Аптека на Рівненщині не витримала конкуренції, бо комунальна?

2124 0

Ми у соцмережах:

Аптека на Рівненщині не витримала конкуренції, бо комунальна?

Знайти в Україні людину, яка взагалі не користується ліками, практично нереально. Тому-то й зростає фармацевтичний ринок втричі швидше за економіку. На цьому фоні виняток хіба підприємство «Аптека Ліки», яке… збиткове. Можливо тому, що воно — комунальне?

Торік підприємство отримало майже чверть мільйона гривень збитків, а на 2019-й планувало лише 0,5% рентабельності, що дорівнює 35 тис. грн чистого прибутку. Комунальна комісія облради у березні вже розглядала питання, чи доцільно утримувати «Аптеку Ліки» та інші комунальні підприємства, які показують менше 3% рентабельності, проте надалі цю тему більше не порушували. Втім, днями обласне управління охорони здоров’я подало до обласної ради проект рішення про ліквідацію КП «Аптека Ліки».

Юрій Осіпчук, начальник обласного управління охорони здоров’я, позицію щодо «Аптеки Ліки» пояснює так:

— Ціни на більшість препаратів в «Аптека Ліки» не відрізняються від цін в інших аптеках. Та й саме підприємство ще й не має прибутковості. Можливо, через відсутність хорошого менеджменту. Можливо, підприємству потрібно було значно посилити статутний капітал для того, щоб запустити його на повну. Але, як на мене, це підприємство не може бути самоокупним, бо воно не в силі працювати у сучасному конкурентному середовищі. Мережеві аптеки закуповують ліки на декілька відсотків дешевше оптом і можуть виставити їх потім на продаж з хорошою маржею. Аптека-одиночка, яка не має серйозної мережі, не має можливості купувати ліки за такими ж низькими цінами.

В «Аптеки Ліки» немає власних приміщень, усі — на базі інших комунальних закладів, які вирішуватимуть, що робити зі звільненими площами. Що буде з ліками — вирішуватиме ліквідаційна комісія, створення якої передбачає поданий на розгляд облради проект рішення. Ліквідаційна комісія працюватиме не один день, вона повністю відпрацює механізм закриття підприємства.

Та й «Аптека Ліки» — не єдина. На наступну сесію ми готуємо проекти рішення про закриття ще двох закладів облради: Острожецької та Страшівської туберкульозних лікарень. Якщо ми їх раніше не закриємо і не дамо можливість людям знайти роботу, то з 1 квітня, коли буде масово йти оптимізація, це буде складніше зробити. Із 1 квітня вже діятимуть договори з НСЗУ для усіх медзакладів. Заклади, які будуть мати пацієнтів і можливість надавати послуги, виживуть, а решта хіба будуть сподіватися на місцеві бюджети, які «тоншають» з кожним днем, тому мережа буде оптимізовуватися у будь-якому випадку.

Хто до нас звертався, ми намагалися допомогти. Зірненська туберкульозна лікарня, наприклад, відкрила хоспіс, який є у переліку послуг, що фінансуватиме НСЗУ. У лікарень, які мають хорошу логістику, ще є можливість переформувати або частину своїх площ, або змінитися повністю, аби залишитися на плаву, але вже під іншою назвою та з іншими завданнями. Наприклад, для паліативної, хоспісної допомоги, реабілітації і т.п. Відкривається ринок медичних послуг, тож комунальні і державні заклади мають теж виходити на нього у повному обсязі. Причому комунальним та державним конкурувати буде легше — вони мають і штат, і матеріальну базу.

Втім, закривати чи ні «Аптеку Ліки», як і лікарні, вирішуватимуть депутати облради. Ми показали позицію управління, що ці заклади потрібно ліквідовувати, але як вирішить обласна рада, так і буде.

Для ухвалення рішення про ліквідацію комунального підприємства, потрібно не менше 33 голосів депутатів облради. Якщо на сесії 29 листопада така кількість набереться, запрацює ліквідаційна комісія. Зазначимо, що з минулого року керує КП «Аптека Ліки» в.о. директора Віта Кректун, яка була заступницею звільненого за власним бажанням екскерівника підприємства Олександра Іванова.

Віталій Бойко, голова комунальної комісії облради:

— Прибутковості у підприємства немає, а конкуренція серед аптек висока. Є питання до менеджерів, які керували «Аптекою Ліки». Але ліквідація цього підприємства не є ні для області, ні для медицини втратою, тому проблеми не бачу. Змогли б працювати, хай би були. Але чи підтримаю рішення про ліквідацію, ще визначуся на засіданні нашої комісії, коли вислухаю аргументи усіх сторін.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також