Актори заступились за Петріва і запевняють — «рабів у театрі немає»

2218 0

Ми у соцмережах:

Актори заступились за Петріва і запевняють — «рабів у театрі немає»

Голова обласної ради отримав лист, в якому автор описує ситуацію в обласному драмтеатрі й наголошує, що колектив нібито «не задоволений своїм керівником» Володимиром Петрівим. При цьому висуває директору театру усілякі звинувачення у зловживаннях — щодо волонтерської діяльності, витрат коштів на закордонні відрядження, здачі в оренду приміщень та збору коштів на генератор. Що цікаво, автор листа — не анонімний, але його прізвище не називають. Працівники театру назвали цей лист доносом та «обурливим наклепом», публічно висловившись на спеціально скликаних зборах.

Юрій Ширко, артист обласного театру:

— Театр — це місце, куди зараз приходять люди, щоб на дві години забути про війну... І мені не хочеться, щоб театр асоціювався зі скандалом. Якщо у листі говориться про підозри у фінансових витратах, то треба створити незалежну комісію, яка перевірить усі документи. Але якщо після цієї перевірки виявиться, що директор не винний, то потрібно буде просити вибачення.

— Коли почалася війна, то за покликом серця я полишив свій дім та пройшов у театр. Тут я прожив три місяці. На другий день повномасштабної війни театр відкрив свої двері для усіх працівників театру. В укритті театру ночували діти та родини працівників театру. Саме тут ми розвантажували гуманітарну допомогу та допомагали усім, хто звертався. Якби я сидів вдома, то б за перші три-п’ять місяців або спився, або здурів. Коли почалася війна, то перше, що я хотів, — це бути корисним для свого народу. Не розумію, як можна було написати таке, що хтось примушує когось займатися волонтерством. Особисто мене, публічну людину, не можна примусити робити те, що мені не подобається. Поки керівники театрів по всій Україні лише обдзвонювали свої колективи, то ми уже випускали постановку «Зерносховище».

Алла Луценко, заслужена артистка України:

— Коли стало відомо про цей лист-скаргу, то я якраз грала виставу. В мене всередині тоді все перевернулося. Коли я вийшла на поклін, то складалося враження, що пів залу вже знає про цю гидоту... Невже хтось думає, що у Рівному театр Карабаса-Барабаса? Невже хтось вважає, що у театрі працює близько 200 баранів, які не здатні висловити свою думку? Невже хтось думає, що творчим людям можна заткнути роти? Якщо хтось із нас чимось не задоволений, то говорить про це прямо. І всі проблеми ми вирішуємо колективно.

Володимир Петрів, директор театру:

— Від мене приховують прізвище того, хто зробив цей наклеп, але сказали, що це не працівник театру. Але це й не анонімка. Це конкретна людина, за якою хтось стоїть. Буду радитися з адвокатом, як мені краще діяти у цій ситуації. Однак ця людина зачепила колектив театру, тому я маю намір захищати в суді честь і гідність. Не хочу переказувати всю ту неправду, яку на мене написали. Лише скажу, що нещодавно я привіз до Рівного ще п’ять генераторів, вартістю 200 тисяч євро. На це я не витратив жодної бюджетної копійки. Один генератор був переданий для підприємства «Міськсвітло», один для теплоенерго у Вараш, а один — для теплоенерго у Квасилові. Це генератори дуже потужні. Наприклад, в обласному водоканалі ще є десять генераторів, які були отримані за моєї безпосередньої участі. Їхня вартість близько пів мільйона доларів. Усе це допомога з-за кордону. У цій ситуації, що відбулася, мені було дуже важливо почути слова підтримки та зрозуміти, що цього листа була написано кимсь не з колективу театру.

Андрій Карауш, голова Рівненської облради:

— Отримавши цей лист, ми одразу звернулися до керівника театру. Він надав відповідь на усі звинувачення. Особисто я не вбачаю наразі підстав для проведення службової перевірки. Більше того, те, що було написано у листі на керівника театру, не було підкріплено фактами. Якщо будь-хто з колективу театру вважає, що його права було порушено, то він може звернутися до відповідних органів. У нас достатньо повноважень, щоб захистити права людей. Але досі від колективу театру не надходило жодного листа, що чиїсь права було порушено. Також від колективу немає скарг на роботу керівника театру. Щодо розкриття прізвища дописувача, то існує закон про звернення громадян. Він захищає прізвище тієї людини, яка пише такі листи.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також