Рівненський аеропорт стане китайським?

3361 0

Ми у соцмережах:

Представники китайського підприємства минулого тижня оглядали рівненське летовище, яке планують використовувати для вантажних перевезень

Рівненським аеропортом, який все нарощує борги, періодично цікавляться «потенційні» інвестори. Днями, наприклад, приїздили китайські бізнесмени, а восени — американські. Аеропорт обласна влада, як декларує, готова віддати будь-кому і навіть за одну гривню, аби лише летовище працювало. Проте поки що інвестори тільки «дивляться».

Китайські бізнесмени, за словами заступника голови Рівненської ОДА Ігоря Тимошенка, минулого тижня оглянули летовище і говорили про налагодження вантажних перевезень з Рівного. Про те, щоб взяти у концесію цілий майновий комплекс, не йшлося. Але таку перспективу не виключають. Американці натомість говорили більше про розвиток аеропорту, проте жодних пропозицій після осіннього візиту не подали. Приїжджали до Рівного свого часу і польські інвестори, але наразі лише київська компанія «Фінінтеграл» подала бізнес-план, але в ОДА кажуть, що більше ніяких кроків, аби взяти летовище у концесію, вона не робила.

Проте, схоже, в обласної влади все ж є більш-менш чіткі плани на рівненський аеропорт. Так, після того, як у травні облрада ухвалила рішення, що готова передати аеропорт у концесію, практично жодних зрушень у цьому питанні до минулого тижня не було. У лютому ж Рівненська ОДА подала проект рішення про створення конкурсної комісії, яка обере, кому віддати аеропорт у концесію.

Комісію створять на сесії 15 березня. У проекті рішення запропоновано, щоб головою комісії став перший заступник голови облради Сергій Свисталюк, а секретарем — начальник комунального відділу апарату облради Юрій Нілабович. Членами комісії хочуть обрати голів постійних комісій облради Юрія Благодира (бюджетна комісія), Віталія Бойка (комунальна), Миколу Кучерука (будівельна), а також депутатку Діану Гордійчук, заступника голови Олексія Бучинського, начальника обласного управління інфраструктури Федора Мисюру, заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка та директора летовища Ігоря Насинюка.

Якщо поглянути на цей список з політичної точки зору, то, фактично, у комісії будуть представники усіх фракцій облради, проте БПП матиме найбільше голосів, враховуючи, що представники Рівненської ОДА апріорі підпорядковуються голові Олексію Муляренку, який є представником БПП. Також у комісії будуть два депутати від фракції БПП — Юрій Благодир та Віталій Бойко. Радикали матимуть двох членів (Сергія Свисталюка та Юрія Нілабовича), «Батьківщину» представлятиме Микола Кучерук, УКРОП — Діана Гордійчук, «Свободу» — Олексій Бучинський. Ігоря Насинюка можна віднести до групи Михайла Кириллова та фракції «Конкретних справ».

Відповідно до проекту положення, комісія має забезпечити «конкурентний, справедливий, неупереджений, послідовний та високопрофесійний концесійний конкурс». Окрім депутатів, посадовців ОДА та працівників аеропорту, до комісії можуть залучати експертів. Рішення будуть ухвалювати більшістю голосів. Якщо буде рівна кількість, голос голови буде вирішальним. Після того, як комісію буде створено, вона розмістить оголошення про проведення конкурсу, а потім реєструватиме всіх охочих претендентів взяти рівненський аеропорт у концесію.

А інвестори рівненський аеропорт розглядають, у першу чергу, як хороший вузол для вантажних авіаперевезень. Хоча можливість розвитку пасажирських перевезень також не виключають, проте всі наголошують — прибутковими вони найближчим часом не будуть.

До слова, справи аеропорту навесні можуть покращитися і понад 20-мільйонний борг зменшиться. Так, туристичний оператор «JoinUp» з 23 березня планує запустити чартерні туристичні рейси з рівненського аеропорту до єгипетського курорту Шарм-ель-Шейху. Як зазначив Ігор Тимошенко, компанія вже повідомила обласну владу про свої наміри відновити співпрацю з аеропортом та днями має презентувати програму туристичних польотів. На сайті «JoinUp» уже відкрито бронювання на путівки з Рівного до Єгипту. Наразі заплановано по одному рейсу на тиждень — по суботах. Мінімальна вартість путівки на двох на сім днів — від 18,1 тис. грн.

Торік, нагадаємо, у «JoinUp» була доволі успішна туристична програма з Рівного до турецької Анталії. Практично всі рейси були повними, адже з рівненського аеропорту туроператор відправляв також білоруських туристів. Проте польоти припинили посеред літа через нестачу літаків.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також