Або в рай, або — в Білорусь

1933 0

Ми у соцмережах:

Або в рай, або — в Білорусь

Близько сотні рівнян звернулося до суду, щоб відмовитися від нового паспорта у вигляді пластикової ID-картки. Просять видати їм звичний паперовий. Більшість пояснює в судах відмову тим, що новий документ суперечить їхнім релігійним переконанням. Насправді ж пояснення здебільшого цілком земне - документи нового зразка не визнає сусідня Білорусь. Тож без паперового паспорта люди не мають змоги влітку збирати ягоди у сусідній державі — а це основний заробіток поліщуків.

Саме тому більшість серед позивачів — мешканці прикордонних з Білоруссю Володимирецького та Рокитнівського районів. Причому, звертаються до суду батьки в інтересах своїх неповнолітніх дітей. Адже в Україні ще з жовтня 2016 року розпочали видавати внутрішній паспорт у формі ID-картки та припинили видачу звичного паспорта-книжечки. Старі паспорти діють, і ними користуються. А от тим, хто вперше отримує паспорт, зокрема дітям з 14 років, видають уже ID-картки. Новий документ має вбудований електронний безконтактний чіп, на який записують персональні та біометричні дані власника документа, зокрема, місце проживання та сімейний стан.

Лілія Драпчинська, начальник обласного управління Державної міграційної служби України:

— Все більше людей отримує документи нового зразка. Торік в Україні видали 1 мільйон 400 тисяч ID-карток, а на Рівненщині — 50 тисяч. Переважно це неповнолітні, які досягли 14 років, та молодь. За допомогою паспорта нового зразка можна користуватися різноманітними електронними сервісами, які активно впроваджуються в усіх галузях. Зокрема, звернутися до банку чи нотаріуса, замовити електронну довідку або підписати договір з лікарем. За бажанням кожна людина, яка має паспорт у вигляді книжечки, може змінити його на ID.

Основною причиною масового впровадження електронних документів є те, що їх успішно використовують в багатьох країнах. Вони зарекомендували себе як найбезпечніші документи, які неможливо підробити, пластикову картку зручно носити. Чого не скажеш про паспорт у вигляді паперової книжечки.

В управлінні збільшили штат — додали ще 35 працівників, аби уникнути черг і всі школярі встигли отримати документ до початку ЗНО. А ще щоб кожен, хто не має паспорта або він пошкоджений, встиг відновити документ про особу і скористатись своїм виборчим правом.

До слова, ID-картку для неповнолітніх виготовляють безкоштовно. Дорослим вона коштуватиме 279 гривень. За термінове виготовлення ID-паспорта доведеться заплатити 366 гривень.

Ігумен Герман, прес-секретар Рівненської єпархії УПЦ МП:

— Ніякої церковної заборони на користування ID-паспортами не існує. Однак є люди, які ведуть більш аскетичне та духовне життя. Вони мають своїх послідовників та відмовляються від усіх життєвих благ. У тому числі від паспортів. Адже у рай, дивлячись на те, у кого який паспорт, пускати не будуть. Після смерті людини оцінюють її земні справи, а не документи. Також у переказі про кінець світу говориться, що людей чіпуватимуть — незрозумілі пристрої обмежуватимуть свободу волі людини. Хоч у Біблії сказано, що людина отримала від Творця необмежену свободу волі. Оскільки ID-паспорт містить чіп, то в набожних людей виникають щодо нього сумніви.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також