Апарати, які рятують життя, — в дорозі до Рівненщини

1098 0

Ми у соцмережах:

Апарати, які рятують життя, — в дорозі до Рівненщини

За кілька днів до введення в Україні карантину чиновники Рівненської ОДА звітували, що в області є достатня кількість апаратів ШВЛ — 222. Попри те, що у ЗМІ згодом з’ясували, що значна частина цих апаратів або застаріла, або не підходить для лікування хворих з вірусними пневмоніями, управління охорони здоров’я продовжує про них звітувати.

Днями на сайті Рівненської ОДА було опубліковано коментар в.о. начальника обласного управління охорони здоров’я Олега Вівсянника:

— На початку пандемії ми говорили про 222 апарати ШВЛ на Рівненщині. Шістнадцять з них потребували ремонту, на сьогодні частину відновлено. За останні два тижні наші лікарні поповнилися 14 апаратами. П’ять з них у Рівненській міській лікарні: один отримали з держрезерву, чотири придбано за спонсорські кошти. Також поставлено вже шість апаратів за кошти міського бюджету, ще два очікують на наступному тижні. З держрезерву додатковий апарат ШВЛ отримала Сарненська ЦРЛ. Збір коштів ще на один організувала громада району, він має надійти найближчим часом. Монтують два додаткових апарати ШВЛ у Костопільській ЦРЛ. Їх придбали за кошти місцевих благодійників. Окрім того, два апарати ще замовили в Дубенську міську лікарню та один у Володимирецьку ЦРЛ. Також на сьогодні управління охорони здоров’я Рівненської ОДА уклало договори на постачання 19 апаратів ШВЛ. Купуємо апарати відповідно до висновків групи експертів. Вже на тижні отримаємо два з них. Передусім будемо встановлювати в лікарнях, які є госпітальними базами — у Сарнах, Рівному, Рокитному, Дубні, Костополі.

За даними ж Prozorro, до кінця березня за бюджетні кошти на Рівненщині було придбано тільки один апарат ШВЛ. Його придбала Рівненська ЦМЛ. На початку квітня ще один купила Сарненська ЦРЛ, а минулого тижня з’явилася інформація про договір управління охорони здоров’я на дев’ять апаратів ШВЛ, загальною вартістю понад 4,3 млн грн. Два апарати за 1,3 млн грн має поставити київське товариство «Ютас», решту — київське ТОВ «Здраво».

Проте їхня доставка може затягнутися, про це на брифінгу повідомив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко:

— Є графік закупівель апаратів ШВЛ. Зокрема, на квітень-травень заплановано поставку мінімум 17 установок. Управління охорони здоров’я уклало, фактично, договори. Один ШВЛ вже у самому управлінні. Найближча поставка у квітні міститиме шість апаратів ШВЛ. До травня додатково ще десять поставлять. Також благодійники виявляють свої ініціативи, вони працюють разом з лікарнями.

З початку року на придбання апаратів штучної вентиляції легень, які потрібні тяжким хворим на пневмонію, в Україні витратили близько 300 млн грн. Серед 24 областей Рівненська — на останніх позиціях за кількістю закуплених апаратів ШВЛ, попри те, що наявні або застаріли, або не підходять для допомоги хворим на коронавірус. Лише три області в Україні за бюджетні кошти купили по одному апарату ШВЛ: Рівненська, Івано-Франківська та Запорізька. Київська, натомість, купила 71 апарат, Дніпропетровська — 79, Львівська — 31. Сусідні Рівненщині Волинь — 6, Житомирщина — 14, Хмельниччина — 10, Тернопільщина — 18.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також