Академік-кардіолог Анатолій Руденко: “Інфаркт — не фатум, а виліковна хвороба”

1639 0

Ми у соцмережах:

Академік-кардіолог Анатолій Руденко: “Інфаркт — не фатум, а виліковна хвороба”

На Рівненщині проживає близько 800 тисяч дорослого населення, більше 500 тисяч з якого хворіє на ті чи інші серцево-судинні захворювання. Від інфаркту міокарда помирає кожен третій українець. А у Європі та розвинутих країнах цей діагноз вже давно перестав бути смертельним – завдяки операції стентування.

У Рівненській області наразі Світовий банк реалізовує масштабний проект “Поліпшення охорони здоров'я на службі людей”, в рамках якого у Рівному відбулася вже п'ята конференція для лікарів про особливості інфаркту міокарда та стентування. 

На конференцію запросили лікарів сімейної медицини, кардіологів і терапевтів з усього регіону. Вони мали можливість послухати доповіді та поспілкуватися з провідними професорами і спеціалістами у сфері кардіології.

Одним із них був доктор медичних наук, професор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова Анатолій Руденко.

- На конференції ми розповідаємо лікарям, яким пацієнтам потрібний стент, кого лікувати таким методом, кому потрібна велика операція, а кого направляти на дослідження, скільки є часу для діагностики, який фактор ризику, як попередити інфаркт міокарда, як попередити ускладнення, - пояснив професор. - Це науково-практична конференція, адже найновіші досягнення науки треба впровадити в практику медицини, щоб запрацював увесь ланцюжок: від хворого через швидку допомогу, кардіолога, інтервенційного кардіолога до кардіохірурга. Тоді забудемо про смерті від інфаркту міокарда, який перестане бути фатумом, а стане просто хворобою, яку можна вилікувати.

Проте це далеко не останній етап проекту, який впроваджує Світовий банк на Рівненщині. Про плани розповів консультант з управління проектом Світового банку Сергій Рибачок:

- Конференція, яка пройшла 28 березня, - вже п'ята за рахунком, яку ми проводимо для рівненських лікарів. Їхня мета - отримання теоретичного досвіду від найкращих лікарів в Україні, спеціалістів найбільш відомих кардіологічних закладів. Ще один тип навчань, який ми підготували для рівненських лікарів, — стажування за кордоном. Сорок сімейних лікарів поїдуть на навчання до Литви. Буде організовано ще декілька таких поїздок для кардіологів або до Ізраїлю, або до Австрії. Окрім того, ми розпочали дуже великий комплекс заходів із запровадження системи eHealth на Рівненщині. Завершено розробку програмного забезпечення, що дозволить об'єднати усі медичні заклади, де є кардіологічні відділення, а також всі амбулаторії сімейної медицини. Будемо забезпечувати їх і комп'ютерною технікою для функціонування цієї системи. Також нещодавно підписано договір про постачання серцево-судинного центру стентами та балонами для ангіопластики.

Дарина Гузенкова 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також