Афера у Малій Швейцарії: гроші з рівнян зібрали, а будівництво не розпочали

3192 5

Ми у соцмережах:

Афера у Малій Швейцарії: гроші з рівнян зібрали, а будівництво не розпочали

Реклама котеджного містечка «Мала Швейцарія» довгий час висіла на узбіччі траси Рівне-Луцьк. Забудовник пропонував комфортні таунхаузи, збудовані в американському стилі, безпечні вулички та близькість до міста. Котеджі мали вирости одразу за Луцьким кільцем, між Обаровом та Городком. Локація та й відносно невисока ціна привабили десятки покупців. І довірливі рівняни у 2016 році вклали гроші у нерозпочате будівництво. Котеджі, як неважко здогадатися, досі так і не збудували, а забудовник, забравши кошти, з Рівного втік.

Здати котеджі забудовник — ЖБК «Мала Швейцарія» — обіцяв до кінця 2017 року. Коли будівельні роботи так і не розпочали, вкладники почали подавати до суду, вимагаючи у житлово-будівельного кооперативу повернути їм кошти. Цього року деякі справи закінчилися виграшем рівнян. Проте гроші повертати насправді нікому.

ЖБК «Мала Швейцарія» було створено у червні 2016 року в офісному приміщенні на вулиці 16 Липня у Рівному, згодом адресу перенесли на Соборну, 112, де офісний центр «Манхеттен». Статутний капітал кооперативу — нуль гривень, тож виконавча служба навіть не має можливості стягнути борг, продавши хоч якесь майно.

Офіційно кооператив належить трьом особам: хмельничанам Володимиру Омельченку та Віталію Драгу, а також рівнянці Олені Мельничук. Директором кооперативу став Андрій Кальніченко — теж з Хмельниччини. Хмельничани (окрім згаданих, ще — Ярослав та Андрій Савчуки) у 2016 році у Рівному створили ще три товариства: ЖБК «Варшавський», ЖБК «Віденський» та ТОВ «Фінанс Девелопмент Груп».

Оксана Пилипей

На договорі, який уклали з нами, стоїть ім’я Ярослава Савчука, — розповідає одна з потерпілих від ЖБК «Мала Швейцарія» Оксана Пилипей. — Проте, я так розумію, він — підставна особа. Ми його ніколи не бачили. З нами працювали його брат, Андрій Савчук, та Андрій Кальніченко. Ми заплатили у грудні 2016-го 20 тисяч доларів за котедж, який нам обіцяли здати до 30 листопада 2017 року. Проте практично одразу забудовник почав розповідати різні історії, чому будівництво не розпочинається: то потрібно воду відкачати, то затримка з забиттям паль. Навесні зазначали, що через багнюку на майданчик не може заїхати авто. Влітку — що були погані підрядники, їх потрібно було вигнати і тепер тривають пошуки нових. Восени сказали, що в холодну пору будувати не можна.

Так досі нас за ніс і водили, а останнім часом Андрій Кальніченко навіть припинив відповідати на дзвінки, перед тим зазначивши, що у Рівне він більше не приїде. Деякі з наших пайовиків знайшли його адресу реєстрації і їздили додому, але там живуть батьки, які тільки розвели руками: «Що ми зробимо?». Андрій Савчук, на якого договори було укладено, каже, що брат його самого обдурив і що він не причетний до афери.

Ми звернулися до правоохоронців, але вони нічого не роблять. Дехто подавав позови до суду, але з кого вимагати кошти? Мало того, земля, де мали бути наші котеджі, уже продана іншим людям — відомим рівненським забудовникам.

Як зазначають у відділі комунікації ГУ НП у Рівненській області, з червня 2018 року до правоохоронців зі скаргами на шахрайські дії «Малої Швейцарії» звернулися близько десяти рівнян. Слідчі дії, кажуть у поліції, тривають.

Номер директора ЖБК «Мала Швейцарія» Андрія Кальніченка, який зазначений у всіх відкритих реєстрах, працює, проте почувши, що до нього телефонують журналісти, чоловік відмовився розмовляти. Обдурені інвестори «Малої Швейцарії» приходили на засідання Рівненської облради з проханням, аби депутати створили комісію, до якої б увійшли і чиновники, і депутати, і правоохоронці. Сподіваються, що якщо комісія запрацює, то слідчі пришвидшать розгляд справи і гроші, які рівняни вклали у шахрайське будівництво, вдасться повернути.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також