Архів рятуватиме найцінніші документи та зробить їх більш зручними для досліджень

923 0

Ми у соцмережах:

Архів рятуватиме найцінніші документи та зробить їх більш зручними для досліджень

Новітні сканери, вогнетривкі кишені для документів, обігрівачі та генератори — таку допомогу нещодавно отримав Рівненський обласний архів від німецьких благодійників. Щоправда, їхати по неї довелося до сусідньої Польщі. Зате тепер архівісти зможуть захистити свої раритети та швидше їх оцифрувати, щоб зробити більш зручними для досліджень та вберегти від війни.

Алла Кушнір, начальник оргвідділу Державного архіву Рівненської області:

— Наш директор Олег Дзецько разом із заступником Олександром Мураном здійснили поїздку до Польщі на запрошення представників Бібліотеки імені Мартіна Опіца в Герні. Там зустрілися з добрими друзями архіву — головою спілки «Волинь» Вальтером Манцем та поціновувачем історії Манфредом Клаттом. І отримали від них генератори, теплообігрівачі, сканери типу CZUR ET 16 plus, вогнетривкі кишені для документів, архівні ящики, фотоархівні оболонки. Тобто все, що знадобиться для збереження документів Національного архівного фонду, нашої культурної спадщини. Спеціальні сканери дозволять швидше та ефективніше оцифровувати документи, адже архів часто відвідують як науковці, так і просто мешканці, які цікавляться своїм родоводом і запитують старовинні метричні книги. Оцифровані копії можна буде дивитися безпосередньо на сайті ДАРО, і відвідувачам вже не доведеться йти до читальної зали. Наразі наш архів налічує понад 4200 фондів, які містять понад мільйон «одиниць зберігання» — ми називаємо їх саме так. Бо це можуть бути не окремі документи, а цілі справи.

За словами директора ДАРО Олега Дзецька, в архіві зберігаються справді унікальні документи — є навіть старовинна грамота на пергаменті з XVI століття. А вогнетривкі кишені допоможуть вберегти їх. Окрім спеціалізованого обладнання для архіву, німецькі благодійники також попросили рівнян передати від них обігрівачі, дитячі іграшки та іншу гуманітарну допомогу мешканцям у інші регіони.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також