. Місце має визначати комісія, виходячи з цінності та габаритів, адже подарунки можуть бути різними. «А якщо це буде танк?» — резюмувала п.Трифонюк. До цього часу в комісії роботи ще не було, не дарували посадовцям нічого «такого». — Я на першій же нараді на посаді голови сказав усім підлеглим позашивати кишені, — каже Василь Берташ, - і не допущу, щоб у приймальні приходили з усілякими пакетами. І дні народження на робочому місці заборонив святкувати. Хто хоче, може взяти відпустку на один день і святкувати, де і як хоче, а на роботі — ні в якій формі. Я не хочу коментувати, як працювали у цьому питанні мої попередники і що їм дарували. Ми починаємо заново. Про те, які одержували подарунки попередники п.Берташа на посаді, в адміністрації коментувати ніхто не хоче, мовляв, що їм дарували, те вони, напевне, додому забрали.

Хомко дорогих подарунків не одержував У кабінеті міського голови Володимира Хомка зберігається чимало сувенірів та книг, подарованих ще його попереднику Вікторові Чайці, саме таке найчастіше й дарують. Є тут традиційні для таких кабінетів булава та корабель. — Я займаю не ту посаду, щоб мені дарували дорогі речі, дуже цінного нічого не було, — одразу зауважив Володимир Хомко. - Книги зазвичай пам’ятні, історичні або філософські. Духовні особи зазвичай дарують ікони, церковні книги чи Біблію. Приміром, митрополит Рівненський та Острозький Євсевій подарував ікону, владика Варфоломій — також ікону та книгу про історію церкви, головний равин Рівненської області — семисвічник менору, що є одним з найдревніших єврейських релігійних символів. Нещодавно голова асоціації «Бурштиновий світ» п.Лемець подарувала статуетки ангелів, прикрашених бурштином. Ми їх розмістили у залі засідань міськвиконкому і збираємося виставити на загальний огляд на День міста. А ось подарунки французької та німецької делегацій, такі як хороше французьке вино та трилітрова бочечка німецького пива, давно «оприбутковані», це не ті подарунки, які варто зберігати чи показувати комусь. Представники Рівненської міськради, коли відправляються у закордонні поїздки, бурштинові вироби як символ Рівненщини у якості подарунків не беруть, міський голова каже, що дорого. Лише у Гданськ на бурштиновий симпозіум возили рівненські вироби, але то на презентацію. У всіх інших, протокольних поїздках замовляють набір із двох фотоальбомів про Рівне, буклета, пивної кружки, декоративної тарілки і поміщають усе це у фірмовий пакет. Дорого, кажуть, цей набір не коштує. Особисті подарунки міський голова забирає додому і користується ними, але таке він собі дозволяє один раз на рік — у день народження. Причому зауважує, що приймає ці подарунки не як міський голова, а як громадянин Володимир Хомко. — Я маю на увазі не начальників відділів, а особистих друзів, які приходять мене привітати, у мене їх багато, — зауважує п.Хомко, - і просто рівняни вітають. Дарують, у кого на що вистачає грошей: парфуми, хороший коньяк, мобільний телефон чи книгу. Якщо річ мені подобається, користуюся нею. Але й у день народження дуже дорогих подарунків не було. Міський голова пригадав також приїзд до Рівного патріарха Російської православної церкви Кирила. Це було саме у день народження п.Хомка, владика подарував йому гарну ікону. У відповідь іменинник, проводжаючи владику в аеропорту, презентував від себе особисто бурштинового ангела. Любить п.Хомко і ще один, дуже цінний, на його думку, подарунок: кілька дисків із записами бесіди із журналістом предстоятеля Української греко-католицької церкви Любомира Гузара. Володимир Хомко за віросповіданням греко-католик, тож любить слухати свого духовного пастора, каже, що близький йому за духом у багатьох питаннях.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також