А «Змієборець» все одно залишиться…

3534 0

Ми у соцмережах:

А «Змієборець» все одно залишиться…

«Маленький Версаль» — так називають чиновники площу у парку ім. Шевченка біля фонтана, родзинкою якої стане старовинне підземелля.

Щоправда, оновлену площу рівняни побачать лише через два роки, і на її облаштування буде витрачено 16,5 мільйона гривень, 15 мільйонів з яких — кошти Євросоюзу. Грант виграв проект, розроблений архітектором фірми «Автограф» Віктором Сірочуком.

— Ми поєднали комплекс споруд, щоб він гармонійно розташовувався поблизу фонтана з богатирем, — розповів Віктор Сірочук. — Аби всі рівняни, а не лише відвідувачі музею та квест-кімнат, могли побачити розкопки, ми вирішили застосувати прозоре покриття з антивандального скла. Вхід до комплексу розміщуватиметься таким чином, щоб він був зручним для усіх пішоходів та працівників комплексу. Ліворуч від входу розташовуватиметься відкритий лекторій, де можна буде проводити масові заходи. Плануємо також розташувати біля входів барельєфи з інформацією про підземелля та їхню історичну цінність. По периметру поставимо криті альтанки з підсвіткою, яка дозволить розглядати розкопки й увечері. Перед початком облаштування комплексу має пройти процес консервації, який триватиме рік.

Про минуле парку ім. Шевченка нагадуватиме тільки фігура богатиря в центрі фонтана.

Володимир Хомко, міський голова:

— Я наполіг на тому, щоб скульптуру богатиря зберегли. Адже для мене він дорогий, мене мама вперше туди привела, коли мені було три роки. Думаю, містяни розділяють мої почуття.

До речі, фігура буде підсвічуватись кількома кольорами, що надасть їй певної містичності. А сам фонтан буде не таким глибоким, як зараз.

Щодо назви «маленький Версаль», то Тарас Максименко пояснив так:

— Всім відомо, що парк Версаль — історичний парк. У нас він теж історичний. І багато радіальних фігур, фонтанів та інших об'єктів у Версалі саме такі, як у нашому проекті. Коли ми поглянемо на наш об'єкт зверху в комплексі і порівняємо з фотографіями Версалю, побачимо схожість. Якщо туристи почують, що в Рівному є «маленький Версаль», вірю, будуть сюди їхати, щоб його побачити.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також