Апатія і безсоння — бо немає сонця. Що робити, якщо зима набридла?

966 0

Ми у соцмережах:

Апатія і безсоння — бо немає сонця. Що робити, якщо зима набридла?

Нестача сонячного світла може впливати на людину і у фізичному плані, і в розумовому, і в емоційному. Дефіцит сонця впливає на серцево-судинну, ендокринну, імунну, репродуктивну та нервову системи. Зимова апатія та нудьга також безпосередньо пов'язані з нестачею сонячного світла. Також сонце «керує» нашим настроєм та біоритмами, а ще впливає на оновлення шкіри, волосся та нігтів. До того ж, при дефіциті сонця порушується вироблення вітаміну D, що викликає проблеми зі здоров'ям.

Чому без сонця сумно, особливо до кінця зими? Як зазначає кандидат психологічних наук, психотерапевт Марина Діденко, це відбувається тому, що короткі світлові дні і довгі вечори призводять до посиленого вироблення мелатоніну. А він викликає сонливість і є антагоністом гормону радості — серотоніну.

Зрештою під впливом гормонів наша працездатність знижується, сонливість зростає, з'являється апатія та зневіра. Похмурі дні, коли сонця на небі зовсім мало або взагалі його не видно, можуть спричинити погіршення нашого психоемоційного стану.

До нудьги, депресії та апатії також може призводити дефіцит вітаміну D, вироблення якого теж залежить від сонця, — зазначає гастроентеролог Євгенія Белінська. Коли дефіцит вітаміну D в організмі помірний, гострих симптомів нестачі цього елементу може не бути. Та щойно організм не може більше компенсувати цей дефіцит, у людини з'являються: слабкість у м'язах, нестабільність нервової системи, проблеми з кишечником (запори), тягнучий біль у кістках таза, передпліччях, стегнах, до судом. Отримати вітамін D можна, споживаючи жирні сорти риби, молочні продукти, яєчні жовтки.

Та якщо однаково не вистачає сонця, що робити? Працюйте не більше 8 годин на добу, залишайте час на відпочинок та достатню кількість сну. Інакше ви будете втомленими, і похмура погода дратуватиме ще більше. Менше нудьгувати через дефіцит сонця допоможе планування приємних подій, наприклад — відпустки, це сповнює нас приємними емоціями. Купуйте собі якусь яскраву річ, наприклад, сумку або нові шарфики, які викликатимуть у вас радісні емоції. Використовуйте лампи денного світла: повністю сонця вони не замінять, але такі світильники імітують природне освітлення. Намагайтеся і в холодний сезон ловити сонце.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також