Аптека у Рівному — збиткова. Бо комунальна?

1256 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

Єдина комунальна аптека «Ліки» так і не змогла стати прибутковою — що не раз дивувало, адже фармація — зовсім не збитковий бізнес. Тож тепер майно аптеки виставлять на продаж. Рішення прийматимуть на сесії, яка відбудеться в травні.

Галина ТабачукГалина Табачук, в. о. директора підприємства «Аптека «Ліки»:

— Для роботи аптеки ми орендуємо приміщення на першому поверсі міської лікарні площею 59,8 кв. м. Щомісяця сплачуємо за оренду приміщення разом із комунальними послугами 26 тисяч гривень. Торік пандемія коронавірусу вплинула на те, що у лікарні стало менше відвідувачів, а лікування хворих на COVID-19 повністю забезпечувала держава. Попри всі ці несприятливі для нашої торгівлі фактори, ми завершили минулий рік із прибутком. Тому ніякої заборгованості в нас не було.

Однак уже видно, що цього року ми самі не витягнемо. Спочатку була оголошена «червона» зона, а лікарня була майже повністю закрита для пацієнтів. Через це у нас утворилася заборгованість з орендної плати. За три місяці уже винні міській лікарні 81 тисячу гривень. На нас скаржаться й постачальники ліків, перед якими ми теж маємо заборгованість. Також нас просто добила конкуренція. Адже, окрім нашої аптеки, в міській лікарні діє ще дев’ять приватних аптек. Частина з них суттєво занижує ціни на ліки. Наприклад, якщо ми закуповуємо у постачальників препарат за 180 гривень та ставимо на нього свою націнку в 10%, то конкуренти продають такий же препарат по 140 гривень. Звісно, що пацієнти купують ліки у них, а не у нас. За таких умов вижити ми не зможемо.

Сергій Кондрачук. Фото. В.КарчевськогоСергій Кондрачук, голова Рівненської облради:

— Обласна рада намагалася знайти різні шляхи розвитку цього підприємства. Однак у нас навіть немає можливості надати торгові площі в наших же закладах обласної ради за одну гривню — це забороняє законодавство. Дійшло до того, що деякі мережі приватних аптек штучно знижують ціни та продають ліки дешевше. Від цього страждає не лише наша аптека, але й інші приватні мережі. Ніхто не може зрозуміти, де вони беруть ліки за такими низькими цінами. На жаль, в таких умовах наша комунальна аптека вижити не може. І я не вважаю доцільним дотувати аптеку з обласного бюджету.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також