Ахметов дасть мільйони на онкодиспансер

2140 0

Ми у соцмережах:

Ахметов дасть мільйони на онкодиспансер

Рівненський обласний онкологічний диспансер невдовзі може позбутися статусу комунального закладу обласної ради та перейти під державне підпорядкування. При цьому змінивши не лише статус на регіональний центр, а й свою назву. Усе це — завдяки мільярдеру Ринату Ахметову.

Цього четверга обласний онкодиспансер підпише договір з Благодійним фондом Рината Ахметова про постачання в медзаклад обладнання на 5 мільйонів доларів. — Ми отримаємо надзвичайно потужну установку — лінійний прискорювач, і під цю апаратуру в нас буде створено регіональний центр променевої терапії, який буде обслуговувати кілька областей, — радіє головний лікар онкодиспансеру Григорій Максим’як. — На Західній Україні таких центрів буде лише два: у Львові й у нас. Обладнання надзвичайно дороге, це фактично ядерний реактор, який опромінює хворих швидкими електронами. Це навіть для Європи сучасний спосіб лікування. У Польщі таких приладів 5, у Німеччині — 12. В Україні незабаром теж буде п’ять. Так що в цьому плані ми вже наближаємось до Європи. Рівне вибрали через зручне географічне розташування та через те, що в нас були готові приміщення під лінійний прискорювач. Зазвичай я тісно співпрацюю з керівництвом благодійного фонду, а з самим Ринатом Ахметовим я особисто зустрічався лише один раз на загальній нараді на початку минулого року, коли він збирав усіх головних лікарів, з якими співпрацює. Враження дуже позитивні. Він жорсткий чоловік, сказав тоді конкретно: «Это мои личные деньги и я буду контролировать каждую копейку. Но я обеспечу вас нормальной аппаратурой». Онкодиспансер, який нині має статус комунального закладу, планується перевести у підпорядкування напряму державі та надати державне фінансування. Нині ж утримання онкодиспансеру обласному бюджету обходиться у понад 11 мільйонів гривень. Причому цьогоріч фінансування медзакладу урізали на 700 тисяч гривень. — Разом з тим зміниться і наша назва, — продовжує головний лікар. — Офіційною назвою буде «Центр високоспеціалізованої онкологічної допомоги», а неофіційною — «Протипухлинний центр». Серед планів також добудова корпусів та пансіонату. Що стосується державного утримання, то тут є і плюси, і недоліки. Якщо сьогодні я можу запросто потрапити до кабінетів керівництва області та вирішити проблемні питання, то пізніше доведеться виходити вже на Київ. З іншого боку, значно підвищується статус медичного закладу.

Денис БУЛГАК.

Довідка РВ У 2010 році в Рівненському онкодиспансері лікарі провели 2890 операцій. Усього ж медзаклад торік відвідали майже 57 тисяч пацієнтів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також