Алюмінієвий посуд можна було побачити ще в дитинстві у бабусь, але сьогодні він теж досить популярний, хоч дизайн змінився. В той же час, мало хто знає, чим небезпечні алюмінієві каструлі.
Найбільше занепокоєння викликає не сам посуд, а метал, з якого він зроблений. Новий алюмінієвий посуд у звичайних умовах не шкідливий для організму, бо на ньому є захисна оксидна плівка. Але за певних умов, наприклад, під дією кислот, що містяться в овочах та фруктах, захист може бути зруйнований.
При впливом кислот виділяються певні солі, які накопичуються в організмі. А якщо зберігати продукти в такому посуді, то цих солей накопичується в їжі ще більше.
Що не можна готувати в алюмінієвій каструлі? Тут точної відповіді немає, але найголовніше — щоб цей посуд не взаємодіяв з кислотами або лугами.
Приклади, що не можна готувати у такій каструлі: варення; варити компот; квасити капусту; солити рибу, сало; кип’ятити молоко; готувати кисло-солодкі соуси; готувати борщ.
В алюмінієвій каструлі можна готувати такі страви: варити холодець (нежирний), нежирне м’ясо теж; макаронні вироби; різноманітні каші; запікати хліб, паски; варити рибу; варити картоплю; кип’ятити воду.