Апокаліпсис: чекаємо в 2012 році чи доживемо до 3797-го

3381 0

Ми у соцмережах:

Апокаліпсис: чекаємо в 2012 році чи доживемо до 3797-го

НАС ПОПЕРЕДЖАЛИ. Звичайно, один із найочікуваніших кінців світу той, що нібито пророкує календар індійського племені майя в 2012 році. Мовляв, саме на цій даті календар закінчується — напевно, недобрий знак... Голлівуд хвилює наші розуми катаклізмами і загибеллю людства, що передвіщало плем’я. Режисер блокбастера «2012» Роланд Еммеріх, який нині демонструють у наших кінотеатрах, спопеляє міста і країни, підриває континенти, а людей вбиває авіаносцями і хмарочосами як комах. І все це, за його словами, засновано на вже згаданих письменах майя.

НАС ПОПЕРЕДЖАЛИ. Звичайно, один із найочікуваніших кінців світу той, що нібито пророкує календар індійського племені майя в 2012 році. Мовляв, саме на цій даті календар закінчується — напевно, недобрий знак... Голлівуд хвилює наші розуми катаклізмами і загибеллю людства, що передвіщало плем’я. Режисер блокбастера «2012» Роланд Еммеріх, який нині демонструють у наших кінотеатрах, спопеляє міста і країни, підриває континенти, а людей вбиває авіаносцями і хмарочосами як комах. І все це, за його словами, засновано на вже згаданих письменах майя. ДРЕВНІ РОЗУМИ. Найдревніша цивілізація, яка зникла понад тисячу років тому, інакше уявляла лік дням. У них було аж два календарі — один для повсякденного життя, інший — для священних ритуалів і церемоній. І щоб жити, як личить сьогоденню, майя потрібно було вміти поєднувати два складних календарі в одне «календарне коло». Тоді й сіяти будеш вчасно і жертву приносити в термін. Для великих проміжків часу майя використовували «довгий рахунок». Цю систему підрахунків ділили на цикли, у кожному з яких було 13 (пов’язане з кількістю головних богів) циклів по 5200 років. Після закінчення цього часу починається нове коло. ”За підрахунками майя, наш цикл почався в 3114 році до нашої ери і закінчиться в грудні 2012 року, — розповідає викладач кафедри історії давнього світу істфаку МДУ, майяніст Олександр Сафронов. — Але майя не вкладали в це якийсь апокаліпсичний зміст. І це не останній цикл, а всього лише третій або четвертий у більш великому «колі». Панікери додають, що кінець циклу співвідноситься з аномальним посиленням сонячної активності: мовляв, наша планета просто скипить. «Ніяких аномалій у 2012-му не передбачається, — заспокоює доктор фізматнаук Всеволод Лозицький. — Більше того, нині Сонце переходить з порівняно високої активності до нормальної». Не вірять у кінець світу й астрологи: «Просто починається новий цикл. Епоха релігії іде, і на її місце приходить епоха розуму. Будуть розвиватися космічні програми, освоюватися планети. А от для США цей рік стане Рубіконом, і вони втратять свою могутність. Один вождь пророкував, що коли в Америки буде 44-й офіцер (президент Обама), вона розвалиться», — розповідає астролог Влад Росс. Наостанок варто зауважити, що навіть майя, яким набридли розмови про кінець світу, скасували його. Один зі старійшин племені Аполінаріо Чилі Пікстун заявив, що кінець світу в 2012 році не настане, а кінець циклу означає «ювілей створення».

У 2012 році, може, й не «нострадаємося» Один з найвідоміших пророків, французький поет, лікар і алхімік Мішель Нострадамус пророкував у 1999-му архіважливу подію: «У рік 1999, 7 місяців, з неба прийде великий Цар Залякування, Воскресить Великого Царя Анголмуа». Багато тлумачів Нострадамуса вирішили, що мова йде про апокаліпсис, і, як ви розумієте, помилилися. Але що цікаво, деякі дослідники пророкують, що в 2012 році людство ще раз згадає про вищевказані рядки. На думку дослідників, у 1999 році народився хлопчик, якому призначено буде повернути хід історії, і через два роки великому правителю виповниться 13 — вік біблійного повноліття. Як саме презентує себе в 2012-му підліток — поки неясно, але за Нострадамусом людство буде ще багато років жити. І наповнені вони будуть не тільки війнами-лихами. Пророк обіцяє нам вже в цьому столітті комп’ютерно-телепатичну мережу (нова телефонія), наукові докази існування душі й отримане послання від інопланетян. Через кілька століть почнеться колонізація Сонячної системи, а медики зроблять життя фактично вічним. У третьому тисячолітті закінчиться життя Землі, але не людства.

Друге пришестя Христа У книзі Апокаліпсиса з Нового Заповіту (інша назва: «Одкровення Іоанна Богослова») описано, напевно, найжорстокіший сценарій кінця світу. Біблійна спадщина щедро обдарувала людство пророчими лихами, що передують Другому пришестю Христа: «І з диму вийшла сарана на землю, і дана була їй влада, яку мають земні скорпіони. І сказано було їй, щоб не робила шкоди траві земній, і ніякій зелені, і ніякому дереву, а тільки одним людям, які не мають печатки Божої на чолах своїх». «Звичайно, не факт, що все, що там написано, потрібно розуміти прямо, — пояснює отець Філарет. — Це пророча книга, там багато символів». Різночитань книги Апокаліпсиса багато. Кожна секта норовить пророчити свою дату Другого пришестя. Російська секта «Брати і сестри Червоної Смерті» вирішила, що кінець світу настане 13 листопада 1900 року. І щоб відкупитися від своїх земних гріхів, її члени не знайшли нічого кращого, ніж влаштувати самоспалення. Тоді згоріло понад 100 осіб. «В Євангелії написано, що час Другого пришестя знає тільки Отець Небесний, — розповідає отець Філарет. — Церква завжди закликала не чекати на нього, а жити, і жити так, ніби воно настане сьогодні. Адже це буде не катастрофа, а логічне закінчення старого життєвого етапу і перехід у новий. Звичайно, для грішників приготовлено муки, але не для всіх живущих на землі».

Шанхай і Буенос-Айрес підуть під воду Наслідки глобального потепління (ГП) — напевно, найправдоподібніший кінець світу. У зв’язку з процесом потепління, який розпочався в середині XX століття, нас очікує цілий букет неприємностей. «Температура на планеті підвищилася на 0,7°C — це жахливий показник, — пояснює координатор програми зі зміни клімату Національного екоцентру України Христина Рудницька. — Потепління призводить до танення льодовиків, через що підвищується рівень океану, який, якщо проблему не вирішувати, вже в цьому столітті затопить острівні й прибережні території. Через глобальну зміну клімату частішають природні катаклізми. За останні 10 років 9 з 10 смерчів, ураганів, повеней і посух відбувалися саме через це». За словами вчених, з початку процесу потепління океан піднявся на 17 сантиметрів. Якщо він підніметься ще хоча б на півметра, підтопить Карибати в Тихому океані, Шанхай і столицю Аргентини Буенос-Айрес. Якщо теплішати буде й надалі, багато територій суші просто підуть під воду. «Критичне підвищення температури — 2°C, вище — катастрофа. При зростанні температури на 2,4°C коралові рифи зникнуть, 3,4°C — джунглі перетворяться на пустелю, 4,4°C — прискориться танення льодовиків, що призведе до міграції людей, — розповідає Рудницька. — При підвищенні температури на 6,4°C велика частина видів життя на планеті зникне... у тому числі й людина. Усе це можна чекати в нашому столітті, якщо не буде вжито заходів». Учені уже визначили, що ГП викликає саме антропогенна діяльність людини, що призводить до парникового ефекту. Вугільні електростанції, автомобільні вихлопи, заводи викидають в атмосферу близько 22 млрд. тонн парникових газів на рік. Хоча є й скептики, які стверджують, що ГП — вигадка. Так, нещодавно хакери зламали сервери британського університету, який займається проблемами зміни клімату. В їхні руки потрапив лист професора Філа Джонса, в якому він повідомляє про «трюк», що дозволяє приховати зниження температури «заради великої політики».

Коллайдер рве планету Коли вчені, побудувавши Великий адронний коллайдер (ВАК), заявили, що він — наш квиток у майбутнє, скептики, недовго думаючи, парирували: «ага, як же... у чорну діру він нас заведе». ВАК — прискорювач заряджених часток, призначений для того, щоб вивчати результати зіткнення протонів. Страх перед коллайдером постійно підігрівають. Опоненти уже внесли аварію при запуску ВАК у четвірку найбільш імовірних сценаріїв кінця світу, обіцяючи Землі чорну діру. Самі вчені, які працюють з ВАКом, кажуть, що передумов для Апокаліпсису немає. Але скептики стоять на своєму — ВАК небезпечний. «Щораз, коли запускають коллайдер, в акваторії Карибського моря, поруч з Пуерто-Рико, зростає кількість землетрусів, — розповідає головний геофізик геокомпанії «Віквіта» Віталій Фінчук. — 20 листопада, коли вперше цього року запустили ВАК, у цьому районі було 17 землетрусів». За словами Фінчука вся справа в тому, що ВАК створює електромагнітне поле, яке не співвідноситься з полем Землі, що й призводить до сейсмічних хвилювань.

Астероїди закінчилися Багато обіцянок кінців світу пов’язано з астероїдами. «Але наукових прогнозів про зіткнення астероїда з Землею ніколи не було. Лише чиїсь домисли», — пояснює заввідділу астрообсерваторії КНУ Анатолій Казанцев. Перший астероїд, який прогнозовано пролетить поруч із землею, — «Апофіс». У 2029 році ми зможемо побачити це 400-метрове космічне тіло неозброєним оком. ”Поки він не небезпечний. Якщо в польоті він з чимось зіштовхнеться, то доведеться заново вираховувати його орбіту, щоб зрозуміти, куди він летить», — розповідає Казанцев. Учені кажуть, що за космічними мірками «Апофіс» малий, але для Землі вистачить — впади він у Тихий океан, Індонезія піде під воду, а ударна хвиля не раз обійде землю. Астрологів «Апофіз» турбує. За їхніми розрахунками, коли астероїд буде пролітати біля нас, планети вишикуються хрестом. «Так само вони поводилися, коли розіпнули Ісуса, — пояснює астролог Влад Росс. — Тим більше «Апофіс» перекладається як «Дух демона». Але шанси на захист у нас є. «У США є технології для запуску апаратів, які сідають на астероїд і спричинюють вибух, щоб змінити його орбіту, — пояснює Казанцев. — Астероїди небезпечні. Мільярди років тому на землю падали гіганти, які кардинально змінювали клімат, але зараз у нашому поясі залишилося мало великих осколків, здатних наблизитися до Землі».

Початок світу Не у всіх міфах мова йде про Кінець світу, у деяких — про Початок позитивних змін. І в легендах ескімосів, і в історіях Нового Заповіту на уламках старого світу виникає новий. Більше того, деякі віщуни стверджують, що гарне в житті людства буде задовго до Армагеддону, якщо такий взагалі коли-небудь настане. Так, вже в 2028 році на Венеру відправлять пілотований космічний корабель, а незабаром почнеться її обживання. І коли наприкінці четвертого тисячоліття, як каже Нострадамус, людям доведеться залишити Землю, буде куди — на той час «облаштованими» землянами буде кілька планет, у тому числі Венера і Марс. До 2046 року не буде органа, який людина не змогла б виростити, — читай, люди стануть безсмертними. У 2076 році буде безкласове суспільство — попросту комунізм. А на початку третього тисячоріччя люди створять штучне Сонце, тим самим убезпечивши себе від всесвітнього похолодання, яке пророкують песимісти. СТОЛІТТЯ ЧИСТОТИ. Індуїсти вважають, що нині час Калі-юги, століття падіння моральності й духовної деградації. Ера богині Калі, відповідно до вчення, триває 432 тисячі років і закінчиться нескоро. Але є альтернативні думки — уже через кілька років ми можемо вступити в епоху Сатья-юга. Тобто почнуться часи, коли в людей з’являться надприродні здібності: миттєве переміщення в просторі, матеріалізація різних благ: захотів і хоп — бажане на тарілочці, а тривалість життя збільшиться не багато не мало — до 100 тис. років. Ще через 560 тисяч років, на думку містика Олени Блаватської, ми станемо кулястими розумними істотами з гарячої плазми і будемо всюдисущими. Оцінити плюси таких перетворень з висоти сьогодення важко. Але, напевно бути вічно й усюди — однозначно непогано.

Кінці світу Простежуючи історію всіх обіцяних армагеддонів, мимоволі дивуєшся — їх було так багато, а цивілізація усе ще існує. Чого ж боялися люди раніше і чого боятися нам? БУЛИ: 1. 1688-1700 — кінець світу за тлумаченням Апокаліпсису середньовічним шотландським математиком Джоном Непером 2. 1833, 12 листопада — кінець світу, який очікувався в США внаслідок сильного зоряного дощу 3. 1914, 2 жовтня; 1915; 1925 — роки кінця «часів язичників» (Лука, 21:24), які оголошувалися різними дослідниками Біблії (нині називаються Свідками Ієгови) 4. 1900, 1(13) листопада — кінець світу відповідно до вчення секти «Червона Смерть» у Росії 5. 1967, 25 грудня — ядерна війна відповідно до вчення данської секти Церква Ортон Дана Андерса Йенсена 6. 1996, 17 грудня — знищення землян інопланетянами й ангелами відповідно до пророкувань американського ясновидця Шелдона Нідла 9. 1997, 29 серпня — ядерна війна, влаштована військовим комп’ютером, який вийшов з-під контролю, Скайнет за сюжетом фільму «Термінатор-2» 10. 1998 — зіткнення Землі з кометою і зміна полюсів відповідно до провісників з Челябінська 11. 1999, серпень — перехід Землі в новий вимір відповідно до пророцтва російського провісника Михайла Шевченка 12. 1999, 11 серпня, о 9.30, або 11.11, або 15.10 — кінець світу під час великого сонячного затемнення відповідно до деяких трактувань пророцтва Нострадамуса 13. 2000, — «комп’ютерний кінець світу» — проблема 2000 року, коли циферблат буде «на нулях» 14. 2001, 11 серпня — поглинання Землі і Сонячної системи чорною дірою відповідно до припущень деяких американських астрономів БУДУТЬ: 1. 2009 — запуск Великого адронного коллайдера на повну потужність, з яким знову пов’язують слухи про виникнення чорної діри 2. 2009 — Армагеддон, відповідно до трактування центурій Нострадамуса релігіографом Пітером Лорі 3. 2012, 21-23 грудня — кінець світу (кінець часів) за календарем майя 4. 2016 — танення льодовиків і затоплення більшої частини суші відповідно до розрахунків кліматолога Джеймса Хансена 5. 2035 — кінець світу за пророцтвами Мішеля Нострадамуса, якому буде передувати 27-річна війна 6. 2036 — можливе зіткнення Землі з астероїдом Апофіс 7. 2622, лютий — кінець світу, що є за мусульманським літочисленням «сьомим місяцем 1999 року», перебачений Нострадамусом 8. 2666 — рік з числом Диявола 9. Близько 3000 — проходження через Сонячну систему метеоритного потоку Тавриди відповідно до розрахунків астрофізика з Оксфордського університету Віктора Клюба 10. 3797 — кінець світу через кінцеву дату пророцтв Нострадамуса


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також